Κατηγορίες
Γ Εθνική LIVE!
Διάφορα - Συνεργάτες

Διεπιστημονικό Θεραπευτικό Κέντρο : Προσκόλληση – Σημάδια Εξαρτητικής Συμπεριφοράς

Γράφει η Ιωάννα Μπούρα, Ψυχολόγος Α.Π.Θ. – Παιδοψυχολόγος

Πολλοί γονείς παραπονιούνται για δυσκολίες στη διαχείριση προσκολλημένων παιδιών – είτε πρόκειται για ένα μωρό που κλαίει κάθε φορά που ο γονέας δεν είναι παρών, ένα νήπιο που κολλάει στα πόδια του γονέα τους σε κοινωνικές εκδηλώσεις ή ένα παιδί δημοτικού που δεν θέλει οι γονείς του να βγουν για φαγητό χωρίς αυτόν.

Ο όρος «προσκόλληση» αναφέρεται σε ένα παιδί που έχει μια έντονη συναισθηματική ή συμπεριφορική αντίδραση στον χωρισμό από τον γονέα του.

Τα παιδιά μπορούν να επιδείξουν εξαρτητική συμπεριφορά σε οποιοδήποτε στάδιο ανάπτυξης. Τα βρέφη μπορεί να κλαίνε για να ενημερώσουν τους γονείς τους ότι δεν τους αρέσει να τους αποχωρίζονται. Τα νήπια ή μεγαλύτερα παιδιά μπορεί να κλάψουν, να κολλήσουν ή ακόμα και να έχουν μια πλήρη κατάρρευση εάν ο γονέας τους τα εγκαταλείψει. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτές οι αντιδράσεις είναι απολύτως φυσιολογικές. Οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά τους σε περιόδους προσκόλλησης, αναγνωρίζοντας και αποδεχόμενοι τα συναισθήματα που προκύπτουν από αυτή τη συμπεριφορά.

Γιατί τα παιδιά κολλάνε;

Ένα παιδί μπορεί να δείξει προσκόλληση λόγω του φόβου του να είναι μακριά από τους γονείς του (άγχος αποχωρισμού) ή λόγω άγχους ξένων, όπου ο φόβος είναι περισσότερο να είναι γύρω από άτομα που το παιδί δεν γνωρίζει. Τα παιδιά αναπτύσσουν επίσης τη δική τους αίσθηση του εαυτού από μικρή ηλικία, καθώς και μια θέληση – την υγιή επιθυμία να εκφραστούν και να επηρεάσουν τον κόσμο τους. Έτσι, μερικές φορές η εξαρτητική συμπεριφορά δεν οφείλεται στο ότι τα παιδιά φοβούνται πραγματικά μήπως τα αφήσει ένας γονέας, αλλά αντίθετα οφείλεται στην έκφραση μιας έντονης επιθυμίας να μείνει ο γονέας τους.

Τα παιδιά χρειάζονται οι γονείς τους να είναι μια ασφαλής βάση από την οποία μπορούν να εξερευνήσουν τον κόσμο και να αποκτήσουν ανεξαρτησία. Και τα παιδιά είναι κοινωνικά και βιολογικά προγραμματισμένα να δημιουργούν ισχυρούς δεσμούς με τους γονείς τους. Οι γονείς συνήθως αντιπροσωπεύουν μια ασφαλή, στοργική βάση από την οποία τα παιδιά μπορούν να εξερευνήσουν τον κόσμο και να αναπτύξουν ανεξαρτησία.

Η εξαρτητική συμπεριφορά μπορεί να ενταθεί σε ορισμένες περιόδους ανάπτυξης καθώς τα παιδιά δοκιμάζουν τη νέα ανεξαρτησία που τους δίνεται, όπως όταν μαθαίνουν να περπατούν ή κατά τη διάρκεια μεταβάσεων όπως η έναρξη του προσχολικού, του νηπιαγωγείου ή του δημοτικού σχολείου κοκ. Η εξαρτητική συμπεριφορά γίνεται λιγότερο συχνή καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν.

Το επίπεδο προσκόλλησης ενός παιδιού και ο τρόπος που εκφράζεται μπορεί να επηρεαστεί από:

• παιδική ιδιοσυγκρασία: μερικά παιδιά είναι πιο ντροπαλά ή εσωστρεφή. άλλοι είναι αντιδραστικοί και βιώνουν έντονα συναισθήματα

• σημαντικά γεγονότα ή αλλαγές στην οικογένεια του παιδιού, όπως η γέννηση ενός νέου αδερφού, η έναρξη ενός νέου σχολείου ή η μετακόμιση

• άλλοι οικογενειακοί παράγοντες όπως ο χωρισμός ή το διαζύγιο των γονέων, το άγχος των γονέων ή τα προβλήματα ψυχικής υγείας. Τα παιδιά μπορεί να είναι πολύ ευαίσθητα στις αλλαγές των γονιών τους, οπότε αν ένας γονέας περνάει μια δύσκολη στιγμή, το παιδί τους μπορεί να κολλήσει ή να δείξει άλλες προκλητικές συμπεριφορές.

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας;

Να είστε μια ασφαλής βάση

Πολλά παιδιά είναι προσκολλημένα σε μια νέα κατάσταση ή με νέους ανθρώπους. Αυτό είναι αναπτυξιακά κατάλληλο και έχει ένα εξελικτικό πλεονέκτημα, επειδή τα παιδιά είναι λιγότερο πιθανό να τρέξουν μόνα τους σε δυνητικά επικίνδυνες καταστάσεις.

Αλλά είναι επίσης σημαντικό για τα παιδιά να μάθουν να χωρίζουν από τους γονείς τους και να αποκτούν εμπιστοσύνη στις δικές τους ικανότητες.

Αναγνωρίστε τα συναισθήματα του παιδιού

Όταν τα παιδιά είναι κολλημένα, επικοινωνούν τα συναισθήματά τους. Η αντίσταση στην προσκόλληση δεν θα βοηθήσει συνήθως, γιατί τα συναισθήματα των παιδιών δεν θα εξαφανιστούν εάν αγνοηθούν ή υποτιμηθούν.

Αντίθετα, η έρευνα δείχνει ότι είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε, να επισημαίνουμε και να ομαλοποιούμε τα συναισθήματα των παιδιών.

Συζητήστε το σχέδιο εκ των προτέρων

Οι άνθρωποι φοβούνται το άγνωστο, οπότε μιλώντας στα παιδιά για μια επερχόμενη αλλαγή ή μια γενικότερη κατάσταση θα τα βοηθήσει να το αντιμετωπίσουν.

Ακόμη και όταν μιλάμε για μελλοντικά γεγονότα, είναι σημαντικό να αναγνωρίζετε τα συναισθήματα και να διαμορφώνετε ήρεμη εμπιστοσύνη.

Μοντέλο ήρεμης αυτοπεποίθησης

Οι γονείς είναι σημαντικά πρότυπα για τα παιδιά, πράγμα που σημαίνει ότι γίνονται το παράδειγμα εργασίας του παιδιού τους για το πώς να αντιδρά σε συγκεκριμένες καταστάσεις. Ο τρόπος με τον οποίο οι γονείς ανταποκρίνονται στην προσκολλημένη συμπεριφορά του παιδιού τους μπορεί να διαμορφώσει το πώς αισθάνονται τα παιδιά για μια συγκεκριμένη κατάσταση.

Υπάρχουν μερικοί παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν κάνετε μια κρίση σχετικά με το εάν η εξαρτητική συμπεριφορά ενός παιδιού προκαλεί ανησυχία.

Αρχικά, εξετάστε το πλαίσιο. Αντιμετωπίζει το παιδί μια σημαντική αλλαγή στη ζωή του, ένα νέο περιβάλλον ή νέους ανθρώπους; Μερικά παιδιά είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στις αλλαγές και μπορεί να χρειαστούν αρκετές εβδομάδες (ή μήνες) για να προσαρμοστούν. Επομένως, μπορεί να χρειαστεί να παρέχετε στο παιδί λίγη επιπλέον υποστήριξη για να περάσει τη μετάβαση.

Δεύτερον, εξετάστε την ένταση της συμπεριφοράς. Η κολλητική συμπεριφορά παρεμβαίνει στην κανονική ζωή του παιδιού; Για παράδειγμα, παρεμβαίνει στην ικανότητά τους να πηγαίνουν στο νηπιαγωγείο ή στο σχολείο ή προκαλεί στο παιδί σας (και στους γονείς) σημαντική αναστάτωση και άγχος;

Τρίτον, εξετάστε το χρονικό πλαίσιο. Εάν η συμπεριφορά εμφανίζεται καθημερινά και διαρκεί περισσότερο από τέσσερις εβδομάδες και παρεμβαίνει στη ζωή του παιδιού, μπορεί να είναι χρήσιμο να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία, όπως έναν γιατρό, παιδίατρο, ψυχολόγο ή σχολικό σύμβουλο.

Μπούρα Ιωάννα

Ψυχολόγος Α.Π.Θ. – Παιδοψυχολόγος

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected