Ότι οι υγειονομικοί που δεν εμβολιάζονται θα πρέπει να κάνουν άλλη δουλειά, εκτίμησε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στην Κοινωνία Ώρα Mega, ενώ τόνισε ότι το εμβόλιο δεν είναι πολιτικό ζήτημα.
Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει περιθώριο για νέο lockdown, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού, αν αυτό κριθεί απαραίτητο από την πορεία της πανδημίας.
«Οι υγειονομικοί που δεν εμβολιάζονται πρέπει να κάνουν άλλη δουλειά»
Σχολιάζοντας το τέλος της προθεσμίας προκειμένου να εμβολιαστούν οι υγειονομικοί αύριο, 1η Σεπτεμβρίου, μετά το πέρας της οποίας θα βγουν σε αναστολή, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι «Η Ιρλανδία έγινε η πρώτη χώρα της Ευρώπης που το σύνολο του πληθυσμού που εμβολιάστηκε. Αν και εμείς είχαμε ακολουθήσει το παράδειγμά της πιθανώς να μη φτάναμε εδώ. Όπως είναι τα πράγματα, δεν υπήρχε άλλη λύση. Σέβομαι το φόβο, αλλά εδώ που έχουν έρθει τα πράγματα αν δεν εμβολιαστούν όλοι δε θα σταματήσει η πανδημία. Υγειονομικός που δεν εμβολιάζεται, κατά τη γνώμη μου, δεν κάνει για αυτή τη δουλειά. Πρέπει να κάνει κάτι άλλο στη ζωή του. Δεν αμφισβητούμε τις υπηρεσίες που πρόσφεραν μέχρι τώρα και τους ευχαριστούμε».
«Όταν μπήκα να χειρουργηθώ στο ΚΑΤ και έμπαιναν οι νοσηλευτές σκεφτόμουν αν ήταν ανεμβολίαστοι. Για ποιο λόγο να με βάλει σε κίνδυνο κάποιος άλλος άνθρωπος; Ο υγειονομικός πρέπει να σκεφτεί και τον ασθενή του. Η επιστήμη λέει ότι πρέπει να εμβολιαστούμε. Κάθε μέρα πεθαίνουν 30-40 συμπολίτες μας, γιατί είναι ανεμβολίαστοι», πρόσθεσε.
«Το εμβόλιο δεν είναι πολιτικό ζήτημα», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης, προσθέτοντας ότι «προφανώς στη ζωή μας έχουμε και υποχρεώσεις».
«Με ανησυχεί ότι ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας μας επιλέγει το ανορθολογισμό»
Αναφερόμενος στην πρόσφατη συγκέντρωση αντιεμβολιαστών, και κατά πόσο τον ανησυχεί το αντιεμβολιαστικό κίνημα, ο ίδιος είπε ότι «Με ανησύχησε γιατί ήταν σε συνωστισμό πολλοί άνθρωποι χωρίς μάσκες. Δε δέχομαι ότι χάνουμε κάθε μέρα ανθρώπους για αυτό το λόγο, με πονάει. Με ανησυχεί ότι ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας μας επιλέγει το ανορθολογισμό. Η ανθρωπότητα πήγε μπροστά με την επιστήμη και τη γνώση. Δεν υπάρχει πλέον το επιχείρημα ότι φοβούνται, γιατί έχουν μελετηθεί όλες οι παρενέργειες των εμβολίων. Κάθε φάρμακο έχει παρενέργειες, αλλά υπάρχει μια σχέση κόστους – οφέλους».
«Δεν υπάρχει κανέναν περιθώριο για νέο lockdown – Αν χρειαστεί θα επεκτείνουμε την υποχρεωτικότητα»
Ο κ. Γεωργιάδης, ξεκαθάρισε ακόμα ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για νέο lockdown, ενώ αν χρειαστεί θα γίνει και επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και σε άλλους επαγγελματικούς κλάδους.
«Αν μπούμε στο χειμώνα με μεγάλη ένταση στην πανδημία θα έχουμε και οικονομικά προβλήματα. Αυτή τη στιγμή η οικονομία μας πηγαίνει πολύ καλά, ο τουρισμός έκανε μια πάρα πολύ καλή σεζόν, η ανάπτυξη της χώρας πάει πολύ καλά, δεν είναι κρίμα αυτό που έχουμε πετύχει να το τινάξουμε στον αέρα επειδή κάποιοι δε θέλουν να εμβολιαστούν; Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο να ξανακλείσουμε, και αν χρειαστεί να επεκτείνουμε την υποχρεωτικότητα για να μην ξανακλείσουμε θα πρέπει να γίνει. Ο κάθε κλάδος που έρχεται σε επαφή με το κοινό προηγείται σε σειρά», είπε χαρακτηριστικά.
«Στο λιανικό εμπόριο τηρούνται όλα τα μέτρα»
Σχετικά με το αν υπάρχουν σκέψεις τα εμπορικά καταστήματα να δέχονται μόνο εμβολιασμένους από το χειμώνα, ο ίδιος απάντησε ότι «Κάθε σενάριο εξετάζεται με τα συν και τα πλην του. Το λιανικό εμπόριο το έχουμε εξαιρέσει από τους κανόνες αυτούς γιατί φαίνεται ότι δεν έχει συμβάλει στη διάδοση του ιού. Τα μέτρα τηρούνται στον κλάδο. Δεν μπορώ να σας πω ότι θα γίνει το χειμώνα, θα ήταν ένα έσχατο μέτρο, αλλά δεν μπορώ να πω και ότι δε θα γίνει, γιατί θα εξαρτηθεί από την πανδημία. Αντί να κάνουμε αυτή τη συζήτηση, δεν πάμε καλύτερα όλοι να εμβολιαστούμε;».
«Δεν είναι η ώρα κάποιοι να βγάλουν κέρδος γιατί εμείς θεσπίζουμε υποχρεωτικότητα στα rapid tests», τόνισε ακόμα σχετικά με τα φαινόμενα αισχροκέρδειας που έχουν παρατηρηθεί.
«Η τακτική του ΣΥΡΙΖΑ να επιτίθεται στην οικογένεια του πρωθυπουργού αποτελεί κατάντια της πολιτικής»
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την ανάρτηση του Νίκου Καρανίκα, πρώην συμβούλου Στρατηγικού Σχεδιασμού της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με τις σπουδές της κόρης του πρωθυπουργού, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι «Όλη η τακτική του ΣΥΡΙΖΑ να επιτίθεται στην οικογένεια του πρωθυπουργού αποτελεί την μεγαλύτερη κατάντια της πολιτικής. Ο κ. Καρανίκας το έκανε στον ακραίο βαθμό. Αυτό που έγραψε για ένα παιδί είναι απαράδεκτο. Άλλο πράγμα οι πολιτικές μας διαφορές και άλλο οι οικογένειές μας. Ήταν χυδαίο αυτό που έγραψε».
Αναφερόμενος σε δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών, για νομοσχέδιο που φέρνει διευκολύνσεις σε μεγάλες εταιρίες στον αιγιαλό, ο κ. Γεωργιάδης ξεκαθάρισε ότι «Και να ήθελα να φέρω νομοσχέδιο για τον αιγιαλό δε θα μπορούσα γιατί δεν έχω την αρμοδιότητα. Νομοσχέδιο περί των χρήσεων γης στον αιγιαλό πράγματι ετοιμάζεται, από το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με εμάς. Δεν έχει καταλήξει ακόμα σε σχέδιο νόμου. Προσπαθούμε να επαναφέρουμε σε ισχύ ένα νόμο που ίσχυε από το 2001 μέχρι το 2018 και τον κατήργησε ο ΣΥΡΙΖΑ τινάζοντας στον αέρα τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται πάνω στις παραλίες».
Για την Εύβοια: «Θα σκιστούμε να κάνουμε καλύτερα και από πριν όσα καταστράφηκαν»
«Δεν υπάρχει άλλη περίπτωση που να έχει δουλέψει το κράτος με τόσο μεγάλη ταχύτητα. Φτιάχτηκε η πλατφόρμα, αμέσως δόθηκαν τα πρώτα χρήματα, η κυβέρνηση έχει φτιάξει μια σφιχτή ομάδα που δουλεύει με ταχείς ρυθμούς για την αποκατάσταση της καταστροφής στην Εύβοια. Είναι μια μεγάλη καταστροφή, αλλά το ότι δε θρηνήσαμε θύματα, για εμένα, ήταν επιτυχία. Η απώλεια της ανθρώπινης ζωής δε συγκρίνεται με τίποτα. Για όσα όμως καταστράφηκαν θα σκιστούμε να τα κάνουμε καλύτερα και από πριν», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης σχετικά με τα σχέδια για την άμεση αποκατάσταση της περιοχής της Εύβοιας μετά τις πυρκαγιές.
Για τον ανασχηματισμό: «Είμαι γενικά πειθαρχημένος»
«Είμαι γενικά πειθαρχημένος και ακούω τις εντολές του πρωθυπουργού. Μου αρέσει να έχουμε ομάδες και προπονητή που να τον ακούμε. Οι ομάδες κερδίζουν τα πρωταθλήματα και όχι οι μονάδες. Όταν ο πρωθυπουργός αποφασίσει να κάνει αλλαγές, θα είμαι εδώ για να στις σχολιάσω», σημείωσε κλείνοντας ο κ. Γεωργιάδης, σχετικά με τον επερχόμενο ανασχηματισμό και κατά πόσο και ο ίδιος είναι έτοιμος να αλλάξει πόστο, αν του ζητηθεί.
Πάτρα – 680 υγειονομικοί ανεμβολίαστοι – Προβληματισμός για το πώς θα καλυφθούν τα κενά στα νοσοκομεία
Μεγάλο είναι το πρόβλημα που αναμένεται να αντιμετωπίσει από αύριο η Πάτρα, με την εφαρμογή του μέτρου της αναστολής στους υγειονομικούς που δεν έχουν εμβολιαστεί, γεγονός που αναμένεται να δημιουργήσει δυσαναπλήρωτα κενά στα νοσοκομεία της πόλης.
Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα Mega μίλησε σχετικά η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας, Άννα Μαστοράκου.
«680 οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί στην Πάτρα»
«Στην Πάτρα είναι περίπου 680 εργαζόμενοι στα τρία νοσοκομεία της πόλης σε σύνολο 3.800 υπαλλήλων. Ένα 18%, λοιπόν, είναι ανεμβολίαστοι. Εξ αυτών, 60 είναι γιατροί, 430 νοσηλευτές, και περίπου 190 διοικητικοί. Όπως καταλαβαίνετε, με την εφαρμογή του μέτρου θα δημιουργηθεί ένα τεράστιο κενό στη λειτουργία των νοσοκομείων. Υπάρχουν εξ όσων γνωρίζω επιχειρησιακά σχέδια αναπλήρωσης αυτού του προσωπικού, και με επικουρικό προσωπικό με άμεση πρόσληψη, αλλά και με αναδιανομή των δυνάμεων μέσα στα νοσοκομεία», εξήγησε η κ. Μαστοράκου.
«Οι 60 ανεμβολίαστοι γιατροί αντιπροσωπεύουν περίπου το 4% του δυναμικού των δημοσίων λειτουργών, των γιατρών που υπηρετούν στο δημόσιο», πρόσθεσε.
«Η Πάτρα πάντοτε είχε ισχυρό αντιεμβολιαστικό μέτωπο»
«Η Πάτρα πάντοτε είχε ισχυρό αντιεμβολιαστικό μέτωπο. Αυτό το έχουμε δει και στην επιδημία της ιλαράς και είναι κάτι που οφείλουμε να το αντιμετωπίσουμε σε μια στιγμή της πανδημίας που υπάρχει μεγάλη πίεση στο δημόσιο σύστημα υγείας. Έχουμε 73 νοσηλείες στο νοσοκομείου Ρίου σε απλές κλίνες Covid, 7 στη ΜΕΘ και 3 στην παιδιατρική κλινική, και 50 νοσηλείες στον Άγιο Ανδρέα σε απλές κλίνες και 3 περιστατικά στη ΜΕΘ. Στο χώρο της υγείας δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε με διακόπτες. Αυτοί που θα προσληφθούν θα πρέπει να εκπαιδευτούν, δε θα μπορέσουν να μπουν την επόμενη μέρα να λειτουργήσουν με τους συναδέλφους στο νοσοκομείο. Δεν είναι δυνατόν να μετακινούμε προσωπικό που δεν έχει εξειδίκευση ή δε γνωρίζει το αντικείμενο να λειτουργήσει την επόμενη μέρα», τόνισε η κ. Μαστοράκου, ενώ πρόσθεσε ότι «Έπρεπε να υπάρχει μια προετοιμασία, ώστε να υπάρχει χρόνος εκπαίδευσης».
«Έχουμε κάνει μεγάλη προσπάθεια να πείσουμε τους αντιεμβολιαστές»
Η κ. Μαστοράκου είπε ότι το μόνο νοσοκομείο που δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα είναι το Καραμανδάνειο γιατί όλοι οι γιατροί και οι νοσηλευτές είναι εμβολιασμένοι, ενώ εξήγησε πως έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια να πειστούν όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί.
«Έχουμε κάνει μεγάλη προσπάθεια να πείσουμε τους αντιεμβολιαστές από το Δεκέμβρη της προηγούμενης χρονιάς. Είναι αδιανόητο αυτό που συμβαίνει στην περιοχή μας, κάποιοι άνθρωποι να μην μπορούν να αφουγκραστούν την κατάσταση. Έχουν γίνει πορείες, καταλήψεις. Φαίνονται αποφασισμένοι και δογματικά καθηλωμένοι στην άποψή τους. Έχουν μια δογματική αντίληψη σχετικά με το εμβόλιο που δεν έχει επιστημονική βάση. Η στάση τους αυτή τους εκθέτει. Είναι μια στάση που δεν τους τιμά», είπε χαρακτηριστικά.
«Στην ιατρική λειτουργούμε με κατευθυντήριες οδηγίες. Όταν βγαίνει μια οδηγία, οφείλουμε να συμμορφωνόμαστε ακόμα και αν δεν συμφωνούμε», κατέληξε η κ. Μαστοράκου.