Κατηγορίες
Διάφορα

Υφυπουργός Υγείας : “Θα υπάρξει ημερομηνία λήξης στα πιστοποιητικά εμβολιασμού” (vid)

Για τους λόγους που δεν μπορούν να ληφθούν μέτρα τύπου lockdown, την πίεση στο ΕΣΥ, την επίταξη των ιδιωτών γιατρών αλλά και για τη λήξη των πιστοποιητικών εμβολιασμού μίλησε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας.

Για την πορεία του 4ου κύματος της πανδημίας, το οποίο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη με χιλιάδες κρούσματα ημερησίως και με ποσοστά που προκαλούν ανησυχία στους επιστήμονες, την πορεία των εμβολιασμών αλλά και τη σκέψη της αρμόδιας επιτροπής να προτείνει… ημερομηνία λήξης στα πιστοποιητικά των εμβολιασμών, μίλησε μεταξύ άλλων η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα.

Μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ, η κα Γκάγκα, κλήθηκε αρχικά να σχολιάσει την πρόσφατη αποτίμηση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) που κατατάσσει την Ελλάδα στη μεγαλύτερη κατηγορία ανησυχίας σχετικά με την επιδημιολογική κατάσταση, λέγοντας χαρακτηριστικά πως “η διαμόλυνση είναι τεράστια και δεν χρειάζεται να μας το πει το ECDC ότι η κατάσταση είναι σοβαρή”.

Ερωτηθείσα για την ασφυξία και τη μεγάλη πίεση που παρατηρείται στα νοσοκομεία όλης της χώρας, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας ξεκαθάρισε πως ένα μέτρο τύπου lockdown δεν μπορεί να αποτελέσει επιλογή στην παρούσα φάση, εξηγώντας πως “τα μέτρα τύπου lockdown λαμβάνονται πάντα στην αρχή μιας πανδημίας, είχε συμβεί το ίδιο και πριν 100 χρόνια στην ισπανική γρίπη. όταν δηλαδή δεν ξέρουμε με τι έχουμε να κάνουμε, όταν δεν ξέρουμε πώς να προφυλαχθούμε. Τα μέτρα αυτά δεν μπορούμε να τα κρατήσουμε για δυο χρόνια γιατί είναι ασφυκτικά για όλους”, θέτοντας παράλληλα το ζήτημα του αρνητικού αντίκτυπου που θα είχε ένα τέτοιο μέτρο στην ψυχολογία των πολιτών.

“Ήδη, το μεγαλύτερο αποτύπωμα πέρα από την πίεση στο ΕΣΥ, πέρα από την πίεση στην οικονομία, είναι το ψυχικό αποτύπωμα, που το βλέπουμε καθημερινά και στα παιδιά και στους μεγάλους”, σημείωσε.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο επίταξης ιδιωτών ιατρών, η Μίνα Γκάγκα απάντησε: “Έχουμε ζητήσει τη συνδρομή των Ιατρικών Συλλόγων και στη βόρεια Ελλάδα και στην κεντρική Ελλάδα για να μπορέσει να υπάρξει μια βοήθεια από τους ιδιώτες γιατρούς. Έχουμε, επίσης, μια πολύ μεγάλη συνδρομή από τις ιδιωτικές κλινικές”, με περίπου 670 κρεβάτια στη βόρεια και στην κεντρική Ελλάδα.

Σημείωσε πως στην έκκληση για συνδρομή από ιδιώτες γιατρούς “έχουμε μια μικρή ανταπόκριση και ελπίζουμε ότι θα είναι μεγαλύτερη (…) Αν δεν έχουμε και εξακολουθεί να πιέζεται το ΕΣΥ, πιθανότατα θα χρησιμοποιήσουμε όποια μέτρα χρειάζονται, γιατί αυτή τη στιγμή έχουμε μία κατάσταση πανδημίας, μία έκτακτη ανάγκη”.

“Περιμένουμε απαντήσεις από τους Ιατρικούς Συλλόγους σήμερα ή αύριο, μέσα στις επόμενες ημέρες και μετά θα ξαναμιλήσουμε μαζί τους και ό,τι χρειαστεί να γίνει θα γίνει”, τόνισε η κα. Γκάγκα.

Πιστοποιητικά εμβολιασμού με “ημερομηνία λήξης”
Όσον αφορά το ζήτημα της λήξης των πιστοποιητικών εμβολιασμού που έθεσε και ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, η κα Γκάγκα δήλωσε πως “είναι πιθανό να έχει μια ημερομηνία λήξεως, που μπορεί να μην είναι στους έξι μήνες, να είναι στους επτά, δεν έχει δώσει ακόμη η επιτροπή εισήγηση και υπάρχουν άνθρωποι που κάνουν τώρα την τρίτη δόση και έχουν εμβολιαστεί από τον Ιανουάριο, όπως οι υγειονομικοί. Για την ώρα δεν ισχύει λήξη του πιστοποιητικού, είναι πιθανό όμως να ισχύσει”.

*απόδοση : News247

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected