Κατηγορίες
Διάφορα

Στα 500 ευρώ το μήνα το κόστος ανά νοικοκυριό αν η Ρωσία κλείσει τη «στρόφιγγα». Υπάρχει ελληνικό σχέδιο;

Πονοκέφαλο στις ευρωπαϊκές ηγεσίες των χωρών που έχουν έρθει ήδη αντιμέτωπες με το κύμα της ακρίβειας που έφερε η ενεργειακή κρίση προκαλεί το ενδεχόμενο η Ρωσία να τραβήξει το «σχοινί» της αντιπαράθεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση και να κλείσει τη «στρόφιγγα» του φυσικού αερίου, που θα σημάνει εξωπραγματική αύξηση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμφωνα με εκτίμηση της Goldman Sachs το κόστος για τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά από μια τέτοια ενέργεια μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 500 ευρώ μηνιαίως ανά νοικοκυριό ή 5.650 ανά έτος.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο που εισάγει από τη Ρωσία κατά κύριο λόγο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Αν λοιπόν, για παράδειγμα, ο Nord Stream 1, που έχει διακόψει τη ροή φυσικού αερίου για προγραμματισμένες εργασίες συντήρησης δεν ξαναρχίσει τη λειτουργία του στις 21 Ιουλίου, τότε το πρόβλημα θα αρχίσει να γίνεται πια εμφανές.

Σύμφωνα με τη μελέτη της Goldman Sachs, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα χρειαστεί να αγοράσει φυσικό αέριο σε τιμές ως και 65% ακριβότερες, αύξηση τιμής που θα περάσει αρχικά στην ηλεκτρική ενέργεια και από εκεί και τις επιχειρήσεις που θα επιβαρυνθούν και που θα μετακυλήσουν το κόστος μέσω του παραγόμενου προϊόντος στον καταναλωτή.

Τι θα κάνει η Ελλάδα σε μια τέτοια περίπτωση
Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό παραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στο Μέγαρο Μαξίμου, σχετικά με τις εξελίξεις με την προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου και την κατάσταση στον ενεργειακό τομέα.

Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης για όλα τα εναλλακτικά σενάρια που έχει επεξεργαστεί η Επιτροπή σε περίπτωση μειωμένης διάθεσης ή και πλήρους διακοπής ρωσικού φυσικού αερίου το φθινόπωρο και τον χειμώνα προς την Ευρώπη προκειμένου να διασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια της χώρας.

Παρουσιάστηκαν όλα τα δεδομένα παραγωγής, εισαγωγών, εξαγωγών και αποθήκευσης και διαπιστώθηκε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πιο ευνοϊκή θέση συγκριτικά με άλλες χώρες της ΕΕ.

Στη διάρκεια της σύσκεψης, στην οποία μετείχε και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, έγινε, επίσης, εκτίμηση για την πορεία των διεθνών τιμών καυσίμων και η επίπτωση στις δημοσιονομικές αντοχές της οικονομίας.

Τα δύο σενάρια αν η Ρωσία κλείσει τη «στρόφιγγα»
Το σχέδιο της ελληνικής πλευράς αν η Ρωσία αποφασίσει να προχωρήσει σε δραστικές λύσεις είναι τα φορτία LNG. Η χώρα αναμένεται να προμηθευτεί μεγαλύτερα φορτία από τον TAP όταν βέβαια θα είναι έτοιμο και το Αζερμπαϊτζάν.

Παράλληλα αναμένεται να αξιοποιηθούν και οι λιγνιτικές μονάδες που σήμερα αξιοποιούνται περίπου στο 40% της δυναμικότητάς τους. Αν χρειαστεί το ποσοστό αυτό θα ανέβει δραστικά ώστε να καλύψει τις ανάγκες.

*Dnews

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected