Διάφορα

Οι Στρατηγοί των ΗΠΑ κάνουν στροφή 360 μοιρών : ‘Κάναμε λάθος υπολογισμούς για την Ουκρανία’

Ο Frederick B. Hodges, πρώην διοικητής στρατηγός του Αμερικανικού Στρατού-Ευρώπης, ισχυρίστηκε τον περασμένο μήνα ότι οι δυνάμεις της Ουκρανίας θα επιβραδύνουν σύντομα την προέλαση της Ρωσίας και, σύμφωνα με τους New York Times, θα αρχίσουν «να αναιρούν τα κέρδη της μέχρι τα τέλη του καλοκαιριού».

Ο Hodges είπε ότι η εμπιστοσύνη του βασίστηκε στην πεποίθησή του ότι «η υλικοτεχνική κατάσταση της Ουκρανίας βελτιώνεται κάθε εβδομάδα, ενώ η ρωσική υλικοτεχνική κατάσταση θα υποβαθμίζεται αργά».

Τέτοιοι ισχυρισμοί, ωστόσο, έρχονται σε αντίφαση με την παρατηρήσιμη πραγματικότητα στο πεδίο της μάχης και συνεχίζουν μια ανησυχητική, επί δεκαετίες τάση κακών και παραπλανητικών συμβουλών, που δίνουν οι ανώτατοι στρατιωτικοί της Αμερικής.

Ακούγοντας τους τελευταίους τέσσερις μήνες τι είπαν στην τηλεόραση οι απόστρατοι στρατηγοί και ναύαρχοι της Αμερικής, θα μπορούσε κανείς να πιστέψει ότι η Ουκρανία κερδίζει τον πόλεμο με τη Ρωσία, ότι τα στρατεύματα και οι ηγέτες του Πούτιν είναι ανίκανοι και ότι σύντομα τα ουκρανικά στρατεύματα θα αρχίσουν να απομακρύνουν τα Ρωσικά στρατεύματα.

Μια τέτοια πεποίθηση, ωστόσο, θα ήταν πολύ άστοχη, καθώς τα ουσιαστικά στοιχεία δείχνουν σχεδόν το αντίθετο.

Μια ρόδινη ματιά στη βάναυση μάχη στην Ουκρανία

Οι ρόδινες, αισιόδοξες –και ανακριβείς– εκτιμήσεις από αξιωματικούς σημαίας των ΗΠΑ, έχουν γίνει δυστυχώς ο κανόνας τις τελευταίες δεκαετίες. Ενώ ορισμένοι νυν και πρώην στρατηγοί δίνουν εξαιρετικές και ακριβείς εκτιμήσεις, υπάρχουν πάρα πολλοί που δεν το κάνουν. Οι συνέπειες στην αμερικανική πολιτική ήταν συχνά σοβαρές. «Είναι καιρός να επανεκτιμήσουμε πόση αξιοπιστία πρέπει να δώσουμε στους Αμερικανούς στρατηγούς και ναυάρχους», αναφέρουν πολλοί.

Οι συνθήκες και τα στρατιωτικά θεμελιώδη με σαφήνεια εδώ και χρόνια υποδηλώνουν έντονα ότι, η Ουκρανία δεν θα μπορούσε να κερδίσει έναν πόλεμο με τη Ρωσία και ότι, τόσο το Κίεβο όσο και η Ουάσιγκτον, θα έπρεπε να είχαν κάνει διαφορετικές επιλογές πολιτικής με βάση αυτή την πραγματικότητα, τόσο πριν όσο και από την παράνομη εισβολή της Ρωσίας. Αλλά οι ενεργοί και απόστρατοι αξιωματικοί της σημαίας ισχυρίζονται συνεχώς ότι, αγνοώντας σαφείς αποδείξεις για το αντίθετο, η Ουκρανία έχει την ευκαιρία να κερδίσει τον πόλεμο.

Η συνέχεια ΕΔΩ

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected