Κατηγορίες
Διάφορα - Οικονομία

Όλα πάνε κατ ευχήν : Αυξημένο κατά 10% και άνω το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι, αύξηση και στα διόδια της Νέας Οδού

Περνάμε μια ζωή…χαρισάμενη το 2021 και ειδικά το τελευταίο διάστημα, οι αυξήσεις σε βασικά προϊόντα και υπηρεσίες, έχουν εκτινάξει το κόστος της καθημερινότητας μας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας , το κόστος του εορταστικού τραπεζιού θα είναι φέτος αυξημένο έως και κατά 18,5%.

Η έρευνα διενεργήθηκε με επιτόπια τιμοληψία και συνεντεύξεις με key-informers της αγοράς, λαμβάνοντας τιμές τόσο από αλυσίδες Supermarkets όσο και από ειδικευμένα καταστήματα λιανικής (πχ ζαχαροπλαστεία/ κρεοπωλεία κτλ), καθώς και από τη Βαρβάκειο αγορά.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η εκτίμηση του κόστους για το φετινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι (6-8 ατόμων) κυμαίνεται από 82,56 έως 113,90 ευρώ. Πρόκειται για μεταβολή της τάξης του 9,3 % έως 18,5 % σε σύγκριση με το αντίστοιχο τραπέζι του 2020. Υπενθυμίζουμε ότι η αγορά των Χριστουγέννων 2020 λειτούργησε υπό καθεστώς lockdown. Το εύρος των τιμών δικαιολογείται από την καταγραφή σειράς τιμών από διαφορετικής ποιότητας προϊόντα, σε αρκετές τοπικές αγορές και αλλά και είδη καταστημάτων.

Σύμφωνα με την εκτίμηση κόστους του εορταστικού τραπεζιού από τον ΙΕΛΚΑ, όπου η τιμοληψία πραγματοποιήθηκε μόνον σε αλυσίδες σούπερ μάρκετ, η μέση τιμή για το το 2021 εμφανίζεται αυξημένη κατά 5%. Συγκεκριμένα το τυπικό καλάθι υπολογίζεται σε 86,18 ευρώ το 2021 έναντι 81,81 ευρώ το 2020.

Από τις 22 υποκατηγορίες προϊόντων που εξετάζονται στην ανάλυση του ΙΕΛΚΑ στις 15 οι τιμές παρουσιάζουν αύξηση, σε 5 παρουσιάζουν μείωση και 2 είναι αμετάβλητες. Η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφεται στην τιμή του αρνιού κατά 24%, η τιμή του οποίου παραμένει υψηλότερη από το Πάσχα και μετά με τις συνθήκες προσφοράς και ζήτησης να μην έχουν αλλάξει ως τότε. Αντίστροφα η μεγαλύτερη μείωση καταγράφεται στην τιμή της τομάτας κατά 25%, λόγω των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών.

Αυξήσεις στα διόδια

Η «Νέα Οδός Α.Ε.», ανακοίνωσε ότι τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 31 Δεκεμβρίου 2021 προς Σάββατο 1 Ιανουαρίου 2022 (ώρα 00:01), θα πραγματοποιηθεί η ετήσια τιμαριθμική προσαρμογή διοδίων τελών.

Τα νέα τέλη παρουσιάζονται αναλυτικά ανά αυτοκινητόδρομο, σταθμό διοδίων και κατηγορία οχήματος στους παρακάτω πίνακες.

Διόδια

Διόδια 2

*News247

error: Protected