Κατηγορίες
Διάφορα - Συνεργάτες

Η σχολική άρνηση/φοβία και μια ιδέα που θα ενισχύσει την ασφάλεια του παιδιού στο σχολικό περιβάλλον (του Αντώνη Καραβασίλη)

Του Αντώνη Καραβασίλη, Σχολικός Ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος, Διευθυντής του Πρότυπου Παιδοψυχολογικού Κέντρου

 

Η σχολική άρνηση/φοβία είναι κάτι που πλέον συζητάω σχεδόν κάθε μέρα με γονείς.

Ειδικά μικράκια του Νηπιαγωγείου και των πρώτων τάξεων του Δημοτικού, φαίνεται να έχουν δυσκολία να αποχωριστούν τη μητέρα και το σπίτι, που ως τώρα ήταν η ασφαλής φωλίτσα τους και το ίδιο συμβαίνει και με τις εξωσχολικές, απογευματινές δραστηριότητες.

Ουσιαστικά πρόκειται για άγχος, κάποια παρουσιάζουν συμπτώματα όπως κοιλόπονο, πονοκέφαλο, εμετό κλπ και κάποια απλά αρνούνται να μπουν στην αυλή, ενώ με χαρά ετοιμάζονταν το πρωί για το σχολείο. Και κάποιοι γονείς όντως κρατάνε τα παιδιά στο σπίτι, μη γνωρίζοντας πώς να το διαχειριστούν.

Εδώ λοιπόν είναι σημαντικό να θυμόμαστε, πως αυτό που χρειάζεται είναι τα παιδιά να αισθανθούν ασφάλεια στο καινούργιο περιβάλλον και την καινούρια συνθήκη, χρειάζεται η νευρο-αντίληψη τους να αρχίσει να αναγνωρίζει το σχολικό περιβάλλον ως ασφαλή και οικείο χώρο, όπου υπάρχουν άτομα, συνομήλικα ή ενήλικα, με τα οποία μπορεί να συνδεθεί και να το φροντίσουν, αν το χρειαστεί.

Μία ιδέα που μου ήρθε στο μυαλό μετά από αυτές τις συζητήσεις με τους γονείς, είναι η εξής:

Η δασκάλα /ο δάσκαλος να πάρει τηλέφωνο το παιδί που λείπει και να του πει ότι ανησύχησε και ότι το έχει έγνοια. Ιδανικά, να τονίσει ένα χαρακτηριστικό του παιδιού και πόσο του /της έχει λείψει αυτό του το χαρακτηριστικό.

Πχ: “Γειά σου Κώστα μου/ Μαρία μου, πώς είσαι? Μου έχεις λείψει, δυο μέρες τώρα κοιτάω τη θέση σου και περιμένω να δω αυτό το όμορφο χαμόγελο σου/ αυτά τα γλυκά γαλάζια φωτεινά ματιά σου /αυτά τα τρελούτσικα κοτσιδάκια σου που κουνιούνται πέρα δώθε/κοιτούσα και περίμενα από στιγμή σε στιγμή να σε δω να μπαίνεις σαν σίφουνας με το κόκκινο μπουφάν σου/ είπαμε ένα αστείο και νόμιζα ότι θα ακούσω το χαρακτηριστικό σου γέλιο κλπ κλπ…

Δίνοντας ένα χαρακτηριστικό του, το παιδί θα νιώσει ότι η δασκάλα /ο δάσκαλος το βλέπει, το παρατηρεί, που είναι πολύ σημαντικό για το αίσθημα της ασφάλειας.

Σε δεύτερη φάση θα μπορούσαν να πάρουν τηλέφωνο το παιδί και ένα – δυο παιδάκια με τα οποία ήρθαν κοντά. Χρειάζεται υπομονή και άπειρη αποδοχή για να καταφέρουν τα παιδιά μας να επεξεργαστούν και να διαχειριστούν τα όσα βιώσανε /βιώσαμε τον τελευταίο ενάμιση χρόνο.

Το Πρότυπο Παιδοψυχολογικό Κέντρο είναι το μοναδικό κέντρο στο νομό μας που εξειδικεύεται αποκλειστικά σε θέματα παιδοψυχολογικής υποστήριξης παιδιών και εφήβων και συμβουλευτικής γονέων.

Οι γονείς που εντοπίζουν συγκεκριμένες συμπεριφορές στα παιδιά τους και διαισθάνονται πως υπάρχουν ζητήματα που θα ήθελαν μια συμβουλή, επισκεφτείτε το Πρότυπο Παιδοψυχολογικό Κέντρο, Βενιζέλου Ελευθερίου 14Α στη Βέροια, αφού καλέσετε στο 23313 04347 ή στο 698 253 3842 για να κλείσετε ραντεβού για μια αξιολόγηση.

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected