Διάφορα

Να γιατί δεν είναι πάντα λύση η εκκένωση : Οι κάτοικοι του Βουτά έσωσαν σπίτια και περιουσίες

Με γενναιότητα και αυτοθυσία οι κάτοικοι κατάφεραν να σώσουν τις περιουσίες τους, από την πύρινη λαίλαπα.

Σε ένα μικρό χωριό της Εύβοιας, τον Βουτά, οι κάτοικοι δεν ξεπερνούν τους 200 και είναι οι περισσότεροι μεγαλύτερης ηλικίας, άνω των 70 ετών. Είναι χτισμένο στην κοιλάδα που σχηματίζει ρεματιά, πνιγμένο κυριολεκτικά από πλατάνια και πεύκα. Οι κάτοικοι, ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Σήμερα όμως, ξεχωρίζουν για το θάρρος τους να σώσουν τους ευάλωτους συνανθρώπους τους και να προστατεύσουν μόνοι τους τις περιουσίες τους.

Μιλώντας στο protothema.gr, ο πρόεδρος της κοινότητας, Αντώνης Βάκος, περιγράφει τη συγκινητική ομαδική προσπάθεια των κατοίκων. “Έχουν καεί κτήματα, μελίσσια και ζώα μας. δεν έχουν καεί σπίτια όμως, τα σώσαμε όλα», προσθέτει. Όπως είπε, όταν από μέρες είδαν την φωτιά να πλησιάζει την περιοχή τους, κινητοποιήθηκαν για να σώσουν ότι μπορούν. Οι μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι, απομακρύνθηκαν άμεσα. Όσοι έμειναν πίσω, περίπου 50-70 άνθρωποι, έδωσαν πραγματική μάχη να σώσουν ότι μπορούν. Κυρίως παιδιά 20-25 ετών.

Ιδιαίτερα συγκινημένος, περιγράφει την “ηρωική προσπάθεια των νεολαίων”, που βοήθησαν με τα γυμνά χέρια τους, με λάστιχα, κουβάδες και ότι άλλο μπορούσαν ώστε να αποτρέψουν την πύρινη λαίλαπα από την πυρκαγιά. Σημαντική ήταν και η προσφορά ανθρώπων από άλλες περιοχές γειτονικές, που μαζί με τρακτέρ και μπουλντόζες και ελάχιστες γνώσεις, κατάφεραν να δημιουργήσουν μια αντιπυρική ζώνη.

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected