Κύπελλο Ελλάδος

Γεγονότα και στατιστικά του Κυπέλλου Ελλάδας

Ο κάτοχος ΠΑΟΚ, ο φιναλίστ Ολυμπιακός και οι ΑΕΚ, Άρης, Λαμία και Παναθηναϊκός για τρίτη σεζόν στη σειρά βρίσκονται και οι έξι μαζί στα προημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας.

Οι δύο καινούριες παρουσίες σε σχέση με πέρσι είναι ο Παναιτωλικός, που ήταν και πρόπερσι, ενώ για πρώτη φορά έφτασε τόσο μακριά η εκπρόσωπος της Super League 2, η Αναγέννηση Καρδίτσας.

Στον Βόλο η αγωνία έως το σφύριγμα της λήξης
Οι δεύτεροι αγώνες της 6ης φάσης δεν επιφύλαξαν ανατροπές και συγκινήσεις. Δεν είχαμε πουθενά παράταση. Μόνο ένα εισιτήριο θα μπορούσε να αλλάξει πριν από το σφύριγμα της λήξης, αυτό που πήρε ο Παναθηναϊκός από τον Βόλο. Αν οι γηπεδούχοι κατάφερναν να σκοράρουν, θα έπαιρναν την πρόκριση.

Στο Αγρίνιο ο Παναιτωλικός σκόραρε στο τέλος, οπότε έφτασε στη λήξη του αγώνα με ασφάλεια, αλλά και ακόμα πριν σκοράρει, ένα γκολ της Νίκης Βόλου θα μπορούσε μόνο να στείλει το ζευγάρι σε παράταση.
Οι περισσότερες προκρίσεις κρίθηκαν σχετικά άνετα, καθώς τέσσερις ομάδες, Παναιτωλικός, Άρης, Αναγέννηση Καρδίτσας και Λαμία, πέτυχαν δύο νίκες.

Με νίκη και ισοπαλία προκρίθηκαν Παναθηναϊκός, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ, ενώ η μοναδική ανατροπή έγινε στο “Γεώργιος Καραϊσκάκης”. Ο Ολυμπιακός νίκησε με 2-0 και ανέτρεψε το 3-2 του Λεβαδειακού.

Ο «Κλάους» 18 γκολ στο Κύπελλο
Το σκορ της ημέρας πέτυχε η Αναγέννηση Καρδίτσας με το 5-0 επί του Αγίου Νικολάου, ωστόσο έως το 54′ το σκορ ήταν 1-0, για να επιτευχθούν τέσσερα γκολ σε 16 λεπτά. Ένας από τους σκόρερ ήταν ο Στέφανος Αθανασιάδης, που έφτασε τα 18 στο Κύπελλο Ελλάδος και είναι ο πρώτος μεταξύ ενεργών ποδοσφαιριστών, μαζί με το Λάζαρο Χριστοδουλόπουλο, που φέτος παίζει στην Κύπρο. Στη Καρδίτσα πρωταγωνιστής ήταν ο Λάμπρος Πολίτης, που πέτυχε ένα γκολ και έδωσε δύο ασίστ, με τους φίλους της ομάδας να πανηγυρίζουν τη μεγαλύτερη επιτυχία της Αναγέννησης στο Κύπελλο Ελλάδας.

Τρία στα τρία ο Μπρούνο Γκάμα
Ο Μπρούνο Γκάμα σκόραρε και στο τρίτο παιχνίδι που έπαιξαν ΟΦΗ και Άρης μέσα στο Δεκέμβριο, έστω και αν όλα τα γκολ του ήταν με πέναλτι, και άνοιξε το δρόμο της πρόκρισης. Ο ΟΦΗ δεν κατάφερε να προκριθεί σε ένα παιχνίδι, στο οποίο ο Κοσμάς Τσιλιανίδης ξεκίνησε για πρώτη φορά μετά από 22 σχεδόν μήνες, ενώ παράλληλα συμπλήρωσε 40 αγώνες στην καριέρα του στο θεσμό.

Ο Παναθηναϊκός από το 2007 και το ρεκόρ της ΑΕΚ
Ο Παναθηναϊκός έπαιξε αγώνα Κυπέλλου στο Πανθεσσαλικό για πρώτη φορά από το χαμένο τελικό του 2007 και προκρίθηκε με ισοπαλία, όπως με ισοπαλία προκρίθηκε και η ΑΕΚ. Η τελευταία όμως είχε ένα ευρύ σκορ από τον πρώτο αγώνα και πήγε ασφαλής στην Καισαριανή. Ωστόσο ,η ΑΕΚ έμεινε για έβδομο παιχνίδι Κυπέλλου εκτός έδρας χωρίς νίκη, ρεκόρ στην ιστορία της στο θεσμό. Έχει να κερδίσει αγώνα από τις 25 Απριλίου 2019, όταν είχε νικήσει στη Λαμία.

Άκπομ και Τικίνιο από δύο γκολ
Ο παίκτης, που με το δικό του γκολ πήρε ο ΠΑΟΚ τον τελικό Κυπέλλου το 2019, ο Τσούμπα Άκπομ, ήταν αυτός που μπήκε αλλαγή στην Τούμπα και με δύο γκολ απέτρεψε μια πιθανή παράταση στη μονομαχία του Κυπελλούχου με την ΑΕΛ.

Ο Ολυμπιακός με δύο γκολ του Τικίνιο γύρισε το 3-2 του αγώνα της Λιβαδειάς, με το Θανάση Ανδρούτσο να παίζει το 100ό παιχνίδι με τη φανέλα του, και τον Αβραάμ Παπαδόπουλο να μπαίνει αλλαγή για τον 46ο αγώνα του στο Κύπελλο Ελλάδας, 19 και πλέον χρόνια μετά το ντεμπούτο του στη διοργάνωση!

Η κλήρωση
Την Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου θα γίνουν όσες κληρώσεις απομένουν έως το τέλος της διοργάνωσης, δηλαδή των προημιτελικών, των ημιτελικών και αυτή για τον γηπεδούχο του τελικού.

Οι σκόρερ
Δεν υπήρξαν αλλαγές στους σκόρερ, στους οποίους παραμένει πρώτος ο Βαγγέλης Τσεβανέδης (Λευκίμμη) με έξι γκολ και ακολουθούν ο Χαράλαμπος Σάμιος (Ηλιούπολη), Ηλίας Ιγνατίδης (Ποσειδών Μηχανιώνας) και Κώστας Τσίτας (Άρη Σούδας) με τέσσερα.

Οι αριθμοί
Έχουν διεξαχθεί μέχρι τώρα 116 αγώνες με 297 γκολ. Αυτά τα γκολ, εξαιρώντας 10 αυτογκόλ, τα έχουν πετύχει 223 διαφορετικοί ποδοσφαιριστές. Έχει χρησιμοποιηθεί έως την 6η φάση 1995 ποδοσφαιριστές, 96 διαφορετικοί διαιτητές και 75 γήπεδα!

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected