Σημαντική αύξηση της κυκλοφορίας των μετρητών στην αγορά καταγράφει η Τράπεζα της Ελλάδος, εξέλιξη που προκαλεί προβληματισμό καθώς ταυτόχρονα σημειώνεται και αύξηση των τραπεζικών καταθέσεων.
Η διαπίστωση αυτή της κεντρικής Τράπεζας προκαλεί έντονη ανησυχία στο υπουργείο Οικονομικών και στην ΑΑΔΕ, καθώς η κυκλοφορία του ρευστού στην αγορά σημαίνει και φοροδιαφυγή.
Όπως αναφέρει το sofokleousin.gr, το νόμισμα σε κυκλοφορία, τον περασμένο Ιούλιο ανήλθε στο ποσό των 33,04, που αποτελεί νέο ιστορικό ρεκόρ.
Η αύξηση της νομισματικής κυκλοφορίας άρχισε να παρατηρείται από το 2010, όταν από τα επίπεδα των 20,4 δισ. ευρώ, σταδιακά αυξάνονταν μέσα στη δεκαετία για να υπερβεί τα 30 δισ. ευρώ το 2017 και να ξεπεράσει τον περασμένο Ιούλιο τα 33 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με υπολογισμούς τραπεζικών στελεχών, από τα 33 δισ. ευρώ, ένα ποσό περίπου στα 15 δισ. ευρώ, είναι σε θυρίδες και στα στρώματα και το υπόλοιπο κυκλοφορεί στην αγορά για πληρωμές αγαθών και υπηρεσιών.
Η διακράτηση μετρητών από νοικοκυριά και επιχειρήσεις και μάλιστα με αυξανόμενο ρυθμό, προκαλεί προβληματισμούς και ανησυχίες, καθώς είναι οξύμωρο (αν όχι ύποπτο) να συμβαίνει, σε μια περίοδο (τελευταία πενταετία) που έχουν δοθεί κίνητρα και έχουν αυξηθεί οι συναλλαγές με «πλαστικό χρήμα».
Ωστόσο, τα στοιχεία της ΤτΕ, ενισχύουν τις ανησυχίες των φορολογικών αρχών, για τις συναλλαγές στην αγορά.
Εκτιμάται ότι ένα μέρος των πολιτών, φοβάται τους ελέγχους των τραπεζικών καταθέσεων από την Εφορία και προτιμά να τηρεί τα χρήματά του σε θυρίδες ή και στο σπίτι.
Ταυτόχρονα πραγματοποιεί τις συναλλαγές του με μετρητά και εξασφαλίζει και καλύτερες τιμές, σε σχέση με τις πληρωμές με πλαστικό χρήμα, οι οποίες καταγράφονται και δύσκολα αποκρύπτονται από την εφορία.
Ακόμη, ένα μέρος των πολιτών είναι ευάλωτο σε κατασχέσεις από την εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τις τράπεζες, για ληξιπρόθεσμα χρέη.
Τέλος, τα σχεδόν μηδενικά επιτόκια που προσφέρουν οι τράπεζες, δεν αποτελούν κίνητρο για την κατάθεση χρημάτων στην τράπεζα.
Το «καμπανάκι» της ΑΑΔΕ
Η ΑΑΔΕ ανησύχησε από τις αρχές του 2021, για τη μείωση των πληρωμών με «πλαστικό χρήμα» και την αύξηση της κυκλοφορίας μετρητών στην αγορά.
Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν, μεν, αύξηση του αριθμού των πληρωμών με κάρτες, αλλά αυτή η αύξηση αφορά σε μικροποσά (π.χ. καφέδες) και σε αγορές σε σούπερ μάρκετ.
Αντίθετα έχουν μειωθεί τα ποσά των ηλεκτρονικών πληρωμών προς άλλες κατηγορίες επαγγελματιών, στους οποίους οι πληρωμές γίνονται με μετρητά και πιθανότατα χωρίς απόδειξη, και οι πελάτες εξασφαλίζουν μεγάλες εκπτώσεις.
Ειδικά στην περίοδο της πανδημίας και στα διαλείμματα των lockdown, οι επιχειρήσεις προτιμούσαν τις «αδήλωτες» πωλήσεις ώστε να εμφανίζουν μειωμένους τζίρους και να ενταχθούν στα μέτρα στήριξης, λαμβάνοντας επιστρεπτέες προκαταβολές, δάνεια κ.λπ.
Στο πλαίσιο αυτό η ΑΑΔΕ ετοιμάζει νέο σχέδιο ελέγχων στην αγορά, αλλά και κίνητρα για τη λήψη αποδείξεων κατά τις αγοράς αγαθών και υπηρεσιών.