Κατηγορίες
Η Γ Εθνική LIVE
Διάφορα - Οικονομία

Αν εσείς καταλάβετε πως υπολογίζεται η ρήτρα αναπροσαρμογής στο site της ΔΕΗ, ενημερώστε κι εμάς…

To πρόβλημα με τις υπέρογκες χρεώσεις στους λογαριασμούς του ρεύματος-ανεξάρτητα από τον πάροχο-είναι πλέον πασιφανές σε άπαντες.

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις ανθρώπων οι οποίοι όχι μόνο έχουν λάβει υψηλούς λογαριασμούς αλλά έχουν κληθεί να πληρώσουν μεγαλύτερα ή πολύ μεγαλύτερα των μηνιαίων αποδοχών τους.

Όπως αναφέρει το News247, η πέρα από κάθε λογική αυξήσεις οφείλονται, όπως έχετε ήδη ακούσει, στην περιβόητη ρήτρα αναπροσαρμογής.

Αν έχετε αναρωτηθεί τι είναι και κυρίως πώς υπολογίζεται αυτή η ρήτρα, καλό θα είναι να ΜΗΝ επιχειρήσετε να το μάθετε εκτός και αν έχετε ανώτερο πτυχίο στα μαθηματικά.

Τουλάχιστον σε ότι αφορά τη ΔΕΗ, το μεγαλύτερο πάροχο ηλεκτρικού ρεύματος στη χώρα, η εξήγηση που δίνει μέσω του site της, αν κανείς φτάσει μέχρι εκεί, απευθύνεται μόνο σε… πολύ προχωρημένους στα μαθηματικά.

Ας πάρουμε μία γεύση από τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζει η ΔΕΗ τον τρόπο υπολογισμού.

“Η Χρέωση Αναπροσαρμογής σε ευρώ/kwh για το μήνα t υπολογίζεται βάσει των παρακάτω μεταβλητών:

Υ=a x+ω όπου ο χ ίσο με το αριθμητικό μέσο όρο της Τιμής Εκκαθάρισης Αγοράς (Market Clearing Price-MCP) της Προ-Ημερήσιας Αγοράς (Day Ahead Market-DAM) του προηγούμενου μήνα (t-1) που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας.

α: Συντελεστής Προσαύξησης, ίσος με 1,15

β: Συντελεστής Προσαύξησης, ίσος με 0,0115 ευρώ/kWh

L_u: Ανω όριο αναφοράς, ίσο με 0,050

L_d: Κάτω όριο αναφοράς, ίσο με 0,040”.

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected
P