Κατηγορίες
Διάφορα - Οικονομία

Μήπως τελικά η Ευρώπη “πυροβολεί τα πόδια της” με τις κυρώσεις στη Ρωσία; Τι σημαίνει η μη αυτοδυναμία του Μακρόν; (του Γιώργου Καρελιά)

Γράφει ο Γιώργος Καρελιάς, συντάκτης στο News247 (φωτ.  AP)

Ασφαλώς πρόκειται για τη δεύτερη ήττα του προέδρου της Γαλλίας. Η πρώτη είχε σημειωθεί στον πρώτο γύρο, όταν προηγήθηκε μεν με ελάχιστη διαφορά από το κόμμα του Μελανσόν, αλλά με πολύ χαμηλό ποσοστό, που μόλις έφτασε το ένα τέταρτο των ψηφισάντων (25,75%).

Ωστόσο ο Μακρόν κατάφερε να εκλεγεί πρόεδρος πριν το οικονομικό τσουνάμι παρασύρει τις ευρωπαϊκές οικονομίες. Ήδη οι προβλέψεις όλων των διεθνών οργανισμών και αναλυτών δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αισιοδοξίας γι’ αυτά που έρχονται.

Η Ρωσία άρχισε ήδη να μειώνει τις ποσότητες φυσικού αερίου που στέλνει σε ευρωπαϊκές χώρες (Γερμανία, Ιταλία κα.), γεγονός που προϊδεάζει για πολύ δύσκολο χειμώνα. Ήδη στην Ιταλία γίνεται σχεδιασμός για περικοπές, που ενδέχεται να φέρουν δελτίο στο ηλεκτρικό ρεύμα και πλαφόν στη κατανάλωση του φυσικού αερίου.

Οι κυρώσεις που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται ότι πλήττουν περισσότερο τα κράτη-μέλη της παρά την ίδια τη Ρωσία, η οποία αντισταθμίζει τις απώλειες τόσο από τις υψηλότερες τιμές όσο και από τις πωλήσεις σε χώρες της Ασίας, με πρώτη την Κίνα. Έτσι, με τις κυρώσεις αυτές η Ε.Ε φαίνεται ότι δεν κατάφερε «να μην πυροβολήσει τα πόδια της», όπως είχε πει στις 16 Μαΐου ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο αμερικανικό δίκτυο MSNBC.

Και όλα αυτά χωρίς η κρίση της ενέργειας να έχει κορυφωθεί. Βρισκόμαστε στις αρχές του καλοκαιριού με τις ανάγκες για φυσικό αέριο να μην είναι τόσο πιεστικές, αφού δεν χρειάζεται για θέρμανση. Τι θα συμβεί, όμως, στην Ευρώπη τον ερχόμενο χειμώνα; Ουδείς είναι σε θέση να το πει. Οι χώρες με μεγάλη εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, όπως η Ιταλία και η Γερμανία, είχαν σχεδιάσει να αποθηκεύσουν μεγάλες ποσότητες για τις ανάγκες του χειμώνα. Όμως, φαίνεται ότι δεν θα το καταφέρουν, αφού η Ρωσία μείωσε ήδη τις ποσότητες που τους παραδίδει.

Και στην Ελλάδα τι γίνεται; Αυτό που μπορεί να ειπωθεί με σιγουριά είναι ότι έχει εκτοξευθεί το κόστος της ενέργειας. Υπολογίζεται ότι το παραγόμενο από φυσικό αέριο ηλεκτρικό ρεύμα για το 2022 θα κοστίσει περίπου 15 δισεκατομμύρια ευρώ, όταν τα προηγούμενα χρόνια κόστιζε τρεις φορές λιγότερο.

Μέχρι στιγμής η Ρωσία δεν έχει κάνει περικοπές στην παράδοση αερίου στην Ελλάδα. Αν το κάνει, θεωρείται βέβαιο ότι το ηλεκτρικό ρεύμα δεν θα φτάνει και θα χρειαστεί να βγάλουμε το καλοκαίρι με προγραμματισμένες διακοπές, για να αποφευχθεί ένα καταστροφικό μπλακάουτ.

Όλα αυτά θα έχουν ασφαλώς και πολιτικό αντίκτυπο, ιδίως σε χώρες που έχουν μπροστά τους εκλογικές αναμετρήσεις. Μία από αυτές είναι η Ελλάδα. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει ανακοινώσει νέο κύκλο ενισχύσεων για τους καταναλωτές, με στόχο να μετριαστεί η επίπτωση των αυξήσεων τουλάχιστον μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.

Τότε ο κ. Μητσοτάκης θα σταθμίσει όλα τα δεδομένα. Αν δεν έχει συμβεί κάποια-μη προβλεπόμενη σήμερα-αλλαγή στον πόλεμο της Ουκρανίας, θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές για τον Σεπτέμβριο, με στόχο να προλάβει το ενεργειακό και οικονομικό κραχ του χειμώνα.

Οι δυσκολίες που έχει ήδη ο Μακρόν, πριν ακόμα το ενεργειακό τσουνάμι χτυπήσει ολοκληρωτικά την Ευρώπη, δεν αφήνουν άλλες επιλογές.

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected