Κατηγορίες
Διάφορα - Οικονομία

Eurostat για την Ελλάδα : Ένα στα τρία παιδιά είναι κάτω από το όριο της φτώχιας, 500.000 δεν έχουν τα βασικά!

Αντιμέτωπο με τον κοινωνικό αποκλεισμό είναι το 31,5% των ανήλικων Ελληνόπουλων (κάτω των 18 ετών), έναντι ποσοστού 24,2% που είναι ο μέσος όρος στην ΕΕ, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat για το 2020 που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Πάνω από την Ελλάδα σε φτώχεια βρίσκονται μόνο η Ρουμανία (41,5%) και η Βουλγαρία (36,2%)! Αντίθετα, τα χαμηλότερα ποσοστά στην ΕΕ κατέγραψαν η Σλοβενία (12,1%), η Τσεχία (12,9%), η Δανία (13,5%) και η Φινλανδία (14,5%).

Ουσιαστικά ένα στα τρία ανήλικα Ελληνόπουλα είναι χωρίς ευκαιρίες στη ζωή του, μια κατάσταση που διαμορφώθηκε την τελευταία δεκαετία των Μνημονίων.

Επίσης 76% του ελληνικού πληθυσμού ηλικίας κάτω των 60 ετών ζει σε νοικοκυριά χωρίς σταθερή εργασία και με εξαρτώμενα παιδιά!

Το 50,5% των παιδιών με γονείς με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο διατρέχουν τον κίνδυνο της φτώχειας, έναντι 7,7% των παιδιών με γονείς με υψηλό μορφωτικό επίπεδο.

Σύμφωνα με την Eurostat, με τον κίνδυνο της φτώχειας απειλείται στην ΕΕ το 45% των μονογονεϊκών νοικοκυριών, το 35% των νοικοκυριών με τρία ή περισσότερα παιδιά!

Συνολικά 500.000 Ελληνόπουλα ζούνε κάτω από το όριο της φτώχειας που σημαίνει ότι δεν χορταίνουν το φαγητό που τρώνε, δεν θερμαίνονται τον χειμώνα όπως πρέπει, δεν ντύνονται όπως πρέπει, δεν έχουν φάρμακα όταν αρρωσταίνουν, ούτε παροχές υγείας, δεν έχουν την παιδική ηλικία που πρέπει.

Στο σύνολο των παιδιών της χώρας το 25% είναι φτωχά παιδιά, μια γενιά που μοιάζει σε πολλά με την πρώτη μετακατοχική γενιά των Ελληνόπουλων.

Η οικονομική κρίση εκτός από την ανεργία, τη φτώχεια και τη διεύρυνση των ανισοτήτων συνοδεύεται από μειωμένες παροχές υγείας, μειωμένη σίτιση, χαμηλή ποιότητα διατροφής και αυξημένη παιδική νοσηρότητα και θνητότητα, αναφέρουν τα στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν πριν λίγο στην δημοσιότητα. Και όλα αυτά σε πληθυσμό “καθαρών” Ελλήνων λιγότερο από 10 εκατ. ψυχές.

Παράλληλα, 300.000 παιδιά στερούνται τα βασικά αγαθά στην καθημερινότητα τους, με το 9,2% των παιδιών, να μένουν σε σπίτια που όλοι είναι άνεργοι!

«Η κακή διατροφή μιας ολόκληρης γενιάς Ελληνοπαίδων σήμερα θα έχει μακροπρόθεσμα αρνητικές επιπτώσεις και μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα δεκαετίες αργότερα, όταν πια αυτά τα παιδιά γίνουν ενήλικες» είχε επισημάνει ο παιδίατρος-σύμβουλος γαλουχίας Στέλιος Παπαβέντσης σε ανακοίνωσή του με θέμα «Οικονομική κρίση και βρεφική διατροφή».

Kαι μέσα σε όλα, η πνευματική διαταραχή των παιδιών: Στην Ελλάδα το ποσοστό που καταγράφεται με στοιχεία του 2019, πριν δηλαδή από το ξέσπασμα της πανδημίας, είναι τεράστιο: Το 18% παιδιών και εφήβων 10-19 ετών αντιμετωπίζουν κάποια ψυχική διαταραχή. Συγκεκριμένα, πρόκειται για το 17,4% των αγοριών και το 18,7% των κοριτσιών.

Φαντασθείτε τι κατάσταση επικρατεί σήμερα…

*με στοιχεία από το ertnews και το pronews

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected