Κατηγορίες
Α Εθνική Ποδοσφαίρου Γυναικών

Αγνή Κιουτάχιαλη : ”Αναμφισβήτητα το ποδόσφαιρο γυναικών στην Ελλάδα υστερεί στον τομέα των υποδομών”

Του Ηλία Σχορτσιανίτη, Ματιές στο Γυναικείο Ποδόσφαιρο

 

Η ποδοσφαιρική ομάδα γυναικών του Αγροτικού Αστέρα Αγίας Βαρβάρας ξεκίνησε τις επίσημες αγωνιστικές της υποχρεώσεις τον Αύγουστο του 2011.

Η ομάδα της Ημαθίας πραγματοποίησε αξιοπρόσεκτες πορείες μέχρι και σήμερα, ενώ την περασμένη σεζόν δεν κατάφερε να αποφύγει τον υποβιβασμό στη Β’ Εθνική, παρά την ανυπέρβλητη προσπάθεια των παικτριών να διατηρήσουν την ομάδα τους στη μεγάλη κατηγορία.

Η 26χρονη Αγνή Κιουτάχιαλη που αγωνίζεται ως κεντρικό χαφ και κατάγεται από την Βέροια, προβαίνει σε μία προσωπική συνέντευξη για όλους και για όλα, επισημαίνοντας πως τόσο η ίδια όσο και οι συμπαίκτριες της δεν το βάζουν κάτω και θα συνεχίσουν πιο δυναμικά την νέα σεζόν!

Ακολουθεί η αναλυτική συνέντευξη από την Βεροιώτισσα μέσο που κατευθύνει με απόλυτη μαεστρία την μεσαία γραμμή της ομάδας της Ημαθίας.

1.Η ομάδα σας έδωσε μεγάλη μάχη για την παραμονή αλλά δεν τα κατάφερε. Κατά τη δική σου γνώμη ποιο κομβικό ματς έπαιξε καθοριστικό ρόλο για την αποφυγή του υποβιβασμού;

”Ναι, η αλήθεια είναι ότι προσπαθήσαμε αρκετά. Δεδομένης της όλης κατάστασης που επικρατεί στην χώρα με τον covid-19 τα πράγματα δυσκόλεψαν για εμάς όταν για μεγάλο χρονικό διάστημα απείχαμε από την αγωνιστική δράση. Αυτή η αποχή σε συνδυασμό με την απειρία μας, όσον αφορά την μεγάλη κατηγορία, οδήγησαν στον υποβιβασμό, στα παλιά μας λημέρια στην Β’ Εθνική. Κατά τη γνώμη μου δεν ήταν μόνο ένα το κομβικό ματς, αλλά στην ουσία κρίθηκε το αποτέλεσμα στο παιχνίδι με την Καστοριά εντός έδρας μας!”

2.Οι εντυπώσεις από την φετινή περίεργη και ιδιαίτερη χρονιά; Προσωπικά ο καταρτισμός δύο ομίλων στην Α’ Εθνική αποκτά ανταγωνιστικότητα;

”Σαφώς και υπάρχει ανταγωνισμός, έτσι και αλλιώς το ποδόσφαιρο ως άθλημα είναι ανταγωνιστικό από τη φύση του, πόσο μάλλον όταν βρισκόμαστε σε μια μεγάλη κατηγορία όπως αυτή και πολλές φορές μάλιστα το επίπεδο του είναι τέτοιο που αρκεί για να αναβαθμιστεί η διοργάνωση. Σίγουρα ιδιαίτερη η φετινή χρονιά όπως και η περσινή. Πρωτόγνωρη και δύσκολη θα έλεγα ειδικά για εμάς που έχουμε ως τρόπο ζωής μας τον αθλητισμό! Σε μας τις αθλήτριες υπάρχουν αναντίρρητα αρκετές συνέπειες, καθώς με τον έναν ή τον άλλον τρόπο μένουμε άπραγες γεγονός που μας δυσκολεύει να επανέλθουμε σε φυσιολογικές συνθήκες. Ασφαλώς προέχει η υγεία όλων των ανθρώπων, επομένως ελπίζω πως όλα γίνονται για το καλό μας!”

