Κατηγορίες
Διάφορα

Απίστευτες εικόνες στην Κέρκυρα, η κακοκαιρία δημιούργησε μεγάλες ζημιές και ταλαιπωρία στους κατοίκους (photos+vid)

Απίστευτες είναι οι σκηνές που καταγράφονται στην Κέρκυρα η οποία δέχεται βαρύ πλήγμα από την σφοδρή κακοκαιρία «Μπάλλος».

Σημειώνουμε ότι από χτες το νησί είναι σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Την ίδια ώρα λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών κλειστές παραμένουν σήμερα όλες οι σχολικές βαθμίδες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε όλη την Επικράτεια της Περιφερειακής Ενότητας Κέρκυρας αλλά και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο.

Η Πυροσβεστική υπηρεσία δέχτηκε 490 κλήσεις, κυρίως στο νησί της Κέρκυρας για άντληση υδάτων, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 60 απομακρύνσεις ατόμων σε ασφαλές σημείο.

Στη περιοχή έχει μεταβεί Ε/Π του ΕΚΣΕΔ καθώς και ακτοπλοϊκώς η 5η ΕΜΑΚ. Όλες οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων έχουν τεθεί σε γενική επιφυλακή, ενώ συνδρομή παρέχει η τοπική αυτοδιοίκηση, η ΕΛ.ΑΣ. και το Λ.Σ.

Καλυμμένα αυτοκίνητα με νερα, πλημμυρισμένα σπίτια και αυλές και εγκλωβισμένοι άνθρωποι μέσα στα αυτοκίνητα τους, ήταν η κατάσταση στην περιοχή Τρίκλινο. Αρκετοί έμειναν το βράδυ σε συγγενείς τους ή σε ξενοδοχείο.

Με εντολή του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, ελικόπτερο Super Puma έφτασε στην Μεσογγή για να συνδράμει σε επιχειρήσεις εκκενώσεως.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Νότια Κέρκυρας Κ. Λέσση, δεν χρειάστηκε να παρέμβει. Στο σημείο παραμένουν η Πυροσβεστική, η Πολιτική Προστασία, αλλά και άντρες της ΕΜΑΚ.

δείτε φωτογραφίες στο corfutvnews.gr

Που καταγράφηκε το μεγαλύτερο ύψος βροχής.

Πλημμύρες σημειώθηκαν χτες στο κεντρικό και νότιο τμήμα της Κέρκυρας και ιδιαίτερα στις περιοχές των πρώην Δήμων Κερκυραίων, Αχιλλείων, Παρελίων και Μελιτειέων.

Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής σύμφωνα με την σελίδα Ο καιρός στην Κέρκυρα καταγράφηκαν σε:

  • Αεροδρόμιο Κέρκυρας: 133.0 mm (χιλιοστά ή τόνοι νερού ανά στρέμμα)
  • Κομπίτσι: 121.2 mm
  • Κέντρο πόλης της Κέρκυρας: 107.2 mm
  • Μαντούκι: 88.0 mm
  • Γουβιά: 78.6 mm
  • Λίμνη Κορισσίων: 76.8 mm
  • Τεμπλόνι: 63.3 mm

Χαρακτηριστικό είναι ότι αυτά τα ύψη βροχής σημειώθηκαν σε μόλις 2-3 ώρες, ενώ σε πολλές περιοχές έβρεξε περισσότερο αλλά δεν υπάρχουν μετεωρολογικοί σταθμοί για καταγραφή.

Ο καιρός ξέσπασε τις μεσημεριανές ώρες με ρέματα και ποτάμια να υπερχειλίζουν καταστρέφοντας περιουσίες. Οι σφοδρότερες πλημμύρες σημειώθηκαν στην Μεσογγή και τα Μωραΐτικα με το νερό να παρασέρνει ακόμα και αυτοκίνητα.

Ελικόπτερο Super Puma απεγκλώβισε κατοίκους στην Μεσογγή, ενώ κλειστοί έμειναν οι δρόμοι για αρκετές ώρες σε πολλά σημεία.

Ακόμη και αυτή την ώρα ολόκληρα χωριά και οικισμοί παραμένουν αποκομμένα λόγω κατολισθήσεων. Μεγάλα είναι τα προβλήματα στο δίκτυο της ΔΕΗ και της ΔΕΥΑΚ.

Παρά το γεγονός ότι η κακοκαιρία ήταν πιο ασθενής από την “Αθηνά” που σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα, το έδαφος δεν μπόρεσε να συγκρατήσει το μεγάλο ύψος βροχής σήμερα, λόγω των πολύ ισχυρών βροχοπτώσεων που έχουν προηγηθεί (ενδεικτικά σε αρκετές περιοχές έχουν πέσει πάνω από 400 χιλιοστά βροχής σε 10 μέρες). Η κατάσταση θα μπορούσε να είναι ακόμα χειρότερη αν είχε επηρεαστεί από τα σημερινά ισχυρά φαινόμενα και η βόρεια Κέρκυρα (κάτι που τελικά δεν συνέβη). Εκτός έντονων φαινομένων έμειναν και οι Παξοί.

Σήμερα Παρασκευή 15/10, θα σημειωθούν κάποιες βροχοπτώσεις οι οποίες πιθανώς να είναι αξιόλογες κατά τόπους το πρώτο μισό της ημέρας. Μεγάλη προσοχή στις περιοχές που έχουν πληγεί ειδικά από κατολισθήσεις.

Πάντως από το μεσημέρι της Παρασκευής ο καιρός θα ηρεμήσει αρκετά και θα παρουσιάσει βελτίωση.

Η κακοκαιρία ξήλωσε τον δρόμο στο παλιό λιμάνι των Μωραϊτίκων

Στο παλιό λιμάνι στα Μωραΐτικα, έχει υποχωρήσει μεγάλο τμήμα του δρόμου, το οποίο καλύφθηκε από τα φουσκωμένα νερά της θάλασσας.

Οι ζημιές είναι μεγάλες με τους κατοίκους να τονίζουν ότι πρέπει να ξεκινήσει καταγραφή γιατί ενδεχομένως να υπάρχουν χειρότερες καταστάσεις.

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected