Κατηγορίες
Διάφορα

Μίνα Γκάγκα : «Οι εμβολιασμένοι με θετικό rapid test θα μπορούν να απουσιάσουν απ’ τη δουλειά» (vid)

Σε διευκρινίσεις για τις συστάσεις που έκανε κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης για τον κορονοϊό, βάσει των οποίων οι εμβολιασμένοι πολίτες δεν χρειάζεται να κάνουν και PCR όταν έχουν θετικό rapid test, προχώρησε η αναπληρώτρια υπουργός υγείας κ. Μίνα Γκάγκα το πρωί της Παρασκευής (31/12).

«Εάν κάποιος είναι ανεμβολίαστος και βγάλει θετικό rapid test, τότε χρειάζεται να κάνει και PCR test για να βγάλει πιστοποιητικό νόσησης. Αυτό παραμένει το ίδιο. Αν κάποιος έχει θετικό rapid test, είναι εμβολιασμένος και έχει πιστοποιητικό, τότε δεν χρειάζεται να κάνει και PCR test. Δεν είναι ψευδώς θετικά τα rapid test, οπότε δεν υπάρχει κανένας λόγος να προχωρήσει σε μοριακό τεστ», εξήγησε η κ. Γκάγκα, μιλώντας σε εκπομπή του ΣΚΑΙ.

Η κ. Γκάγκα υπογράμμισε πως «δεν αμφισβητεί κανείς την θετικότητα του rapid test», ενώ ανέφερε πως οι λόγοι για τους οποίους έγινε ο παραπάνω διαχωρισμός είναι, αφενός, επειδή πιέζονται πολύ τα διαγνωστικά κέντρα με τον μεγάλο αριθμό δειγμάτων και, αφετέρου, επειδή πλήθος κόσμου ταλαιπωρείται για να κάνει ένα μοριακό τεστ.

«Τα νοσοκομεία πιέζονται πάρα πολύ για τα δείγματα, είναι πολύς κόσμος. Οι εργαστηριακοί γιατροί έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά, γιατί έχουν πάρα πολλά δείγματα. Παράλληλα, ο κόσμος ταλαιπωρείται, υπάρχουν ουρές, παραπονιούνται ότι είναι όρθιοι πολλές ώρες και μέσα στο κρύο, που είναι λογικό», τόνισε η κ. Γκάγκα.

Άλλωστε, ενδεικτικές είναι οι σημερινές εικόνες από το Κέντρο Υγείας Καλλιθέας, όπου σχηματίστηκαν τεράστιες ουρές ανήμερα της παραμονής Πρωτοχρονιάς.

ΚΥΑ για απουσία από την δουλειά
Την ίδια στιγμή, η κ. Γκάγκα ανακοίνωσε πως εντός της ημέρας αναμένεται να βγει υπουργική απόφαση, βάσει της οποίας οι εμβολιασμένοι πολίτες που έχουν θετικό rapid test θα μπορούν να απουσιάσουν από την εργασία τους.

Όπως είπε: «Βγάζουμε ΚΥΑ σήμερα, το θετικό rapid test θα είναι ικανό και για την απουσία από την δουλειά. Δηλαδή, κάποιος που έχει δηλωμένο θετικό rapid test θα μπορεί να απουσιάσει από την δουλειά, με την προϋπόθεση πάντα ότι είναι εμβολιασμένος. Για τους ανεμβολίαστους εξακολουθεί να χρειάζεται και PCR test».

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας αναφέρθηκε και στους νοσήσαντες με τη μετάλλαξη Όμικρον, αναφέροντας πως δεν χρειάζεται να κάνουν μοριακό τεστ.

Όπως εξήγησε, ενώ οι ασυμπτωματικοί νοσήσαντες μετά από πέντε μέρες μπορούν να βγουν από το σπίτι, και για τις επόμενες πέντε μέρες να κυκλοφορούν έξω, φορώντας πάντα τη μάσκα υψηλής προστασίας. Οι τριπλά εμβολισμένοι που έρχονται σε επαφή με κρούσμα της Όμικρον δεν χρειάζεται να μείνουν καθόλου καραντίνα, ωστόσο για πέντε μέρες θα πρέπει να κυκλοφορούν έξω συνεχώς με μάσκα υψηλής προστασίας.

Όπως τόνισε «αν κάποιος έχει συμπτώματα εννοείται ότι μένει στο σπίτι», ενώ συνέστησε μεγάλη προσοχή στις επαφές και τις συγκεντρώσεις τις επόμενες μέρες.

*με στοιχεία από το News247

error: Protected