Κατηγορίες
Διάφορα

Γιατί οι αναλυτές θεωρούν τη σημερινή μέρα την πιο κρίσιμη. Τι θα πει ο Πούτιν στο διάγγελμα και οι φόβοι της Δύσης (vids)

Η 9η Μαΐου εκτιμάται πως θα είναι καθοριστική ημερομηνία για τη συνέχιση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η οποία πλήττεται από βιαιότητες εδώ και πλέον 74 ημέρες. Η σημερινή επέτειος για την Ημέρας της Νίκης των Σοβιετικών επί της ναζιστικής Γερμανίας θα σημάνει το πώς ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα προχωρήσει.

Η Δύση από καιρό είχε στραμμένο το βλέμμα στη σημερινή μέρα και επιδίωκε πως ο Ρώσος πρόεδρος θα εκμεταλλευτεί την επέτειο για να προβεί σε βαρυσήμαντες ανακοινώσεις, αναφορικά με την πορεία του πολέμου.

Όπως αναφέρει το ΕΘΝΟΣ, τα σενάρια που έχουν προκύψει για το τι θα ανακοινώσει ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι αρκετά και στην πλειονότητά τους, ευοίωνα. Ο μεγαλύτερος φόβος έγκειται στην ενδεχόμενη επέκταση του πολέμου και στη χρήση πυρηνικών προς τη Δύση. Άλλωστε, πριν λίγα 24ωρα το πρακτορείο Reuters έγραψε πως «Ο Πούτιν στις 9 Μαΐου θα προειδοποιήσει τη Δύση για τη συντέλεια του κόσμου», με το Κρεμλίνο να διαψεύδει, τονίζοντας ότι «Δεν υπάρχει καμιά πιθανότητα για κάτι τέτοιο. Είναι ανοησίες».

Ωστόσο, την ώρα που η είδηση του πρακτορείου προκαλούσε ανησυχία και αντιδράσεις, σε προσομοίωση επιθέσεων με πυραύλους που μπορούν να φέρουν πυρηνικές κεφαλές προχώρησαν οι ρωσικές δυνάμεις στο Καλίνινγκραντ. Περίπου 100 στρατιώτες προσομοίωσαν την «ηλεκτρονική εκτόξευση» κινητών συστημάτων βαλλιστικών πυραύλων τύπου Iskander με πυρηνικά όπλα, στο πλαίσιο άσκησης, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της χώρας.

«Όπως το 1945, η νίκη θα είναι δική μας»
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν χθες διαβεβαίωσε, πάντως, πως «όπως το 1945, η νίκη θα είναι δική μας», κάνοντας σειρά συγκρίσεων μεταξύ του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου με τον πόλεμο στην Ουκρανία, στις ευχές του για την 8η Μαΐου, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Σήμερα, οι στρατιωτικοί μας, όπως οι πρόγονοί τους, μάχονται στήθος με στήθος για την απελευθέρωση των πάτριων εδαφών τους από τη ναζιστική βρωμιά, με την πεποίθηση πως, όπως το 1945, η νίκη θα είναι δική μας», είπε ο Πούτιν στις ευχές που απηύθυνε σήμερα στις χώρες του πρώην σοβιετικού μπλοκ, όπως και στις αυτονομιστικές περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας.

«Σήμερα, το κοινό καθήκον είναι να εμποδίσουμε την αναγέννηση του ναζισμού, ο οποίος προκάλεσε τόσα δεινά στους λαούς διαφορετικών χωρών», συμπλήρωσε, εκφράζοντας την ελπίδα ότι «οι νέες γενιές θα είναι αντάξιες της μνήμης των πατέρων και των παππούδων τους».

Στις ευχές του, ο Βλαντίμιρ Πούτιν έκανε αναφορά όχι μονάχα στους στρατιώτες, αλλά επίσης στους πολίτες «του εσωτερικού μετώπου», που «συνέτριψαν τον ναζισμό με αντίτιμο αναρίθμητες θυσίες».

«Δυστυχώς, σήμερα, ο ναζισμός σήκωσε ξανά κεφάλι», σημείωσε ο Ρώσος πρόεδρος, μιλώντας προς τους Ουκρανούς. «Ιερό καθήκον μας είναι να εμποδίσουμε τους ιδεολογικούς κληρονόμους εκείνων που έχουν ηττηθεί», σε αυτό που η Μόσχα ονομάζει «τον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο», να «πάρουν την εκδίκησή τους».

Ο επικεφαλής του ρωσικού κράτους, μάλιστα, ευχήθηκε «σε όλους τους κατοίκους της Ουκρανίας ένα ειρηνικό και δίκαιο μέλλον».

Τι θα ανακοινώσει ο Πούτιν;
Καθώς οι Ρώσοι θα ακούνε την ομιλία του Πούτιν για την Ημέρα της Νίκης, το ίδιο θα κάνουν και παγκόσμιοι ηγέτες και παρατηρητές, που ανυπομονούν να μάθουν πού μπορεί να οδηγήσει τον πόλεμό του στη συνέχεια. Υπάρχουν πολλές εικασίες, αλλά όπως πάντα με τον Ρώσο πρόεδρο, κανείς δεν ξέρει πραγματικά, έχει υπογραμμίσει χαρακτηριστικά σε ανάλυσή του το CNN.

Υπάρχει μια αυξανόμενη αίσθηση νευρικότητας ότι με τόσο λίγα να δείξει στον κόσμο -αν όχι στους Ρώσους- περισσότερο από δύο μήνες μετά τον πόλεμο, ο Πούτιν μπορεί να εντείνει την «ειδική στρατιωτική επιχείρησή» του.

Ο υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπεν Γουάλας, πρότεινε μάλιστα την περασμένη εβδομάδα σε βρετανικό ραδιοφωνικό σταθμό ότι ο Πούτιν μπορεί να εγκαταλείψει το πρόσχημα της «ειδικής επιχείρησης» και να κηρύξει ευθέως τον πόλεμο. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να προκαλέσει μια τεράστια κινητοποίηση Ρώσων μαχητών. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ απέρριψε την Τετάρτη την πρόταση του Γουάλας ως «ανοησία». Αλλά αν ο στρατός της Ρωσίας συνεχίσει να εξαντλείται με τον ρυθμό που εξαντλείται, δεν αποκλείεται ο Πούτιν να πάρει αυτή την απόφαση κάποια στιγμή.

Ο Andrei Kolesnikov, ανώτερος συνεργάτης στο Carnegie Endowment for International Peace, δήλωσε ότι πιστεύει ότι το αρχικό σχέδιο του Πούτιν ήταν να κηρύξει τη νίκη και το τέλος των εχθροπραξιών τη Δευτέρα. «Αλλά είναι προφανές ότι ο πόλεμος σέρνεται και το σχέδιο του Πούτιν δεν γίνεται πιο σαφές. Πρέπει όμως να κάνει κάποια συμβολική ή πρακτική χειρονομία», είπε μιλώντας στο CNN από τη Μόσχα. «Όλοι εδώ φοβούνται ότι θα ανακοινώσει μια μερική ή πλήρη κινητοποίηση. Αν και ένα τέτοιο μέτρο μπορεί να αποδειχθεί αντιδημοφιλές: οι Ρώσοι έχουν γίνει μιλιταριστές, αλλά είναι τεμπέληδες μιλιταριστές, στρατιώτες του καναπέ».

Αν και η Ημέρα της Νίκης αφορά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, έχει γίνει επίσης πηγή νομιμοποίησης για τον Πούτιν, ο οποίος έχει βρει τρόπους να συνδέσει τον εαυτό του με την ημέρα αυτή, δήλωσε ο Κολέσνικοφ, ο οποίος κατηγορεί τον ηγέτη ότι απλοποιεί τις ιστορικές λεπτομέρειες και «μετατρέπει τον εορτασμό σε μια πομπώδη τελετουργία».

Φέτος δεν έχει να γιορτάσει πολλά
Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν παίρνει στα σοβαρά τις ρωσικές επετείους. Δεν ήταν τυχαίο ότι η εισβολή του στην Ουκρανία ήρθε μια μέρα μετά την Ημέρα Υπερασπιστή της Πατρίδας, μια γιορτή για τα στρατιωτικά επιτεύγματα της Ρωσίας. Με την ίδια ευκαιρία, το 2014, ο Πούτιν έκανε το πρώτο βήμα για την προσάρτηση της Κριμαίας από την Ουκρανία, μέσω ενορχηστρωμένων φιλορωσικών διαδηλώσεων στη χερσόνησο.

Ο ηγέτης της Ρωσίας ήλπιζε να έχει περισσότερους λόγους για να γιορτάσει τη φετινή Ημέρα της Νίκης την Δευτέρα 9 Μαΐου, την πιο πατριωτική ημερομηνία της χώρας, που υπογραμμίζει τον ρόλο της Σοβιετικής Ένωσης στην ήττα της ναζιστικής Γερμανίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ήταν 8 Μαΐου 1945 (9 Μαΐου στη ζώνη ώρας της Μόσχας) όταν η Γερμανία υπέγραψε το έγγραφο παράδοσής της στο Βερολίνο, τερματίζοντας τις μάχες στην Ευρώπη. Η ΕΣΣΔ υπέστη τις μεγαλύτερες απώλειες από κάθε άλλο έθνος – περίπου 27 εκατομμύρια στρατιώτες και πολίτες έχασαν τη ζωή τους.

Η αιτιολόγηση της Ρωσίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία συνοδεύεται από μια προθεσμία για επιτυχία μέχρι την Ημέρα της Νίκης. Ο Πούτιν και η κυβέρνησή του έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι ο στόχος της λεγόμενης «ειδικής επιχείρησης» είναι να «αποναζιστικοποιήσουν» την Ουκρανία και ότι η απελευθέρωση της χώρας από τους ναζί είναι ζήτημα ρωσικής επιβίωσης. Σύμφωνα με την ανάλυση του CNN, πρόκειται για ένα επιχείρημα που δεν έχει καμία πραγματική βαρύτητα- μια απροκάλυπτη κάλυψη του ρωσικού ρεβανσισμού.

Δύσκολο για τον Πούτιν να μετατρέψει τις απώλειες της Ρωσίας σε πραγματική νίκη
«Παρόλο που η καλοκουρδισμένη μηχανή προπαγάνδας του Κρεμλίνου δουλεύει στο φουλ από την εισβολή του Φεβρουαρίου, θα είναι δύσκολο για τον Πούτιν να μετατρέψει τις απώλειες της Ρωσίας σε πραγματική νίκη τη Δευτέρα. Αν μη τι άλλο, η επιχείρηση στην Ουκρανία αποτέλεσε ντροπή γι’ αυτόν – τουλάχιστον στη διεθνή σκηνή», αναφέρει χαρακτηριστικά η αρθρογράφος Angela Dewan.

Ο στρατός της Ρωσίας ξεπερνά αριθμητικά τον ουκρανικό -ακόμη και με τα βαριά όπλα που στέλνει η Δύση- ωστόσο απέτυχε να καταλάβει εδάφη στο βορρά, πόσο μάλλον την πρωτεύουσα, το Κίεβο, και δυσκολεύεται να κερδίσει ακόμη και στα ανατολικά, όπου τώρα επικεντρώνεται.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας υποστηρίζουν ότι η Ρωσία έχει χάσει περισσότερους από 24.000 στρατιώτες σε μόλις δύο μήνες, καθώς και περισσότερα από 1.000 άρματα μάχης, πάνω από 2.600 τεθωρακισμένα οχήματα και εκατοντάδες αεροσκάφη. Το CNN δεν μπορεί να επαληθεύσει ανεξάρτητα αυτούς τους αριθμούς και είναι πιθανό να υπάρχουν μεγάλες απώλειες και από την ουκρανική πλευρά. Παρόλα αυτά, είναι αναμφισβήτητο ότι ο στρατός της Ρωσίας έχει αποδυναμωθεί.

Εν τω μεταξύ, οι εχθροί του Πούτιν στη Δύση, τους οποίους η Ρωσία προσπάθησε τόσο σκληρά να διχάσει επί χρόνια, ενώνονται όλο και περισσότερο, όλοι για τον σκοπό της εξασφάλισης της νίκης της Ουκρανίας.

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected
P