Κατηγορίες
Διάφορα

Δημοσίευμα αναφέρει πως εντείνεται η τουρκική πολεμική κινητικότητα ανατολικά της Κρήτης. Απειλές και προκλήσεις

«H Τουρκία μπορεί να δράσει ένοπλα σε περίπτωση που συνεχιστεί η πορεία του γαλλικού ερευνητικού Nautical Geo εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, αλλά ανατολικότερα των 6 μιλίων της Κρήτης που οι Τούρκοι έχουν χαρακτηρίσει “τουρκική ΑΟΖ” βάσει της ψευδοσυνθήκης με το καθεστώς της Τρίπολης και πρέπει να είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε» αναφέρει υψηλά ιστάμενη πηγή του υπουργείου Εθνικής Άμυνας στο pronews.gr περιγράφοντας τα πρώτα στάδια της μείζονος ελληνοτουρκικής κρίσης που ξεκίνησε από την περασμένη Πέμπτη.

Τουρκικά πολεμικά σκάφη (δύο συγκεκριμένα) έχουν εξέλθει από τον ναύσταθμο του Ακσάζ και κατευθύνονται στην περιοχή, ενώ επίσης δύο τουρκικά υποβρύχια βρίσκονται, το ένα κοντά στο Nautical Geo και συνεργάζεται με την τουρκική φρεγάτα κλάσης “G” που είναι κοντά στο Nautical Geo που εκτελούσε αποστολή για λογαριασμό της Ελλάδας και ένα σε ευρύτερη ακτίνα 50 ν.μ.

Τουρκικά αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας ATR-72 ASW έχουν ξεκινήσει έντονη δραστηριότητα στην περιοχή, ενώ ένα ελληνικό υποβρύχιο κλάσης 214 βρίσκεται κοντά στο ένα ελληνικό σκάφος που έχει προσεγγίσει.

Η εκτίμηση ανώτατης στρατιωτικής πηγής του υπουργείου Εθνικής Άμυνας είναι ότι «Για να επιβεβαιώσουν την ισχύ του τουρκολιβυκού συμφώνου, θα φτάσουν ακόμα και σε κτύπημα. Δεν πρέπει να υποχωρήσουμε, αλλά αυτό είναι θέμα της πολιτικής ηγεσίας. Αλίμονο αν μαζέψουμε τα ερευνητικά μας κάτω από τα 6 μίλια ανατολικά της Κρήτης. Παραδίδουμε όλα τα δικαιώματά μας νότια του Καστελόριζου χωρίς να πέσει σφαίρα».

Περισσότερα ΕΔΩ

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected