Κατηγορίες
Διάφορα

Τουρκία : Η φετινή άσκηση “Γαλάζια Πατρίδα” περιελάμβανε απόβαση στη Χίο!

Διακαής πόθος, όνειρο θερινής νυκτός… όπως και να το ονομάσει κανείς, ένα είναι σίγουρο: η Τουρκία δεν έχει (ή δεν θέλει να έχει) φαντασία στα σενάρια της άσκησης «Γαλάζια Πατρίδα».

Όπως σχεδόν κάθε χρόνο έτσι και φέτος, η Τουρκία, στο πλαίσιο της άσκησης «Γαλάζια Πατρίδα», η οποία ολοκληρώθηκε πριν από μερικές μέρες, έβγαλε από συρτάρι της το σχέδιο «απόβαση σε ελληνικό νησί».

Το Nordic Monitor, του αυτοεξόριστου δημοσιογράφου και πολέμιου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Αμπντουλάχ Μποζκούρτ, αποκάλυψε το σχέδιο της «απόβασης». Κάτι ανάλογο είχε γίνει το 2020, το 2019 και το 2018.

«Σύμφωνα με το σχέδιο, ομάδες υποβρύχιας επίθεσης (SAT) επιτέθηκαν σε στόχους στο νησί Γιλαντσίκ κοντά στην Μαρμαρίδα. Ενώ μια ομάδα έπεσε στο νερό από ελικόπτερο, μια άλλη ομάδα πλησίασε το νησί υποβρύχια. Τις ομάδες συνόδευε άλλη ομάδα που κατέβηκε με αλεξίπτωτο στο νησί από ελικόπτερο. Αφού οι ομάδες κατέστρεψαν τους εχθρικούς στόχους, υψώθηκε η τουρκική σημαία στο κατειλημμένο νησί» σημειώνεται.

«Η ναυτική άσκηση Γαλάζια Πατρίδα έγινε συγχρόνως σε Αιγαίο, Μαύρη Θάλασσα και στην Ανατολική Μεσόγειο με τη συμμετοχή 122 πλοίων και 41 αεροσκαφών. Αν και η άσκηση κάλυψε τρεις θάλασσες, εξακολουθεί να υπογραμμίζει τη συνεχή στόχευση της Τουρκίας στα ελληνικά νησιά, όπως και το προηγούμενο έτος. Το επιβεβαιώνει και το γεγονός ότι ο φανταστικός εχθρός στις επιχειρήσεις είναι η Ελλάδα», τονίζει το Nordic Monitor.

Το Nordic Monitor υπενθύμισε και τις εικόνες με τους σπουδαστές της ναυτικής ακαδημίας που ήθελαν να κολυμπήσουν την απόσταση ως το Καστελλόριζο, για να αποδείξουν τις δηλώσεις του Χουλουσί Ακάρ πως το ελληνικό νησί βρίσκεται πιο κοντά στην Τουρκία απ’ ό,τι στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Στο ίδιο δημοσίευμα υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγο καιρό, η τουρκική αμυντική βιομηχανία Roketsan, παρουσίασε τον νέο της πύραυλο με ένα βίντεο προσομοίωσης που στόχευαν ελληνικά νησιά. Οι ειδικοί που ανέλυσαν τις εικόνες για το Nordic Monitor είπαν ότι η τοποθεσία από όπου εκτοξεύονται οι πύραυλοι στο βίντεο είναι η ακτή του Τσεσμέ στη δυτική Τουρκία και πως ο δορυφορικός χάρτης στο βίντεο έχει αναπαραχθεί με μικρές αλλαγές. Δηλώνουν επίσης ότι οι πραγματικές νησίδες και οι βραχώδεις εικόνες που εμφανίζονται οπτικά στο βίντεο επιβεβαιώνουν ότι πρόκειται για τις ακτές του Τσεσμέ. Σε αυτή την περίπτωση, το μέρος που εμφανίζεται ως εχθρός στο βίντεο είναι το ελληνικό νησί της Χίου, το οποίο απέχει 4,1 μίλια από τις τουρκικές ακτές.

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected