Μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και τον Γιάννη Θεοδόση υπογράμμισε ότι οι γιατροί στη διάρκεια πανδημιών έρχονται αντιμέτωποι με δύσκολες επιλογές.
«Υπάρχουν περιοχές της χώρας στις οποίες οι γιατροί καλούνται να επιλέξουν ποιος ασθενής θα μπει σε ΜΕΘ. Αυτό αποτελεί μια πραγματικότητα. Φανταστείτε, τι πρέπει να γίνει σε περίπτωση ανάγκης διασωλήνωσης ενός 60χρονου πλήρως εμβολιασμένου και ενός 45χρονου ανεμβολίαστου. Μπορείτε να διανοηθείτε τη δυσκολία του πράγματος… Διότι αν μεν έχουμε να κάνουμε με έναν εκατοντάχρονο και ένα νέο 20 ετών, αντιλαμβανόμαστε πως δεν είναι και πολύ δύσκολη -η σε κάθε περίπτωση- βαριά απόφαση που καλείται να πάρει ένας γιατρός. Δεν είναι όμως πάντοτε έτσι».
Αναφερόμενος στην κρισιμότητα της συγκυρίας για τη λειτουργία του ΕΣΥ, έστειλε για μια ακόμα φορά μήνυμα υπέρ του εμβολιασμού, καλώντας όλους όσοι έχουν επιφυλάξεις, να συλλογιστούν ότι η κατάσταση αυτή «θα μπορούσε να αποφευχθεί αν περισσότεροι συμπολίτες μας είχαν επιλέξει να εμβολιαστούν…..Ο ιός έχει μεγάλη διασπορά, θα τον συναντήσουμε εμβολιασμένοι ανεμβολίαστοι και γι αυτό το λόγο, ο εμβολιασμός αποτελεί το μοναδικό μας όπλο».
Ερωτηθείς σχετικά με την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, έκανε λόγο για «ανάγκη εξεύρεσης λύσης με στόχο τον περιορισμό της κυκλοφορίας του ιού».
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, το πρόβλημα του περιορισμένου εμβολιασμού εντοπίζεται κυρίως σε ηλικίες άνω των 50 ετών, οι οποίες έχουν ανταποκριθεί θετικά σε ποσοστό 72 με 73%.
Ο κ. Εξαδάκτυλος στηλίτευσε τη στάση μέρους της Εκκλησίας και όχι της επίσημης Ιεραρχίας, που όπως είπε τοποθετείται υπεύθυνα και εποικοδομητικά, για το γεγονός ότι «θέτουν το ζήτημα στη βάση της πίστης και όχι της επιστήμης, οπότε εκεί κλείνει η όποια συζήτηση», ενώ σε σχέση με το ενδεχόμενο επιστροφής στο Σύστημα Υγείας των υπό αναστολή υγειονομικών, εκτίμησε πως πρέπει να ενταχθούν και να στελεχώσουν τις μονάδες covid και μόνον αυτές.