Κατηγορίες
Διάφορα

Κυβερνητικός Εκπρόσωπος : “Εύλογη η αμοιβή του κ. Στάσση, έχει σώσει τη ΔΕΗ”

Στην επιλογή να υπερασπιστεί τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ, Γιώργο Στάσση, που έχει βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα μετά από δημοσίευμα για υπερπολυτελή βίλα και την υψηλή του αμοιβή, επιμένει η κυβέρνηση.

Όπως αναφέρει το News247, κληθείς ειδικότερα να σχολιάσει τις αντιδράσεις και στο εσωτερικό της ΝΔ για τις απολαβές του κ.Στάσση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου επικαλέστηκε καταρχάς ότι η αμοιβή του δεν ορίστηκε εν μέσω της σημερινής ενεργειακής κρίσης, αλλά νωρίτερα. “Αντιλαμβάνομαι τους αρνητικούς συνειρμούς από την ανακοίνωση των αμοιβών, όμως κανείς για να εξάγει ασφαλή συμπεράσματα θα πρέπει να συγκρίνει τις αμοιβές στελεχών σε αντίστοιχες ενεργειακές εταιρείες και εάν το αποτέλεσμα που θα φέρουν οι άνθρωποι που τις λαμβάνουν είναι αυτό που ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της χώρας”, πρόσθεσε.

Υποστήριξε συνεπώς ότι: “Η συγκεκριμένη διοίκηση παρέλαβε μία ΔΕΗ στα όρια της χρεωκοπίας – αυτό δεν το λέμε εμείς, το έλεγε ο ορκωτός λογιστής – και με την τιμή της μετοχής σε συγκεκριμένο επίπεδο. Κατάφερε να προχωρήσει σε ένα πρόγραμμα εξυγίανσης, χάρη στο οποιο μπορεί να ενισχύσει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις σήμερα”.

Ο κ. Οικονόμου επανέλαβε: “Αντιλαμβάνομαι απολύτως τους συνειρμούς κάποιου που αμείβεται με τον κατώτατο ή με 1.000- 1.500 ευρώ το μήνα”, αλλά πρόσθεσε: “Πρόκειται για μία εταιρεία όπου το δημόσιο ελέγχει το 35%. Αν θέλει να είναι ανταγωνιστική, πρέπει να αποτελείται από στελέχη που να φέρνουν αποτελέσματα. Πρέπει κανείς να συγκρίνει με τις αμοιβές αντίστοιχων εταιρειών ενέργειας εισηγμένων και εταιρειών σε άλλα κράτη”.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε επίσης ότι: “Οι αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος από τον περασμένο Αύγουστο ήρθαν ως αποτέλεσμα του σταδιακού ανοίγματος της οικονομίας μετά την πανδημία και εντάθηκαν με την κρίση στην Ουκρανία” και πρόσθεσε:

“Το ζητούμενο για την κυβέρνηση είναι να υπάρχει μία εταιρεία που δε θα καταρρεύσει, που θα μπορεί να πραγματοποιήσει επενδύσεις, να έχει ισχυρή παρουσία σε άλλες αγορές ώστε να αντλούμε ενέργεια και να ρίχνουμε τις τιμές, και να έχει μία εταιρεία που θα μπορεί να διαθέτει χρήματα για να επιδοτεί τους καταναλωτές ώστε να μετριάζεται το αποτύπωμα των αυξήσεων.”

Υπενθύμισε ότι η συνεισφορά της ΔΕΗ στους πελάτες της ξεπέρασε τα 800 εκ ευρώ, ενώ υπήρχα και τα σταθερά τιμολόγια και εκτίμησε ότι: “Αυτή η συμβολή θα ήταν αδύνατο να πραγματοποιηθεί με τη ΔΕΗ όπως ήταν το 2019”.

Το ζήτημα των απολαβών του προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου της ΔΕΗ έχει πάντως προκαλέσει δυσφορία και στο εσωτερικό της ΝΔ. Ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης, μιλώντας χθες το βράδυ στο Kontra, σχολίασε χαρακτηριστικά: “Ίσως το χιλιάρικο την ημέρα να είναι υπερβολικό, με τις συνθήκες που ακόμα βιώνουμε, εκτός από τον πόλεμο στην Ουκρανία, περάσαμε δύο χρόνια εξίσου δύσκολα λόγω του κορονοϊού. Περάσαμε δύσκολα οικονομικά. Άρα υπό αυτήν την έννοια νομίζω ότι αυτό το ποσό είναι υπερβολικό”.

Σημειωτέον ότι ο κ. Στάσσης αμείβεται με 360.000 ευρώ ετησίως. Σύμφωνα δε με την ετήσια οικονομική έκθεση της ΔΕΗ για το έτος 2021, οι αμοιβές των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και των Γενικών Διευθυντών ανήλθαν στα 5,71 εκ. ευρώ από 3,46 εκ ευρώ το 2020.

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected