Να αδειάζουν και πάλι είδαν τα καταστήματά τους οι ιδιοκτήτες των μπαρ και των εστιατορίων την προηγούμενη εβδομάδα που ο καιρός ήταν άστατος.
Στις βροχοπτώσεις που έβαλαν… φρένο στις εξορμήσεις σε μπαρ και εστιατόρια, καθώς αρκετοί παραμένουν ανεμβολίαστοι και δεν μπορούν να μπουν σε εσωτερικούς χώρους, προστίθεται και η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου με αποτέλεσμα η κίνηση να σημειώσει ραγδαία πτώση.
«Το πρώτο Σαββατοκύριακο που σταμάτησε το μίνι lockdown πήγαμε καλά. Μετά δυστυχώς με το που άρχισαν οι βροχές και έπεσε η θερμοκρασία ο κόσμος δεν μπορούσε να έρθει για να καθίσει να φάει ή να πιεί τον καφέ του στους εξωτερικούς χώρους. Μην ξεχνάτε πως σχεδόν ένας στους 2 είναι ανεμβολίαστος οπότε δεν αρκετοί δεν μπορούν και να μπουν στους εσωτερικούς χώρους. Παράλληλα προσθέστε και το γεγονός πως εφαρμόζεται και ο αντικαπνιστικός νόμος που οδηγεί πολλούς καπνιστές στο να θέλουν να καθίσουν έξω για να μπορούν να καπνίζουν ελεύθερα. Αυτή την στιγμή το 90% των πελατών προτιμάει να κάθεται έξω», ανέφερε στο «ΤyposThes» ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ-Μπαρ Νομού Θεσσαλονίκης κ. Μιχάλης Επιτροπίδης.
Ερωτηθείς σχετικά με το αν αναμένεται να βελτιωθεί η κίνηση με αφορμή τις γιορτές στις 26 και 28 Οκτώβρη ο ίδιος εκτίμησε πως «δεν προβλέπεται να υπάρξει μεγάλη διαφορά, αφού δεν εμβολιάζονται και δεν μπορούν να εισέλθουν στους εσωτερικούς χώρους».
Επιπλέον σχολίασε πως και κόστος για μια καφετέρια είναι μεγάλο στο κομμάτι της θέρμανσης. «Σκεφτείτε πως σε έναν επιχειρηματία που έχει πχ μια καφετέρια δεν τον συμφέρει πχ να παρέχεται θέρμανση με υγραέριο ή ρεύμα από θερμαντικά σώματα ανά δύο άτομα την στιγμή που θα πάρει 6 ευρώ λογαριασμό για δύο καφέδες. Φοβόμαστε πως στην πορεία θα δημιουργηθούν και νέα χρέη στους ιδιοκτήτες που δεν μπορούν να καλύψουν έξοδα με τις αυξήσεις που έρχονται», σημείωσε.
Πρόσθεσε δε πως δυστυχώς το πιο πιθανό είναι να μην μπορεί να απορροφηθεί εσωτερικά η αύξηση που θα έρθει από το κόστος θέρμανσης και τα προϊόντα, και ότι αυτό θα μετακυλιστεί στις τιμές που θα ανεβούν. «Φοβάμαι πως δεν θα καταφέρουμε να απορροφήσουμε τις αυξήσεις» δήλωσε ο κ. Επιτροπίδης.
Δύο ή τρεις πλευρές ανοιχτές;
Ένα άλλο «αγκάθι» στον χώρο της εστίασης είναι η διαφορετική ερμηνεία που δίνεται από τους επιμέρους δήμους της πόλης μας στο πόσες πλευρές επιτρέπεται να είναι ανοιχτές στους εξωτερικούς χώρους. «Αυτή την στιγμή ο δήμος Θεσσαλονίκης πχ θέλει τρείς πλευρές ανοιχτές, ενώ το υγειονομικό λέει για δύο. Στο δήμο Παύλου Μελά κάνουν λόγο για δύο ενώ στο δήμο Ευόσμου για τρεις. Ο καθένας ερμηνεύει το νόμο με διαφορετικό τρόπο με αποτέλεσμα να υπάρχουν εντάσεις στους ελέγχους για την λειτουργία των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος», ανέφερε ο κ. Επιτροπίδης τονίζοντας ωστόσο πως έχει γίνει σχετικό αίτημα για την επισήμανση του προβλήματος στην Πολιτεία και ειδικότερα στα υπουργεία Εσωτερικών και Ανάπτυξης. «Αναμένουμε μέσα σε αυτή την εβδομάδα και με την παρέμβαση του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολου Τζιτζικώστα να διευθετηθεί το ζήτημα», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ-Μπαρ Νομού Θεσσαλονίκης.