Κατηγορίες
Super League 1 - Super League 2 - Ποδόσφαιρο Κόσμος

Πώς η τεχνολογία άλλαξε το ποδόσφαιρο

Το ποδόσφαιρο πρόκειται για ένα φαινομενικά απλό άθλημα που απαιτεί μία μόνο μπάλα, δύο τέρματα και 11 παίκτες σε κάθε πλευρά. Ωστόσο, δεν έχει μείνει εκτός από τις τεχνολογικές εξελίξεις. Από τα μέσα του 19ου αιώνα, η τεχνολογία άλλαξε το ποδόσφαιρο. Βοήθησε στον εκσυγχρονισμό και τη βελτιστοποίηση του παιχνιδιού. Το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (ή αλλιώς Internet of Things)  και τα Big Data γίνονται ολοένα και πιο διαδεδομένα στον αθλητισμό. Με αυτό τον τρόπο προσφέρουν αξία όχι μόνο στους παίκτες αλλά και στους θεατές.

To Stoiximaweb.gr παρουσιάζει πώς το IoT και τα Big Data επηρέασαν το ποδόσφαιρο.

Πώς μπήκαν τα Big Data στο ποδόσφαιρο

Τη δεκαετία του 1950, ο Charles Reep δημιούργησε ένα σύστημα για την καταγραφή στατιστικών των κινήσεων των ποδοσφαιριστών. Για να το κάνει αυτό, χρησιμοποίησε ένα στυλό και ένα χαρτί. Αν και παρείχε πολύτιμες πληροφορίες, χρειάστηκε πάνω από τρεις μήνες για να αναλύσει τα δεδομένα που καταγράφηκαν μόνο στα 90 λεπτά του τελικού του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1958.

Έτσι, η επιθυμία λήψης δεδομένων για ανάλυση της απόδοσης δεν είναι νέα ως ιδέα. Αυτό που έχει αλλάξει σαφώς είναι η μέθοδος που χρησιμοποιείται, αλλά και η ακρίβεια των αποτελεσμάτων. Η ανάλυση βίντεο πραγματοποιήθηκε στη δεκαετία του 1990, αλλά τα διάφορα στατιστικά δεδομένα καταγράφονταν και πάλι στο χέρι. Οι αναλυτές παρακολουθούσαν το παιχνίδι και κατέγραφαν τα σημαντικά στοιχεία. Ως εκ τούτου ήταν πολύ χρονοβόρα διαδικασία και δεν συνέφερε κανέναν.

Η εισαγωγή του IoT είχε ως αποτέλεσμα την ευρύτερη χρήση αισθητήρων και συσκευών συνδεδεμένων στο διαδίκτυο. Τέτοιες συσκευές συλλαμβάνουν δεδομένα από το γήπεδο και τους παίκτες, επιτρέποντας μια ολοκληρωμένη ανάλυση σε πραγματικό χρόνο.

Η ανάλυση των Big Data και η Τεχνητή Νοημοσύνη επιτρέπουν την ταυτόχρονη επεξεργασία και ανάλυση δεδομένων από πολλές πηγές. Ως αποτέλεσμα, γίνεται μέτρηση και  πρόβλεψη της απόδοσης των παικτών, των αντιδράσεων του πλήθους και πολλών άλλων πτυχών του παιχνιδιού. Αυτές οι εκφάνσεις της τεχνολογίας έχουν μετατρέψει τη live ανάλυση σε βασικό, αναπόσπαστο κομμάτι του παιχνιδιού.

Ας δούμε αναλυτικά πώς η τεχνολογία άλλαξε το ποδόσφαιρο.

Διαδίκτυο των πραγμάτων – IoT στο ποδόσφαιρο

Αισθητήρες & συσκευές

Αισθητήρες και συσκευές φορούν οι παίκτες για να καταγράφουν τα εξής:

  • τους καρδιακούς παλμούς
  • την απόσταση που διανύουν
  • τη μυϊκής δραστηριότητα
  • τις θερμίδες που καταναλώνουν

Επιπλέον καταγράφονται πολλά ακόμη βιομετρικά στοιχεία, αλλά και πληροφορίες ως προς το επίπεδο απόδοσής τους. Οι συσκευές μπορούν να ενσωματωθούν στα ρούχα και τα παπούτσια για τη μέτρηση της δύναμης που ασκείται στην μπάλα και για τις συγκρούσεις που ενδέχεται να γίνουν κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Αυτοί οι αισθητήρες συνδέονται με έναν πομπό κινητού τηλεφώνου χαμηλής ισχύος ή με το δίκτυο Wi-Fi του σταδίου για να παρακολουθούν οι ομάδες αποτελεσματικά τη ροή δεδομένων σε πραγματικό χρόνο.

Παράδειγμα αποτελεί η HUMANoX Soccer, που κατασκεύασε μια καινοτόμο λύση που ικανοποιεί την αυξανόμενη ζήτηση για λήψη πιο έξυπνων αποφάσεων στον αθλητισμό. Η ψηφιακή της πλατφόρμα συνδέεται με τα IoT HX50, που έχουν κατασκευαστεί από ανθρακονήματα. Τα IoT HX50 είναι ελαφριά και ανθεκτικά, εξοπλισμένα με έξυπνους αισθητήρες που προσφέρουν χιλιάδες δεδομένα στην συσκευή αναπαραγωγής. Η απόδοση του παίκτη καταγράφεται κατά τη διάρκεια της προπόνησης ή σε επίσημους αγώνες και όλα αυτά γίνονται και πάλι σε πραγματικό χρόνο χάρη στη φορητή συνδεσιμότητα.

Τα δεδομένα που συλλέγονται από αυτούς τους αισθητήρες και τις συσκευές μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον σχεδιασμό εξατομικευμένων προγραμμάτων κατάρτισης που εστιάζουν σε ατομικές αδυναμίες. Οι προπονητές μπορούν επίσης να δουν σε πραγματικό χρόνο κατά τη διάρκεια αγώνων πώς αποδίδει κάθε παίκτης για να κάνουν στρατηγικές αλλαγές. Να ένας ακόμη τρόπος με τον οποία η τεχνολογία άλλαξε το ποδόσφαιρο.

Βοηθός διαιτητή βίντεο (VAR)

Η τεχνολογία VAR χρησιμοποιεί έξυπνες κάμερες IoT και ενσωματώθηκε για πρώτη φορά σε μεγάλη κλίμακα στο Παγκόσμιο Κύπελλο το 2018. Σκοπός της ήταν να παρέχει ακριβέστερη ανάλυση στις αμφιλεγόμενες φάσεις. Αυτό σημαίνει ότι οι αποφάσεις μέσα από το VAR γίνονται πιο ακριβείς και μπορούν να μειώσουν τα τον θυμό και τις αψιμαχίες ανάμεσα παίκτες αλλά και οπαδούς.

Έξυπνα στάδια του μέλλοντος

Η συνεργασία του ποδοσφαίρου και του IoT μπορεί να βρίσκεται ακόμη στα σπάργανα. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες λύσεις που μπορούν να βελτιώσουν την ποδοσφαιρική εμπειρία. Ιδιαίτερα από την πλευρά της προβολής και παρακολούθησης των αγώνων. Για παράδειγμα, η συνδεσιμότητα M2M. Τα διάφορα μηχανήματα μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους. Ενδέχεται λοιπόν αυτό να διασφαλίσει ότι θα αποφευχθούν μεγάλες καταστροφές σε στάδια παγκοσμίως.

Οι αστυνομικοί και οι υπεύθυνοι ασφαλείας του σταδίου θα μπορούν να παρακολουθούν με ακρίβεια, να αναλύουν και να ελέγχουν τις κινήσεις των οπαδών για την αποφυγή ατυχημάτων. Τα drones που παραδίδουν φαγητά και ποτά στους θεατές στα καθίσματά τους μπορεί να βρίσκονται ακόμη πολύ μακριά. Όμως είναι πιθανό ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν γύρω από τον εξωτερικό χώρο του σταδίου, με σκοπό να επιτρέψουν την παράδοση προπαραγγελιών σε συγκεκριμένα σημεία συλλογής.

Big Data στο ποδόσφαιρο

Οι προπονητές έχουν τώρα μια ολόκληρη ομάδα στα παρασκήνια, εξοπλισμένη με προηγμένα προγράμματα ανάλυσης υπολογιστών και εξοπλισμό παρακολούθησης. Με αυτό τον τρόπο προσπαθούν να αποκτήσουν πληροφορίες για κάθε πτυχή του αγώνα. Οι αναλυτές απόδοσης χρησιμοποιούν ειδικό λογισμικό για να παρακολουθούν συχνότητες γεγονότων. Στο τέλος ενός αγώνα ή μιας προπόνησης, αυτές οι συχνότητες θα δημιουργήσουν ένα μεγάλο σύνολο δεδομένων. Με τη σειρά του το σύνολο αυτό μπορεί να υποβληθεί σε επεξεργασία για να εξαχθούν αντικειμενικά συμπεράσματα.

Χάρη στην Τεχνητή Νοημοσύνη και τους σύγχρονους εξειδικευμένους αλγόριθμους, ο τρόπος με τον οποίο τα δεδομένα μπορούν να παρουσιαστούν μετά τη συλλογή τους εξελίσσεται επίσης. Έχει ήδη μεταβληθεί από βασική απεικόνιση σε πιο πολύπλοκα μοντέλα πρόβλεψης. Αυτό μπορεί να παρέχει πιο έξυπνη εικόνα για το πώς πρέπει να συμπεριφέρονται οι παίκτες σε ορισμένες περιπτώσεις.

Ως εκ τούτου η τεχνολογία άλλαξε το ποδόσφαιρο. Ολοένα περισσότεροι προπονητές στρέφονται σε δεδομένα για να προσαρμόζουν τις αποφάσεις τους κατά τη διάρκεια ενός αγώνα. Οι ομάδες που βασίζονται σε μια πιο τεκμηριωμένη προσέγγιση στην απόδοση μπορούν να διαμορφώσουν την προπόνηση και τα παιχνίδια σύμφωνα με τα δεδομένα που αντλούν. Παράλληλα με την βελτίωση της απόδοσης της ομάδας, αυτή η ανάλυση βοηθά επίσης στην πρόληψη τραυματισμών.

Μπορούμε να δούμε πώς IoT και Big Data παίζουν μαζί. Ενώ το IoT συλλέγει τα απαραίτητα δεδομένα, η ανάλυση Big Data επιτρέπει στις ομάδες να αντλήσουν ενεργές πληροφορίες για να προβούν σε μια πιο εμπεριστατωμένη λήψη αποφάσεων. Και το μέλλον επιφυλάσσει πολλά περισσότερα στον τομέα του αθλητισμού, γι’ αυτό…stay tuned!

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected