Κατηγορίες
Διάφορα

Η Ελλάδα θα ξεκινήσει έρευνες για φυσικό αέριο αλλά όχι στο Αιγαίο

Το πρώτο βήμα ώστε να γίνει η Ελλάδα χώρα παραγωγής φυσικού αερίου κάνει η κυβέρνηση: Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοίνωσε την επιτάχυνση των ερευνών για την εξόρυξη φυσικού αερίου σε έξι θαλάσσιες και ηπειρωτικές περιοχές της χώρας, όπου θεωρείται πιθανό να υπάρχουν αξιόλογα και εμπορικά εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα.

Οι έξι περιοχές ερευνών βρίσκονται:

  • στην Κρήτη (δύο)
  • στον Κυπαρισσιακό κόλπο (δύο)
  • στο Ιόνιο (μία)
  • και στα Ιωάννινα (μία)

Όπως μπορείτε να διαπιστώσετε, δεν θα υπάρχουν σε αυτές περιοχές από την πλευρά του Αιγαίου, που θεωρείται από τις πιο πλούσιες στον κόσμο….

Οι θαλάσσιες περιοχές βρίσκονται εντός της ΑΟΖ, ενώ στη μία χερσαία περιοχή ερευνών θα υπάρξει η μέγιστη περιβαλλοντική προστασία, διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός. Έθεσε μάλιστα ως στόχο μέχρι το τέλος του 2023 οι έρευνες να έχουν καταλήξει στα στοιχεία για τις δυνατότητες εκμετάλλευσης των πιθανών κοιτασμάτων, καθώς δεν είναι βέβαια ακόμη γνωστό κατά πόσον όντως υπάρχουν σημαντικές ποσότητες φυσικού αερίου στις εν λόγω περιοχές.

Σε κάποιες από τις περιοχές αυτές και συγκεκριμένα στις παραχωρήσεις νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης οι έρευνες έχουν ήδη προχωρήσει, όχι όμως στο βαθμό που επιβάλλεται από την ενεργειακή κρίση.

Ο κ. Μητσοτάκης εξάλλου υπογράμμισε ότι οι έρευνες προχωρούν στο πλαίσιο μίας συνολικής πολιτικής για τη μείωση της εξάρτησης της Ελλάδας από το ρωσικό φυσικό αέριο και για αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων για ορυκτά καύσιμα, που θα εγγυηθούν από τη μία επάρκεια και από την άλλη σταθερές και καλύτερες τιμές ενέργειας για όλους.

Χαρακτήρισε λοιπόν μονόδρομο την επιτάχυνση των ερευνών και τόνισε ότι αυτό σε καμία περίπτωση δεν απομακρύνει τη χώρα από τους μακροπρόθεσμους στόχους μείωσης των ρύπων του διοξειδίου του άνθρακα. “Είναι απλά μία εναλλακτική διαδρομή για να καταλήξουμε στον ίδιο στόχο και μία εναλλακτική διαδρομή την οποία επιβάλλει ο πολιτικός ρεαλισμός και θα μας οδηγήσει με ασφάλεια, με χαμηλότερο κόστος, και χωρίς καθυστερήσεις, έως το 2030 στο στόχο της μείωσης των ορυκτών καυσίμων κατά 50%”, πρόσθεσε ο κ.Μητσοτάκης.

Σημείωσε ότι ταυτόχρονα η κυβέρνηση θέλει να αυξήσει την προμήθεια αερίου από εναλλακτικές πηγές. Δηλαδή μέσω αγωγών, όπως ο EastMed για τον οποίο ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας συζήτησε πρόσφατα με τους ομολόγους του από Κύπρο και Ισραήλ και ο οποίος παραμένει στόχος της Αθήνας παρά τους δισταγμούς των ΗΠΑ. Ο πρωθυπουργός δήλωσε επίσης ότι πρέπει να αυξήσουμε τις δυνατότητες αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου άμεσα, είναι κάτι το οποίο δρομολογούμε” και πρόσθεσε ότι το τρίτο, που πρέπει η Ελλάδα να αποφασίσει είναι εάν θα αποτελεί εκτός από χώρα αποθήκευσης και μεταφοράς φυσικού αερίου και μία χώρα παραγωγό.

«Από πλευράς Ελληνικού Δημοσίου, από πλευράς Υπουργείου, δεσμευόμαστε ότι θα αναβαθμίσουμε όλα τα σχετικά έργα σε έργα εθνικής σημασίας προκειμένου να μην επαναληφθούν αναίτιες καθυστερήσεις. Και θα αναβαθμίσουμε την ΕΔΕΥ, την ελληνική κρατική εταιρεία, η οποία συντονίζει και αδειοδοτεί όλη αυτή την διαδικασία, ώστε -εφόσον χρειαστεί- και αυτή να συνδράμει σε προσπάθειες εξερεύνησης», συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

*News247

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected