Κατηγορίες
Διάφορα

Οι φύλακες άγγελοι του δάσους της Σιθωνίας (της Δήμητρας Παλαγιάννη)

Γράφει η Δήμητρα Παλαγιάννη, Εφημερίδα Μακεδονία

Για το Χαράλαμπο Δραμουνδάνη ο συναγερμός έχει σημάνει από την αρχή του καλοκαιριού. Στους πρώτους καπνούς που βγαίνουν από το δάσος της Σιθωνίας το τηλέφωνό του χτυπάει και μέσα σε λίγα λεπτά χωρίς δεύτερη σκέψη αυτός και τα υπόλοιπα μέλη της εθελοντικής ομάδας «Δραγουντέλι» είναι έτοιμοι να τα βάλουν με τα στοιχεία της φύσης ακόμα και τις φλόγες μιας πυρκαγιάς στα δάση της περιοχής.

Οι πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν τελευταία από κεραυνούς την περιοχή της Σιθωνίας στη Χαλκιδική, έθεσαν σε κινητοποίηση όλους τους τοπικούς μηχανισμούς προστασίας, ώστε να περιοριστεί η εξάπλωσή τους και να αποφευχθεί μια ενδεχόμενη μεγαλύτερη καταστροφή. Η εθελοντική Ομάδα Πυροπροστασίας και Προστασίας της φύσης , «Δραγουντέλι», του Δήμου Σιθωνίας, βρίσκεται σε κάθε έκτακτη κρίση εκεί που μπορεί να συνδράμει. Με έτος ίδρυσης το 2008 και έδρα τη Συκιά Χαλκιδικής, μετρά ήδη 13 χρόνια ενεργού δράσης στην ευρύτερη περιοχή της Σιθωνίας. «Η ομάδα μας διαθέτει δύο πυροσβεστικά οχήματα, παραχωρημένα από την Περιφέρεια Κεντρική Μακεδονίας και το Δήμο Σιθωνίας, ενώ αριθμεί συνολικά 80-85 μέλη, εκ των οποίων τα 20-25 είναι διαρκώς ενεργά», αναφέρει στο makthes.gr, ο πρόεδρος της ομάδας, Χαράλαμπος Δραμουνδάνης.

Η γενικότερη κατάσταση της Ελλάδας τις τελευταίες μέρες μάλιστα, με την εμφάνιση ανεξέλεγκτων πύρινων μετώπων και οι ιδιαίτερες καιρικές συνθήκες που αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς σε κάθε σημείο της χώρας, έχουν σημάνει συναγερμό τόσο στις αρμόδιες πυροσβεστικές αρχές, όσο και στις ομάδες εθελοντών δασοπυροσβεστών. «Αυτές τις μέρες που ο κίνδυνος είναι αυξημένος έχει γίνει ένας ειδικός σχεδιασμός για την πρόληψη και καταστολή των πυρκαγιών. Είμαστε σε συνεχή συνεργασία με την Πυροσβεστική και καθημερινά πραγματοποιούμε 24ωρες περιπολίες στην περιοχή μας», διευκρινίζει ο ίδιος.

Άνθρωποι απλοί, εργαζόμενοι κυρίως στον ιδιωτικό τομέα για το βιοπορισμό τους και άλλοι με οικογένειες πίσω τους, είναι ανά πάσα στιγμή και ώρα έτοιμοι να φορέσουν τις στολές τους και να αντιμετωπίσουν κάθε ξαφνικό περιστατικό. Στο ερώτημα για την πιο δύσκολη στιγμή, στο μυαλό του κ. Δραμουνδάνη έρχεται η πυρκαγιά του 2019 στο Πλατανίτσι. «Ήταν 6 παρά 25 το πρωί όταν ειδοποιηθήκαμε από το Πυροσβεστικό Σώμα του Νέου Μαρμαρά για την πυρκαγιά στο Πλατανίτσι. Μέσα σε 25 λεπτά, από εκεί που κοιμόμασταν στο σπίτι μας στη Συκιά, οι εθελοντές βρεθήκαμε στο σημείο της φωτιάς, όπου οι συνθήκες ήταν εξαιρετικά δύσκολες. Το μέτωπο ήταν μεγάλο και έπνεαν άνεμοι 7-8 μποφόρ. Καταλαβαίνετε για τι συνθήκες μιλάμε… η φωτιά περιορίστηκε την επόμενη μέρα», εξομολογείται ο εθελοντής.

Η δράση όμως της εθελοντικής ομάδας «Δραγουντέλι», δεν στέκεται μόνο στη δασοπροστασία και την πυρόσβεση, αλλά βρίσκεται και παρέχει τη βοήθειά της και σε άλλες περιπτώσεις φυσικών καταστροφών και έκτακτων καταστάσεων, όπως οι πλημμύρες. «Επειδή η περιοχή μας είναι αρκετά απομακρυσμένη από το Αστυνομικό Τμήμα που βρίσκεται στο Νέο Μαρμαρά, έχουν υπάρξει περιπτώσεις που σε συνεννόηση με το Αστυνομικό Τμήμα έχουμε αναλάβει και τη ρύθμιση της κυκλοφορίας στην περιοχή μας. Το κοντινότερο νοσοκομείο επίσης, βρίσκεται σε απόσταση 50 χιλιομέτρων από τη Συκιά, οπότε είμαστε εκπαιδευμένοι για να παρέχουμε και τις πρώτες βοήθειες σε όποιον τις χρειαστεί», προσθέτει ο κ. Δραμουνδάνης, αποδεικνύοντας ότι η εθελοντική τους ομάδα έχει επεκτείνει την προσφορά της και βρίσκεται δίπλα σε κάθε ανθρώπινη ανάγκη, αποτελώντας «σανίδα σωτηρίας» για τους κατοίκους των απομακρυσμένων περιοχών του Δήμου.

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected