Διάφορα

Η Ελλάδα ξεπέρασε σε θανάτους τη Σουηδία : Το σκληρό lockdown της Ελλάδας και το “όλα ελεύθερα” της Σκανδιναβικής χώρας

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που καταγράφει όλα τα στοιχεία που αφορά τον Covid-19, η  Ελλάδα πέρασε πλέον σε θανάτους με covid-19 τη Σουηδία.

Μια χώρα που χαρακτηρίστηκε από πολλούς ως «χώρα-δολοφόνος» στην αρχή της πανδημίας διότι δεν έκλεισε ποτέ τους πολίτες και την οικονομία και που αποφάσισε να αντιμετωπίσει τον ιό με ανοσία της αγέλης.

Οι υπέρμαχοι του lockdown ανέφεραν αρκετές φορές πως αν η Ελλάδα δεν έμπαινε σε αυτό το καθεστώς, θα μετρούσε πάνω από 13.000 νεκρούς, χθες, σύμφωνα με την χθεσινή ενημέρωση του ΕΟΔΥ οι νεκροί ανέρχονται πλέον στους 14.889, την ίδια ώρα που η Σουηδία έχει 14.868.

Και η διαφορά θα ήταν ακόμα μεγαλύτερη εάν η Σουηδία δεν είχε κάνει το λάθος στην αρχή της πανδημίας να αφήσει τα γηροκομεία χωρίς έλεγχο, κάτι που της κόστισε ακριβά, καθώς μέσα σε λίγο καιρό έχασε περίπου 4.500 άτομα.

Την ίδια ώρα η Σουηδία έχει σταματήσει να καταγράφει αξιόλογο αριθμό θανάτων με Covid-19 από πέρσι τον Φεβρουάριο, την ώρα που η Ελλάδα συνεχίζει μέχρι και σήμερα να έχει αρκετούς νεκρούς και μάλιστα να συνεχίζει να χρησιμοποιεί το lockdown (αν και “μίνι” σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας). Χαρακτηριστικές είναι και οι δηλώσεις του καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδη Βατόπουλου, ο οποίος ανέφερε ότι έχουμε περισσότερους θανάτους στο τρίτο κύμα σε σχέση με Γαλλία και Ιταλία.

Ένα άλλο στοιχείο που θα πρέπει να σημειωθεί είναι πως η Σουηδία απέφυγε να μετατρέψει να νοσοκομεία της σε Covid-19, κάτι που πληρώνει ακριβά η Ελλάδα, καθώς τους τελευταίους μήνες παρατηρείται μια υπερβάλλουσα θνητότητα από άλλα νοσήματα, την ώρα που στην Σουηδία δεν παρατηρείται κάτι τέτοιο. Αλλά και ο εμβολιασμός στη Σουηδία δεν είναι ούτε υποχρεωτικός, ούτε προϋπόθεση για να ζήσεις.

Και ναι θα πρέπει να σημειωθεί πως στην Σουηδία έχουν αυξηθεί τον τελευταίο καιρό οι εμβολιασμοί και πλέον έχει ξεπεράσει την Ελλάδα σε ποσοστό (67% περίπου η Σουηδία – 60% περίπου η Ελλάδα), παρόλα αυτά το 7-8% δεν είναι ο λόγος που υπάρχει η διαφορά.

Αυτό που κάνει τη διαφορά είναι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, καθώς στην Ελλάδα επιδιώκεται ο εμβολιασμός στα παιδιά, την ώρα που η Σουηδία έχει καλύψει όλες τις ευάλωτες ομάδες (ηλικιωμένοι κτλ.)

Τέλος θα πρέπει να σημειωθεί πως η Σουηδία έχει περίπου διπλάσια συνολικά κρούσματα από την Ελλάδα, κάτι που αποδεικνύει πως έχει επιτευχθεί η ανοσία της αγέλης, ενώ είναι κάτι που δείχνει παράλληλα πως στην σκανδιναβική χώρα έγινε στοχευμένη ιχνηλάτηση.

*με στοιχεία από το Pronews

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected
P