3.Στη Βέροια ο φίλαθλος κόσμος πως αντιμετωπίζει το ποδόσφαιρο γυναικών; Στη χώρα μας επικρατεί ταμπού αν μια γυναίκα παίζει ποδόσφαιρο;

”Δεχόμαστε πολλή αγάπη και υποστήριξη από τον φίλαθλο κόσμο της Βέροιας που μας γνωρίζει και δεν χάνει ευκαιρία να μας το αποδεικνύει σε κάθε αγώνα. Έντονο είναι το ενδιαφέρον τους για την προσπάθεια που κάνουμε εγώ και οι συμπαίκτριες μου, αλλά και όλη η ομάδα σύσσωμη! Εν έτη 2021 θα έλεγα πως έχουν απομείνει ελάχιστα από τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις για την γυναίκα και ιδιαίτερα αν αυτή ασχολείται με ένα άθλημα που ήταν ανδροκρατούμενο! Όλη αυτή η εμπειρία μου, όλα αυτά τα χρόνια συνοδεύεται από πολλά ερωτηματικά που αφορούν την αντιμετώπιση που έχει το ποδόσφαιρο γυναικών από την πολιτεία και όλους τους αρμόδιους φορείς συμπεριλαμβανομένης και της ομοσπονδίας. Παραδείγματος χάριν, όταν σχεδόν όλα τα ανδρικά ποδοσφαιρικά τμήματα ξεκίνησαν προπονήσεις με όλα τα απαραίτητα μέτρα εν μέσω πανδημίας, οι γυναίκες μείναμε στην αδράνεια χωρίς καμία αγωνιστική δράση!”

4.Τι σκέφτεσαι την ώρα του αγώνα και αν η ”Στρογγυλή Θεά” σε βοήθησε να ξεπεράσεις δύσκολες προσωπικές καταστάσεις;

”Οι σκέψεις μου συνήθως αφορούν, αρχικά, τη διατήρηση της σωματικής ακεραιότητας όλων των συμμετεχόντων κατά τη διάρκεια του αγώνα και έπειτα τη διατήρηση της συγκέντρωσης μου και την επίτευξη του στόχου μας. Σίγουρα το ποδόσφαιρο για μένα αποτελεί μια διέξοδο από τα προβλήματα της καθημερινότητας, καθώς μέσω αυτού μπορώ να τα αφήσω στην άκρη για μία-δύο ώρες και στη συνέχεια να τα σκέφτομαι με πιο καθαρό τρόπο.”

5.Υπάρχουν τα εχέγγυα και τα εφόδια, ώστε ο δύσκολος αυτός χώρος να πάρει τη θέση που του αρμόζει;

”Αναμφισβήτητα, στην Ελλάδα το ποδόσφαιρο γυναικών υστερεί στον τομέα των υποδομών, αλλά και σε άλλους τομείς! Ασφαλώς και υπάρχουν τα απαραίτητα εφόδια, εφόσον αυτά ήδη εφαρμόζονται σε άλλες χώρες του εξωτερικού, όπου έχουμε τεράστιες διαφορές(π.χ. το πρωτάθλημα είναι 100% επαγγελματικό, υπάρχουν συμβόλαια, παροχή σπιτιού, προπονητικό κέντρο, ιατρική ασφάλιση και ένσημα), κάτι που στην Ελλάδα εφαρμόζονται μόνο στο ανδρικό τμήμα. Το κράτος θα μπορούσε περισσότερη μέριμνα, περισσότερα κίνητρα, αλλά και ευκαιρίες σε εμάς που αγαπάμε τόσο πολύ αυτό το άθλημα, ώστε να το αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να υπάρχουν καλύτερες συνθήκες άθλησης!”

Μπορεί να είναι εικόνα 3 άτομα, άτομα που παίζουν αμερικανικό ποδόσφαιρο, άτομα που στέκονται και γρασίδι6.Ποια είναι η γνώμη σου για τις εξελίξεις που συμβαίνουν στη χώρα μας; Όσον αφορά για τη νέα χρονιά κυριαρχεί αισιοδοξία για μία ολοκληρωμένη σεζόν για όλα τα γυναικεία πρωταθλήματα της χώρας μας;

”Δύσκολη, περίεργη και πρωτόγνωρη η κατάσταση της χώρας μας τον τελευταίο καιρό. Αισιοδοξία υπάρχει αλλά όλα πλέον είναι πιθανά και δεν ξέρεις τι σου ξημερώνει. Ελπίζουμε τα πράγματα να πάνε καλά και με όλα τα κατάλληλα μέτρα η νέα σεζόν να μας βρει στο γήπεδο!”

7.Μπορεί μια γυναίκα να επιτύχει σε επαγγελματικό επίπεδο και αν ναι πως μπορεί να τα καταφέρει;

”Φυσικά, αφού μια γυναίκα όλα τα μπορεί! Πιστεύω πως αν μια γυναίκα βάλει στόχους αργά ή γρήγορα τους καταφέρνει. Με σκληρή προπόνηση, αγάπη για το άθλημα, ομαδικότητα και πείσμα σίγουρα θα έχει επιτυχίες τόσο σε επαγγελματικό, όσο και σε ομαδικό επίπεδο.”

8.Ένα μικρό κορίτσι πρέπει να ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο παίζοντας με αγόρια από μικρή ηλικία; Γιατί υπερισχύει αυτή η άποψη;

”Από πολύ μικρή ηλικία κορίτσια και αγόρια παίζουν ποδόσφαιρο μαζί στις πλατείες και στα σχολεία. Δυστυχώς υπάρχουν ελάχιστες ακαδημίες κοριτσιών, αλλά υπάρχει η επιλογή να συμμετέχουν τα κορίτσια στις ακαδημίες των αγοριών και να τα ανταγωνίζονται επί ίσοις όροις, πράγμα που βοηθάει στην εξέλιξη και των δύο. Πλέον το ποδόσφαιρο γυναικών έχει διαδοθεί αρκετά τόσο στις μεγάλες πόλεις, όσο και στις μικρές. Προσωπικά θα σύστηνα στα νέα κορίτσια να ασχοληθούν με το ποδόσφαιρο, όπως θα έκαναν και με οποιοδήποτε άλλο άθλημα. Ένας λόγος παραπάνω είναι ότι βρίσκεται στα αρχικά στάδια της ανάπτυξης του.”

9.Ποια είναι τα επόμενα σου σχέδια εντός και και εκτός γηπέδων;

”Ολοκλήρωσα τις σπουδές μου στον τομέα της νοσηλευτικής σε Επαγγελματικό Λύκειο και Βοηθός Φυσικοθεραπείας. Εργάζομαι στο χώρο της εστίασης τα τελευταία χρόνια. Τωρινός μου στόχος είναι να καταταχθώ στο στρατό, αν και θα ήθελα να ασχοληθώ επαγγελματικά με το ποδόσφαιρο. Μελλοντικά οι σκέψεις μου είναι να βρω ένα τρόπο να διατηρήσω την επαφή μου με το άθλημα.”

10.Πρόσωπα που σε στηρίζουν και τους ευχαριστείς;

”Τα άτομα που με στηρίζουν όλα αυτά τα χρόνια είναι η οικογένεια και οι φίλοι μου που είναι δίπλα μου σε κάθε στιγμή εντός και εκτός γηπέδου. Είμαι ευγνώμων που στάθηκα τόσο τυχερή να τους έχω στη ζωή μου!’

11.Κλείνοντας, Αγνή την όμορφη αυτή συνέντευξη θα ήθελα μια ευχή.

”Εύχομαι σε όλο τον κόσμο ψυχική και σωματική υγεία και να τελειώσει σύντομα η όλη κατάσταση με τον ιό, ώστε να επιστρέψουμε στην καθημερινότητά μας!”

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected
P