Όλοι μαζί, πολιτικό σύστημα, φορείς και πολίτες «χρειαζόμαστε ένα πράσινο συμβόλαιο με τις επόμενες γενιές», υπογράμμισε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, κλείνοντας τις εργασίες του Συνεδρίου, ‘Green Deal Greece 2022’, υπό τον τον τίτλο, «Προκλήσεις, απειλές και ευκαιρίες, σήμερα, για τον πράσινο μετασχηματισμό», που διοργάνωσε το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας. Ταυτοχρόνως με τους στόχους, ο υπουργός περιέγραψε τις δράσεις και προγράμματα που είναι σε εξέλιξη, που υπηρετούν τον κεντρικό στόχο για μια ουδέτερη κλιματικά Ελλάδα το 2050.
Αρχικά, ο υπουργός Επικρατείας ανέπτυξε τα τρία εν εξελίξει πράσινα επιχειρησιακά προγράμματα. Αυτά αφορούν:
- στο περιβάλλον και την αειφόρο ανάπτυξη
- στην πολιτική προστασία
- στη δίκαιη μετάβαση
Ενώ για την ευκαιρία που δίδει το Ταμείο Ανάκαμψης υπογράμμισε: «Το 1/3 των πόρων που εισρέουν στην Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης και από το νέο ΕΣΠΑ, περίπου 24 από τα 72 δισ. διοχετεύονται σε πράσινες δράσεις. Οι πόροι αυτοί εκτιμούμε ότι θα κινητοποιήσουν και άλλους, ιδιωτικούς πόρους, οι οποίοι θα είναι περίπου στο ίδιο επίπεδο. Άρα, συνολικώς, εκτιμούμε ένα ποσό 50 δις».
Από εκεί και πέρα, «η Ελλάδα πρωτοπορεί σε μια σειρά ζητήματα, επί παραδείγματι στη μείωση των ρύπων στις θαλάσσιες μεταφορές», κάνοντας, επιπλέον, γνωστό ότι δρομολογείται ήδη η σύσταση «ευρωπαϊκού ερευνητικού κέντρου για εναλλακτικές τεχνολογίες ναυτικών καυσίμων».
Ο κεντρικός στόχος δεν είναι άλλος από «μια ουδέτερη κλιματικά Ελλάδα μέσα στην Ευρώπη το 2050», επεσήμανε εξ άλλου ο Γ. Γεραπετρίτης και «όχημα» για την επίτευξη του στόχου, «ο νέος κλιματικός νόμος, η Ελλάδα είναι από τις πολύ λίγες χώρες με το δικό τους κλιματικό νόμο», συμπλήρωσε.
Αναφερόμενος συγχρόνως στην κυβερνητική απόφαση για τη «σταδιακή απολιγνιτοποίηση», επανέλαβε ότι ο λιγνίτης δεν είναι μόνο ρυπογόνος, είναι και εξαιρετικά ακριβό καύσιμο. Το στόχο της ενεργειακής αυτονομίας υπογράμμισε επίσης, ένα στόχο που έχει καταστεί εντελώς επίκαιρος τους τελευταίους μήνες.
Όμως, ο υπουργός Επικρατείας αναφέρθηκε και σε εξελίξεις των τελευταίων ημερών, και πρώτα στον ψηφισθέντα, την Τετάρτη, νόμο για την απλοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. “Ένας νόμος που δρομολογεί με ορθολογικό τρόπο τη χωροταξία των ΑΠΕ”, σημείωσε ο υπουργός.
Παραλλήλως, επικαλέστηκε και μία μελέτη της πετρελαϊκής εταιρείας BP, που δημοσιοποιήθηκε την Τρίτη και η οποία καταδεικνύει ότι «η Ελλάδα βρίσκεται στην 7η θέση διεθνώς στο ποσοστό ηλεκτρικής ενέργειας που προέρχεται από τον ήλιο και τον άνεμο. Η Ελλάδα είναι η μία από τις τρεις χώρες – οι άλλες δύο είναι η Ισπανία και η Ολλανδία – που βρίσκεται στην πρώτη 10άδα παγκοσμίως στην παραγωγή και ηλιακής και αιολικής ενέργειας», ανέφερε επίσης.
Σε επόμενο σημείο της ομιλίας του ο υπουργός Επικρατείας έθεσε το στόχο ανάδειξης της ελληνικής φύσης. Ειδικά για τα νησιά παρουσίασε το στόχο για μείωση κατά 10 εκατ. τόνους του διοξειδίου του άνθρακα σε όλα τα μικρά και μεσαία νησιά. Με σκοπό, «να καταστούν στο όχι πολύ μακρινό μέλλον, πράσινα και ενεργειακά αυτόνομα. Ήδη έχουμε τα παραδείγματα της Αστυπάλαιας, της Τήλου, του Άη Στράτη».
Η επόμενη αναφορά του ήταν για τον ορεινό πλούτο της χώρας, στο πρόγραμμα για «τα απάτητα βουνά»: η κυβέρνηση θα διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει εκεί ανθρωπογενής δραστηριότητα, δεσμεύτηκε.
Ο υπουργός Επικρατείας έκλεισε με το γενικό στόχο – όραμα: «όλοι μαζί -πολιτικό σύστημα, φορείς, πολίτες χρειαζόμαστε ένα πράσινο συμβόλαιο με τις επόμενες γενιές. Οι στόχοι να μη μείνουν άυλες καταγραφές, αλλά να είναι στην πραγματικότητα το συμβόλαιό μας απέναντι στην επόμενη και μεθεπόμενη γενιά», τόνισε εν κατακλείδι.