Κατηγορίες
Διάφορα - Οικονομία

H Ελλάδα στις πρώτες πέντε χώρες σε φορολόγηση της μπίρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Μέσα στις πρώτες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την υψηλότερη φορολογία στη μπύρα είναι η Ελλάδα.

Η νομοθεσία για τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. επιβάλλει να υπάρχει ένας ειδικός φόρος καταναλώσεως τουλάχιστον 1,87 ευρώ ανά 100 λίτρα και ανάλογα με το περιεχόμενο του αλκοολικού βαθμού, αυτό μεταφράζεται σε 0,03 ευρώ για ένα μπουκάλι μπύρας 330 ml με 5% αλκοόλ.

Σύμφωνα με μία συγκριτική μελέτη του Tax Foundation, οι πρώτες τρεις χώρες στην Ε.Ε. που επιβάλλουν τον υψηλότερο ειδικό φόρο καταναλώσεως στη μπύρα είναι η Φινλανδία, η Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Η Φινλανδία φορολογεί τη μπύρα με 0,63 το μπουκάλι των 330 ml, ενώ η Ιρλανδία 0,37 και το Ηνωμένο Βασίλειο 0,35 ευρώ το μικρό μπουκάλι αντίστοιχα.

Την ελάχιστη φορολογία έχουν υιοθετήσει η Βουλγαρία, η Ρουμάνια, η Ισπανία και το Λουξεμβούργο, αλλά και οι Γερμανοί, οι οποίοι θέλουν να προστατέψουν το εθνικό τους προϊόν, έχοντας υιοθετήσει τον ελάχιστο ειδικό φόρο καταναλώσεως που ανέρχεται σε 0,03 ευρώ τα 330 ml.

Όσον αφορά την Ελλάδα αν κοιτάξει κάποιος λίγο πιο διεξοδικά τη μελέτη σίγουρα δεν τη βρίσκει στις συγκεκριμένες θέσεις, αλλά στις πρώτες αφού είναι στην 5η θέση με την υψηλότερη φορολογία με 0,21 ευρώ το μπουκάλι κάτω από τη Σουηδία που επιβάλλει ελάχιστο φόρο 0,32 ευρώ το μπουκάλι.

Φορολογία στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τη μπύρα (πηγή: Tax Foundation)

*reader.gr

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected