“Με το Θεό δεν μπορεί να τα βάλει κανείς. Δεν μπορούμε να ελέγξουμε τα φυσικά φαινόμενα” δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου απαντώντας σε βροχή ερωτήσεων στο briefing για τις πλημμύρες στη Βόρεια Εύβοια.
Ο κ. Οικονόμου υποστήριξε ότι ήταν ανθρωπίνως αδύνατον να είχαν ολοκληρωθεί τα αντιπλημμυρικά- αντιδιαβρωτικά έργα στις πυρόπληκτες περιοχές του νησιού, τονίζοντας πάντως ότι προχωρούν πολύ πιο γρήγορα σε σχέση με το παρελθόν.
Ενώ δεν υιοθέτησε, αλλά και δεν απέρριψε πλήρως, τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα πως οι πλημμύρες στην Εύβοια δεν σχετίζονται με τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου: Παραδέχθηκε πως σαφώς το γεγονός ότι δεν υπήρξε δάσος έπαιξε ρόλο, αλλά υπενθύμισε ότι στο νησί πάντα σημειώνονται πλημμύρες και έκανε λόγο για δομικά προβλήματα, όχι μόνο στην Εύβοια, αλλά και στην Αττική, η οποία ανησυχεί τους ειδικούς ενόψει χειμώνα και μετά τη μεγάλη φωτιά στη Βαρυμπόμπη.
Ο κ. Οικονόμου υποστήριξε ότι η κυβέρνηση προχώρησε σε πολύ στοχευμένες ενέργειες σε χρόνο που δε συγκρίνεται με την αντίδραση του κράτους στο παρελθόν και ότι σε συνεννόηση με τους ειδικούς, τα δασαρχεία, την αυτοδιοίκηση προτεραιοποιήθηκαν οι ενέργειες.
Αφού παρέπεμψε στο… Θεό, τόνισε ότι αυτό που μπορεί να κάνει η πολιτεία είναι πρώτον, να προετοιμάζεται καλύτερα, δεύτερον να δίνει τη μάχη την ώρα της εκδήλωσης των φαινομένων και τρίτον να αντιμετωπίζει τις συνέπειες. “Και στα τρία αυτά επίπεδα μπορεί να διακρίνει κανείς τη διαφορά σε σχέση με παρελθόν”, υποστήριξε.
Ήδη κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε σπεύσει να προκαταλάβει την κριτική. “Για τις καταστροφές στη Βόρεια Εύβοια στο βαθμό που αυτές συνδέονται με τις πληγές που άφησε πίσω της η πυρκαγιά του περασμένου Αυγούστου θέλω να επισημάνω το εξής. Παρά τις εργώδεις προσπάθειες της Κυβέρνησης και όλων των εμπλεκόμενων φορέων, είναι ανθρωπίνως αδύνατο να επιλυθούν όλα τα προβλήματα μέσα σε τόσο λίγο χρόνο”, δήλωσε ο κ. Οικονόμου.
“Μέχρι σήμερα για να προκηρυχθεί μια μελέτη για ένα αντιπλημμυρικό έργο χρειαζόντουσαν 6 μήνες και για να υλοποιηθεί το έργο τουλάχιστον 2 χρόνια. Εμείς έχουμε συντμήσει τους 6 μήνες σε 1,5 και με ολοκληρωμένες μελέτες έχουμε ήδη ξεκινήσει να κάνουμε πράγματα” πρόσθεσε.
Συγκεκριμένα είπε ότι: “Από το τέλος Αυγούστου μέχρι σήμερα, έγιναν συντονισμένες προσπάθειες από τον κρατικό μηχανισμό, το Υπουργείο Περιβάλλοντος, την Αυτοδιοίκηση, για ν’ απομακρυνθούν τα καμένα και ν’ να αποφευχθούν πολύ μεγαλύτερες ζημιές από αυτές που δυστυχώς συνέβησαν. Απομακρύνθηκαν καμένοι κορμοί, έγιναν κορμοπλέγματα και μια σειρά από παρεμβάσεις που μπορούσαν να γίνουν. Ταυτόχρονα, ξεκίνησαν -και βρίσκονται σε εξέλιξη- ενέργειες για την αποκατάσταση και τα αντιπλημμυρικά έργα.”