Κατηγορίες
Διάφορα

Διαφωνούν με τα νέα μέτρα τα ταξιδιωτικά γραφεία: «Αν ένα παιδί βρεθεί θετικό θα μείνει στο εξωτερικό;»

Αναστάτωση, αλλά και ακυρώσεις προκάλεσε το νέο μέτρο της διεξαγωγής διαγνωστικού ελέγχου για την COVID-19 σε όσους ταξιδιώτες εισέρχονται πλέον στη χώρα μας.

Όπως αναφέρει το Pronews, οι ταξιδιωτικοί πράκτορες αναρωτιούνται τι θα γίνει εάν μέλος μιας οικογένειας, για παράδειγμα ένα παιδί, βρεθεί θετικό και έτσι όλη η οικογένεια δεν μπορεί να επιστρέψει στη χώρα. Τι πρότειναν οι ίδιοι στην κυβέρνηση.

Αρχικά, οι αρμόδιοι είχαν δηλώσει ότι όσοι ταξιδιώτες θα εισέρχονται στη χώρα θα πρέπει να έχουν αρνητικό μοριακό τεστ (PCR) 48 ωρών προκαλώντας αντιδράσεις και στους ιδιοκτήτες γραφείων ταξιδιών, καθώς η αναγγελία προκάλεσε αντιδράσεις, αλλά και ακυρώσεις από πελάτες, αφού η διενέργεια μοριακού τεστ σε μια τετραμελή οικογένεια εκτόξευε το κόστος του ταξιδιού.

«Σκεφτείτε ότι σε κάποιες χώρες η διενέργεια μοριακού τεστ ανέρχεται στα 150 ευρώ ανά άτομο» είπε στο Sputnik ο ιδιοκτήτης γραφείου ταξιδιών, Στέφανος Χατζημανώλης.

Η μετάλλαξη Όμικρον όπως επισήμανε «προκάλεσε αρκετές ακυρώσεις», μειώνοντας αισθητά την πελατεία που σκεφτόταν να «κάνει ένα ταξίδι στο εξωτερικό κατά την περίοδο των Χριστουγέννων». «Είμαστε στο 10% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019» είπε χαρακτηριστικά ο Σ. Χατζημανώλης, με το μικρό ποσοστό να αποτυπώνει την καταβαράθρωση του κλάδου.

Οι αντιδράσεις και της Ομοσπονδίας των τουριστικών γραφείων οδήγησε σε αλλαγή του μέτρου και τελικά η Κοινή Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε το πρωί της Παρασκευής 17 Δεκεμβρίου, με ισχύ από τις 19 Δεκεμβρίου, προβλέπει ότι «όλοι οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα συμπληρώνουν την ηλεκτρονική φόρμα PLF και ανεξαρτήτως εμβολιασμού ή νόσησης, οφείλουν να έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε PCR τεστ για κορονοϊό COVID-19 εντός 72 ωρών ή εναλλακτικά με αρνητικό rapid test 24 ωρών».

Η προσθήκη του rapid test μειώνει το κόστος που επωμίζονται οι ταξιδιώτες, ενώ η αύξηση του χρόνου διενέργειας μοριακού τεστ, όπως επισημαίνει «τουλάχιστον δίνει χρόνο προκειμένου σε μια ξένη χώρα να βρεθεί το ιατρικό κέντρο για να κάνουν τα τεστ, γιατί σκεφτείτε ότι κάποιοι θα ταξιδέψουν παραμονή ή και ανήμερα της Πρωτοχρονιάς. Ποιο κέντρο θα είναι ανοιχτό για να κάνουν PCR;».

Ένα άλλο σημείο που πραγματικά χρήζει απάντησης είναι τι θα γίνει, εάν για παράδειγμα, όπως λέει ο Σ. Χατζημανώλης «το παιδί ή άλλο μέλος της οικογένειας βρεθεί θετικό, τι θα κάνει, θα μείνει στο εξωτερικό;». «Εμείς αντιπροτείναμε όλα τα τεστ να γίνονται στην Ελλάδα με την άφιξη και να μπαίνει αμέσως σε καραντίνα όποιος είναι θετικός και να είναι με δαπάνη του ελληνικού κράτους, όπως κάνει η Κύπρος» ανέφερε.

Ο Σ. Χατζημανώλης είπε ότι για τα ολιγομελή γκρουπ, που τελικά θα ταξιδέψουν με το γραφείο του κυρίως σε Μάλτα, Καππαδοκία, Παρίσι, Πράγα, Βιέννη και Βουδαπέστη, έχει ήδη φροντίσει και «έχουμε συνεννοηθεί με ιατρικά κέντρα στα οποία είτε θα πάμε τους πελάτες μας για να κάνουν τα τεστ είτε θα έρθουν συνεργεία τους στο ξενοδοχείο με την υπόσχεση ότι τα αποτελέσματα θα βγουν την ίδια ημέρα».
Οι επαγγελματίες του κλάδου, πάντως, μετά και την απώλεια ουσιαστικά της χριστουγεννιάτικης περιόδου εναποθέτουν τις ελπίδες τους για αύξηση της κίνησης «την Καθαρά Δευτέρα και το Πάσχα».

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected
P