Κατηγορίες
Διάφορα

Τρίτη δόση εμβολίου για όλους άνω των 30 ετών στο Ισραήλ, 60.000 τα ενεργά κρούσματα!

Οι ισραηλινές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι μειώνουν στην ηλικία των 30 ετών το όριο για τη χορήγηση της τρίτης αναμνηστικής δόσης κατά του covid-19 προκειμένου να καταπολεμήσουν την αύξηση των μολύνσεων που συνδέεται με την παραλλαγή Δέλτα.

“Η χορήγηση μιας τρίτης δόσης του εμβολίου επιτρέπεται για τα άτομα ηλικίας 30 ετών και άνω από σήμερα”, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.

Η ανακοίνωση αναφέρει ότι η απόφαση του υπουργείου Υγείας να μειώσει την ηλικία για τη χορήγηση μιας τρίτης δόσης του εμβολίου των Pfizer/BioNtech από τα 40 έτη στα 30 έτη λαμβάνεται μετά τη σύσταση των ειδικών συμβούλων του, της ειδικής ομάδας επιδημιολόγων του και της επιτροπής εμβολίων.

Οι αναμνηστικές δόσεις χορηγούνται σε ανθρώπους που έκαναν τη δεύτερη δόση τουλάχιστον πριν από πέντε μήνες.

Το Ισραήλ εν τω μεταξύ, καταγράφει ξανά χιλιάδες νέες διαγνώσεις, και ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων αγγίζει τις 60 χιλιάδες.

Προκάλεσε δε έντονο προβληματισμό πως οι περισσότεροι εμβολιασμένοι που ασθένησαν σοβαρά στη χώρα ήταν ηλικίας άνω των 60 ετών και με υποκείμενα νοσήματα.

Δημοσίευμα των Financial Times αναλύει γιατί μια χώρα με μεγάλη εμβολιαστική κάλυψη βρίσκεται ξανά στο σημείο που ήταν το Φεβρουάριο. Τα στοιχεία που δημοσιεύει εγείρουν ανησυχία, καθώς δείχνουν ότι η προστασία που παρέχει το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech, το οποίο χρησιμοποιεί κατά κόρον το Ισραήλ, φθίνει με την πάροδο του χρόνου.

Έως τον Αύγουστο πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ, οι μελέτες έδειξαν ότι η αποτελεσματικότητα για το εμβόλιο της Pfizer μειώθηκε στο 39% και ακόμα και στο 16% για όσους είχαν λάβει τη δεύτερη δόση τον Ιανουάριο.

Ακόμα πιο ανησυχητικό, η αποτελεσματικότητα έναντι της σοβαρής νόσησης για τους ευάλωτους (ηλικίες άνω των 65 ετών), οι περισσότεροι εκ των οποίων εμβολιάστηκαν τον Ιανουάριο, είχε πέσει στο 55%.

Σημειώνεται πάντως πως ειδικοί, τόσο στο Ισραήλ, όσο και στο εξωτερικό έχουν αμφισβητήσει την ακρίβεια αυτών των στοιχείων, τα οποία η κυβέρνηση δημοσιοποίησε σιωπηλά, και χωρίς να ξεκαθαρίσει τη μεθοδολογία.

Όσον αφορά την τρίτη δόση, το υπουργείο Υγείας σημειώνει πως μεταξύ των ατόμων ηλικίας 60 ετών και άνω, η προστασία από την μόλυνση που εξασφαλίζεται 10 ημέρες μετά από αυτή είναι τέσσερις φορές υψηλότερη σε σχέση με την προστασία που παρέχεται έπειτα από τις δύο δόσεις.

*capital.gr

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected