Διάφορα

Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας: «Καταστράφηκε όλο το χωριό η φωτιά πέρασε από πάνω του»

«Η φωτιά πέρασε μέσα από το χωριό, η απόλυτη καταστροφή, καταστραφήκαμε, ένα χωριό διαλύθηκε ολοσχερώς.

Ένα χωριό χιλίων κατοίκων διαλύθηκε, μιλάμε για την Ζήρια, η φωτιά πέρασε από πάνω. Τους έφυγε η φωτιά για δευτερόλεπτα και έκαψε το χωριό. Δυστυχώς υπήρξε πολύ αργή αντίδραση. Μετά από πολύ ώρα ήρθαν δύο ελικόπτερα, δεν λειτούργησε τίποτα. Εδώ που είμαι καίγονται σπίτια ένας πανικός, περιουσίες και όλο το χωριό», τονίζει μιλώντας στο protothema.gr ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας Γιώργος Ντίνος.

«Έχω μπει μέσα στο χωριό και κοιτάζω να δω τι μπορεί να σωθεί… Ευτυχώς που εκκενώσαμε το χωριό έγκαιρα, δεν έχω ακούσει για τραυματισμό ή κάτι άλλο μόνο για καταστροφή σε σπίτια και περιουσίες. Μέσα στο χωριό η φωτιά αναζωπυρώνεται συνεχώς», επισημαίνει ακόμη.

«Το χωριό κάηκε, όπου πέρασε η φωτιά δεν άφησε τίποτα, έχουν καεί πολλά σπίτια. Δεν έχω προλάβει να γυρίσω το χωριό όλο γιατί η φωτιά συνεχίζει και καίει. Όπου μπορούσα πήγα και είδα. Εδώ που είμαι υπάρχει μια κύρια κατοικία που έχει καεί μαζί με τα διπλανά της σπίτια. Πρέπει να είναι περισσότερα από 10 σπίτια κατεστραμμένα. Έχουν καίει πολλές ελιές. Από όσο ξέρω δεν έχουμε κάποιον τραυματισμό.

Ειδοποιήσαμε γρήγορα τους κατοίκους να φύγουν. Κάποιοι κάθισαν γιατί δεν ήθελαν να φύγουν. Εγώ έχω να πω ότι υπάρχει ευθύνη για την φωτιά από την Πυροσβεστική γιατί άφησε την φωτιά και έκαψε το χωριό. Πριν τρεις μέρες είχε πιάσει φωτιά με τρεις εστίες την οποία και έσβησε η Πυροσβεστική όμως σήμερα η φωτιά ξεκίνησε από την μια εστία της φωτιάς που είχε πιάσει τότε καθώς λόγω των δυνατών ανέμων αναζωπυρώθηκε. Πήγε το πυροσβεστικό εκεί αλλά δεν κατάφερε να κρατήσει την φωτιά και έκαψε το χωριό. Άργησαν να έρθουν και τα εναέρια, πιστεύω ότι υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση. Ήταν δική τους ευθύνη», είπε ο πρόεδρος της Ζήριας Αιγιαλείας Βασίλης Γλωσσίδης.

Έχουν καεί σπίτια – Εντολή εκκένωσης και για τον Λόγγο

Το μέτωπο της πύρινης κόλασης που έχει ξεσπάσει από το μεσημέρι του Σαββάτου στην Ζήρια δεν λέει να κοπάσει.

Σύμφωνα με πληροφορίες μετά την εντολή εκκένωσης που έχει δοθεί εδώ και ώρα για τα χωριά της Ζήριας, της Άνω Ζήριας, των Καμαρών και του Λαμπιρίου, δόθηκε εντολή για εκκένωση και στο Λόγγο.

Σκέψεις για εκκένωση υπάρχουν και για τα Σελιανίτικα και την Άκολη. Στο μεταξύ σπίτια έχουν καεί ολοσχερώς στην Ζήρια και στης Καμάρες και σε άλλα υπάρχουν δεκάδες καταστροφές.

Στο Λαμπίρι κινδύνεψε ένας ηλικιωμένος που εγκλωβίστηκε. Πληροφορίες του protionline κάνουν λόγο για εγκλωβισμό δύο οικογενειών σε σπίτια της Ζήριας που έχουν περικυκλωθεί από τη φωτιά.

Επίσης, επιστρατεύτηκε το φέρι μποτ Δημήτριος Σ. προκειμένου να μεταφέρει πολίτες που κινδυνεύουν από παραλίες τις οποίες πλησιάζει η φωτιά. Η κατάσταση σε διάφορα σημεία του παραλιακού μετώπου της περιοχής που φλέγεται είναι αποπνικτική. Κάτοικοι της περιοχής κάνουν για ολιγωρία των πυροσβεστικών δυνάμεων, με αποτέλεσμα η φωτιά να ξεφύγει γρήγορα.

Δύσκολη είναι η κατάσταση στη Μπούκα. Κάτοικοι της περιοχής και λουόμενοι στην παραλία της Μπούκας είναι εγκλωβισμένοι και δεν μπορούν να φύγουν ενώ ήδη πολλοί διαμαρτύρονται ότι έχουν αναπνευστικά προβλήματα από τους καπνούς και πολλοί βήχουν.

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected