«Αλμυρός» θα είναι φέτος το Πάσχα ο οβελίας για τα ελληνικά νοικοκυριά, καθώς η τιμή του τη Μεγάλη Εβδομάδα αναμένεται να αγγίξει- αν όχι και να ξεπεράσει- τα 15 ευρώ το κιλό στα συνοικιακά κρεοπωλεία.
Όπως αναφέρει στο skai.gr, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), Χρήστος Τσομπάνος, φέτος η τιμή των αμνοεριφίων έχει αυξηθεί σημαντικά. Συγκεκριμένα, η τιμή του αρνιού εκτιμά ότι θα κινηθεί την ερχόμενη εβδομάδα στα 14 ευρώ το κιλό και του κατσικιού στα 15 ευρώ το κιλό. «Πρέπει να προσπαθήσουμε να συγκρατήσουμε τις τιμές. Οι συνταξιούχοι των 300 ευρώ και οι εργαζόμενοι των 500 ευρώ πώς θα αγοράσουν αρνί για το Πάσχα;», επισημαίνει.
Το αυξημένο κόστους ζωοτροφών όπως είναι αναμενόμενο έχει συμπαρασύρει και τις τιμές των παραγωγών, οι οποίοι σύμφωνα με τον κ. Τσομπάνο, πωλούν περίπου 1 ευρώ ακριβότερα από πέρυσι. «Πέρυσι πωλούσαμε 6,5-7,5 ευρώ το κιλό και φέτος 7,5-8,5 ευρώ. Λαμβάνοντας υπόψη και το κόστος των σφακτικών (1,5 ευρώ), το αρνί φεύγει από εμάς γύρω στα 10 ευρώ και καταλήγει να διατίθεται στη λιανική έναντι 14-15 ευρώ», τονίζει ο ίδιος.
Πάντως, παρά την αυξημένη τιμή του οβελία, ο πρόεδρος του ΣΕΚ αναφέρει ότι η ζήτηση έχει εκτοξευθεί, ακόμα και ένα μήνα πριν το Πάσχα, καθώς οι καταναλωτές προσπαθούν να εξασφαλίσουν καλύτερη τιμή. «Παρά το γεγονός ότι πάντα οι Έλληνες είναι της τελευταίας στιγμής, εδώ κι ένα μήνα αγοράζουν αρνιά και τα βάζουν στον καταψύκτη τους».
Ενδεικτικά, κρεοπωλείο στη Θεσσαλονίκη που πέρυσι τέτοια περίοδο είχε πουλήσει 50-60 αρνιά, φέτος σε διάστημα δύο εβδομάδων –τρεις εβδομάδες πριν το Πάσχα- έχει διαθέσει 400 αρνιά.
Ο ίδιος ξεκαθαρίζει ότι παρά το γεγονός ότι φέτος το Πάσχα των Καθολικών πέφτει μια εβδομάδα πριν το δικό μας, και συγκεκριμένα την ερχόμενη Κυριακή, δεν τίθεται θέμα ελλείψεων στην αγορά. Αν και η Ελλάδα εξάγει σημαντικές ποσότητες σε Ιταλία και Ισπανία, η διαθεσιμότητά τους αντισταθμίζεται από τις εισαγωγές που κάνει η χώρα μας, κυρίως από τη Ρουμανία.
Πλαφόν ζητούν οι κρεοπώλες
Την ίδια ώρα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Καταστηματαρχών Κρεοπωλών με επιστολή της στην κυβέρνηση ζητά να μπει πλαφόν στην τιμή εμπορίας-διακίνησης και λιανικής πώλησης για τα κρέατα που θα διακινηθούν τις ημέρες του Πάσχα. «Οι ανατιμήσεις έχουν καταστήσει δυσλειτουργική την αγορά και την οικονομία προβληματική με ανεπιθύμητες προεκτάσεις. Σε αυτό το πλαίσιο βρίσκεται αντιμέτωπος για ακόμα μια φορά και ο κλάδος των Κκρεοπωλών. Για αυτό τον λόγο αιτούμεθα να τεθεί ένα όριο στη μέγιστη τιμή προκειμένου να εξασφαλίσουμε το συμφέρον του καταναλωτή και να αποφευχθεί η υποβάθμιση και οικονομική τελμάτωση όχι μόνο του κλάδου μας αλλά και του χώρου του κρέατος γενικότερα» επισημαίνει στην επιστολή της η Ομοσπονδία.
Ακριβότερο κατά 35% το πασχαλινό τραπέζι
Παράλληλα, δυσοίωνες είναι και οι προβλέψεις για το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού. Το Ινστιτούτο Καταναλωτών (ΙΝΚΑ) σε πρόσφατη ανακοίνωσή του ανέφερε ότι το φετινό τραπέζι θα είναι ακριβότερο κατά 35% αγγίζοντας τα 296,65 ευρώ υπολογίζοντας την τιμή του αρνιού στα 13 ευρώ.
Αναλυτικά, το πασχαλινό τραπέζι αναμένεται να κοστίσει:
Αρνί (15 € /κιλό) = 150 € (10 κιλά)
Κοκορέτσι (1,2 κιλά): 19,5 €
Μαρούλι (2 τμχ): 1,20 €
Κρεμμύδι φρέσκο (2 τμχ): 1 €
Άνηθος: 0,60 €
Ντομάτες (1 κιλό) = 2 €
Αγγούρια (2 τμχ) = 1,30 €
Τζατζίκι (1 κιλό) = 3,45 €
Μαγειρίτσα (500 γρ. συκώτι + ζαρζαβατικά): 10 €
Τυρί φέτα (500 γρ.): 5 €
Τυρί γραβιέρα ή κεφαλογραβιέρα (500 γρ.): 7 €
Ψωμί (1 κιλό): 2,20 €
20 αυγά κόκκινα βαμμένα: 13,20 €
Κάρβουνα (20 κιλά): 22 €
Κουλούρια (1 κιλό): 10,90 €
Τσουρέκι (1 κιλό): 15 €
Κρασί (1,5 λίτρο): 4,5 €
10 Μπύρες: 16 €
6 Αναψυκτικά: 3,80 €
Φρούτα: 3 €
Γλυκά: 10 €
Διάφορα απρόβλεπτα (λάδι, ρεύμα): 15
ΣΥΝΟΛΟ: 296,65 €