Κατηγορίες
Διάφορα - Οικονομία

Τα…σκούρα φάνηκαν στην προμήθεια του αερίου και η ΕΕ χαλαρώνει κι άλλο τις κυρώσεις στη Ρωσία

Κάθε μέρα που περνά η Ευρώπη ρίχνει και λίγο περισσότερο νερό στο κρασί της σε ότι αφορά τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας.

Ειδικά αν μιλάμε για αυτές που έχουν να κάνουν με την εισαγωγή φυσικού αερίου φαίνεται ότι οι πιέσεις πολλών ευρωπαϊκών κυβερνήσεων για συγκεκριμένες εξαιρέσεις πιάνουν τόπο.

Σύμφωνα με το Bloomberg λοιπόν, η ΕΕ έδωσε πλέον το ελεύθερο στις εταιρίες να αγοράζουν φυσικό αέριο από τη Ρωσία χωρίς να παραβιάζουν τις κυρώσεις. Και αυτό γιατί σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές δεν υπάρχει εμπόδιο στο να ανοίξει μία εταιρία λογαριασμό στην Gazprobank, αρκεί η τελική πληρωμή να γίνεται είτε σε δολάρια είτε σε ευρώ (και όχι σε ρούβλια όπως ζητά η Μόσχα).

Ήδη η ιταλική εταιρία Eni SpA θα προχωρήσει σε άνοιγμα λογαριασμών τόσο σε ρούβλια όσο και σε ευρώ προκειμένου να μην τεθεί ούτε μία στιγμή εν αμφιβόλω η ομαλή ροή φυσικού αερίου στη χώρα. Ο Ιταλός Πρωθυπουργός, Μάριο Ντράγκι τις προηγούμενες ημέρες είχε ουσιαστικά προαναγγείλει την εξέλιξη.

Ανάλογες ενέργειες ετοιμάζουν γερμανικές εταιρίες οι οποίες δεσμεύτηκαν ότι “οι αγορές αερίου θα συνεχιστούν”.

Ο Γερμανός Υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ εξέφρασε μάλιστα την αισιοδοξία ότι οι πληρωμές των γερμανικών εταιριών θα μπορέσουν να πραγματοποιηθούν τις επόμενες ημέρες “παρά το καθεστώς κυρώσεων και τους νέους κανόνες της Μόσχας”.

“Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει καταλήξει σε συμφωνία για ένα έκτο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ μετά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

«Δυστυχώς, δεν κατέστη δυνατό να επιτευχθεί συμφωνία σήμερα» είπε ο Μπορέλ σε δημοσιογράφους.

moserlx-gif-1
coffee-banner
loading...
error: Protected