Νέα μέτρα για έξι περιοχές οι οποίες «ανέβηκαν» επιδημιολογικό επίπεδο ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς. Τα μέτρα αφορούν τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους σε εστίαση, τουρισμό, πλοία. Οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι θα πρέπει να υποβάλλονται σε δύο τεστ εβδομαδιαίως. Ένα rapid και ένα self test.
Όπως αναφέρουν τα dikaiologitika, τα μέτρα αυτά ισχύουν για τα νησιά τα οποία ανέβηκαν επιδημιολογικά στο «πορτοκαλί» επίπεδο με αυξημένη επιτήρηση. Συγκεκριμένα πρόκειται για τη Μύκονο, το Ρέθυμνο, το Ηράκλειο, τη Σαντορίνη, την Πάρο και την Ιό.
Αντίστοιχα είναι τα μέτρα και για τους εργαζόμενους σε κατασκηνώσεις οι οποίες όμως θα ισχύουν για ολόκληρη την Ελλάδα. Για τα παιδιά στις κατασκηνώσεις η είσοδος θα γίνεται για μη εμβολιασμένους κατασκηνωτές με rapid test 48 ωρών ή PCR 72 ωρών και με εβδομαδιαία self test. Δεν θα επιτρέπονται επισκεπτήρια Για την είσοδο στην κατασκήνωση μη εμβολιασμένοι rapid 48 ωρών ή PCR 72. Self test σε εβδομαδιαία σελφ τεστ, δεν επιτρέπονται επισκεπτήρια.
«Η σημαντική αύξηση των κρουσμάτων, υπενθυμίζει ότι δεν έχει έρθει το τέλος της πανδημίας. Τα δεδομένα εξετάστηκαν από την Επιτροπή. Γρεβενά, Ιωάννινα, Ανατολική Αττική, Δυτική Αττική και Λάρισα, πορτοκαλί. Σαλαμίνα και Πάρος επίσης. Μύκονος, Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Θήρα, Πάρος «πορτοκαλί» επίπεδο αυξημένη επιτήρηση. Η κατάσταση στις περιοχές επιβάλλει εγρήγορση. Ο αριθμός των κρουσμάτων στη Μύκονο έχει τετραπλασιαστεί τα κρούσματα. Τα ενεργά έχουν υπερπενταπλασιαστεί στην Ίο.
Εφιστούμε την περιοχή στους κατοίκους και στις αρχές των περιοχών αυτών. Από αύριο πηγαίνουν περισσότερες ΚΟΜΥ στις συγκεκριμένες περιοχές για τεστ. Στις περιοχές αυτές οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι σ’ αυτές τις επιχειρήσεις ένα rapid και ένα self την εβδομάδα. Το ίδιο και στους εργαζόμενους σε πλοία.
Κατασκηνώσεις: Για την είσοδο στην κατασκήνωση μη εμβολιασμένοι rapid 48 ωρών ή PCR 72. Self test σε εβδομαδιαία σελφ τεστ, δεν επιτρέπονται επισκεπτήρια. Οι εργαζόμενοι είναι υποχρεωμένοι σε ένα rapid test και ένα self test».
«Σε δύο εβδομάδες η θετικότητα έφτασε από το 1,3% στο 3,5%»
Ανοίγοντας τη συνέντευξη Τύπου η Βάνα Παπαευαγγέλου, ανέφερε: «Η διάμεση ηλικία παρέμεινε στα 26 χρόνια. Το 80% των νέων κρουσμάτων αφορά σε ηλικίες μικρότερες των 39 ετών. Αρχικά το νέο πανδημικό κύμα αφορούσε αποκλειστικά σε νέους, τώρα βλέπουμε σημάδια σε όλη την κοινωνία. Παρόλα που τα νέα κρούσματα εξακολουθούν να αφορούν κυρίως νέους, είναι πλέον εμφανής η διασπορά παντού.
Η μεγάλη διασπορά της λοίμωξης είναι δεδομένη. Ο αριθμός των κρουσμάτων προφανώς υποεκτιμάται. Αυτό φαίνεται και από την αύξηση των ορφανών κρουσμάτων. Αυτών που δεν μπορούμε να εντοπίσουμε ποιος τους κόλλησε, που δεν συμμετείχαν σε δραστηριότητα υψηλού κινδύνου. Εφόσον ο ιός κυκλοφορεί θα βρει το δρόμο προς άτομα ανεμβολίαστα.
Δεν βλέπουμε αύξηση σε κρούσματα άνω των 65 ετών που είναι μόνο το 2% υων κρουσμάτων. Είδαμε όμως σαφή άνοδο σε 55 μέχρι 64 ετών που έχουν χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. Ταυτόχρονα η αύξηση της θετικότητας συνηγορεί υπέρ της σημαντικής αύξησης της πανδημίας. Στο τέλος Ιουνίου θετικότητα 1,3% σήμερα 3,5%. Σε περιοχές με αυξημένο ιικό φορτίο η θετικότητα που αποτυπώνεται είναι σημαντικά υψηλότερη. Πολλοί αναρωτιούνται γιατί είναι τόσα πολλά τα κρούσματα. Ο ιός είναι πανέξυπνος. Κάνει ότι μπορεί για να ξεφεύγει και να μεταδίδεται. Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων εκτοξεύτηκε σε μόνο δύο εβδομάδες. Δεν φταίει μόνο ο έξυπνος ιός αλλά και η χαλάρωση των μέτρων. Μικρή η αύξηση των νοσηλευόμενων. 670. Είχαμε 537 νέες εισαγωγές την εβδομάδα. Ο μέσος όρος ηλικίας των εισαγόμενων έχει μειωθεί. Δεν επιβαρύνεται προς το παρόν το Σύστημα Υγείας. Ένας στους δύο νοσηλευόμενους είναι κάτω των 54 ετών.
Ακόμα και σήμερα μπορούμε να ανακόψουμε την αυξητική πορεία της πανδημίας. Πρέπει να αυξήσουμε την εμβολιαστική κάλυψη και να τροποποιήσουμε τη συμπεριφορά μας. Άμεσος εμβολιασμός όσων κινδυνεύουν με σοβαρή λοίμωξη. Όλων των άνω των 50 ετών. Οι νέοι να εμβολιαστούν πριν τις διακοπές».
Νωρίτερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε περισσότερα από 2.700 κρούσματα , 132 διασωληνωμένοι και 6 θάνατοι.