Κατηγορίες
Διάφορα - Οικονομία

Πάμε για νέο ρεκόρ στον πληθωρισμό!

Στο 12% εκτοξεύτηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.

Όπως αναφέρει το DNews, τον Ιούνιο ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών διαμορφώθηκε στο 12% έναντι 10,5% τον Μάιο. Η Eurostat μετρά με διαφορετική μέθοδο τον πληθωρισμό σε σχέση με τη ΕΛΣΤΑΤ, ωστόσο, η ανακοίνωση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για τον πληθωρισμό τον Μάιο ήταν 11,3%, γεγονός που δείχνει ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat η άνοδος του πληθωρισμού θα συνεχιστεί και για την ΕΛΣΤΑΤ τον Ιούνιο. Σε μηνιαίο επίπεδο, δηλαδή η σύγκριση των τιμών ανά μήνα, ο σχετικός δείκτης για την Ελλάδα διαμορφώθηκε στο +2,5%, το δεύτερο υψηλότερο σ’ όλη την Ευρωζώνη.

Στο σύνολο της Ευρωζώνης ο πληθωρισμός καταγράφει νέο ρεκόρ, φτάνοντας το 8.6%, ενώ πρωταθλήτρια είναι η Εσθονία με 22%, ακολουθεί η Λιθουανία με 20,5%, η Λετονία με 19% και στην 5 θέση με τον μεγαλύτερο πληθωρισμό στην Ευρωζώνη βρίσκεται η Ελλάδα με 12%. Στον αντίποδα, τα χαμηλότερα ποσοστά παρατηρούνται στη Μάλτα με 6,1%, τη Γαλλία με 6,5%, τη Φινλανδία με 8,1%, τη Γερμανία με 8,2% και την Ιταλία με 8,5%.

O κλάδος της ενέργειας είχε την υψηλότερη συνεισφορά, καθώς εκτινάχθηκε στο +41,9% έναντι +39,1% τον προηγούμενο μήνα. Ακολούθησε ο κλάδος τροφίμων – αλκοόλ – καπνού με +8,9% (από +7,5%), τα μη βιομηχανικά προϊόντα με +4,3% (από +4,2%) και οι υπηρεσίες με +3,4% (από +3,5%).

moserlx-gif-1
coffee-banner
loading...
error: Protected