Κατηγορίες
Διάφορα

Οι σπαρακτικές φωτογραφίες του Κέβιν Κάρτερ που τον οδήγησαν στην αυτοκτονία στα 33 του (photos+vid)

Η εικόνα του γύπα και του πεινασμένου παιδιού στο Σουδάν από τον Μάρτιο του 1993 έχει στοιχειώσει τα όνειρα όλων όσοι την έχουν δει

Όταν αυτή η φωτογραφία που αποτυπώνει τα δεινά του λιμού στο Σουδάν δημοσιεύτηκε στους New York Times στις 26 Μαρτίου 1993, οι αντιδράσεις των αναγνωστών ήταν έντονες και όχι μόνο θετικές. Κάποιοι είπαν ότι ο Κέβιν Κάρτερ, ο φωτορεπόρτερ που τράβηξε αυτή τη φωτογραφία, ήταν απάνθρωπος, ότι έπρεπε να αφήσει τη φωτογραφική του μηχανή για να τρέξει να βοηθήσει το κοριτσάκι.

Η διαμάχη μεγάλωσε όταν, λίγους μήνες αργότερα, κέρδισε το βραβείο Πούλιτζερ για τη φωτογραφία. Στα τέλη Ιουλίου του 1994, ήταν νεκρός.

Η συναισθηματική αποστασιοποίηση επέτρεψε στον Κάρτερ και σε άλλους φωτορεπόρτερ να γίνουν μάρτυρες αμέτρητων τραγωδιών και να συνεχίσουν τη δουλειά τους. Οι έντονες αντιδράσεις του κόσμου στη φωτογραφία του γύπα φάνηκε να είναι η τιμωρία για αυτό το (απαραίτητο και αναγκαίο) χαρακτηριστικό. Αργότερα, έγινε οδυνηρά σαφές ότι δεν ήταν καθόλου αποστασιοποιημένος. Είχε επηρεαστεί βαθιά και θανάσιμα από τις φρικαλεότητες στις οποίες είχε γίνει μάρτυρας.

Ο Κάρτερ μεγάλωσε στη Νότια Αφρική κατά τη διάρκεια του απαρτχάιντ. Έγινε φωτορεπόρτερ επειδή ένιωθε ότι έπρεπε να καταγράψει την αρρωστημένη μεταχείριση όχι μόνο των μαύρων από τους λευκούς αλλά και μεταξύ των μαύρων εθνοτικών ομάδων, όπως αυτή μεταξύ των Xhosas και των Zulus.

Ο Κάρτερ φημιζόταν για την ταχύτητά του σε σχέση με άλλους φωτορεπόρτερ, έμπαινε κατευθείαν στη δράση για να τραβήξει την καλύτερη λήψη. Μια νοτιοαφρικανική εφημερίδα έδωσε στην ομάδα το παρατσούκλι «Bang-Bang Club». Εκείνη την εποχή, οι φωτογράφοι χρησιμοποιούσαν τον όρο «bang-bang» για τις αποστολές τους στις νοτιοαφρικανικές πόλεις ώστε να καλύψουν την ακραία βία που συνέβαινε εκεί.

Μέσα σε λίγα χρόνια, είδε αμέτρητες δολοφονίες από ξυλοδαρμούς, μαχαιρώματα, πυροβολισμούς και αποκεφαλισμούς -μια βάρβαρη πρακτική κατά την οποία ένα λάστιχο γεμάτο λάδι τοποθετείται γύρω από το λαιμό του θύματος και καίγεται.

Ο Κάρτερ ανέλαβε ειδική αποστολή στο Σουδάν, όπου τράβηξε τη διάσημη φωτογραφία του γύπα. Πέρασε μερικές ημέρες περιηγούμενος σε χωριά γεμάτα από πεινασμένους ανθρώπους. Όλο αυτό το διάστημα, ήταν περικυκλωμένος από ένοπλους Σουδανούς στρατιώτες που ήταν εκεί για να τον εμποδίσουν να παρέμβει. Οι παρακάτω φωτογραφίες αποδεικνύουν ότι ακόμα και αν αποφάσιζε να βοηθήσει το κοριτσάκι, οι στρατιώτες δεν θα το επέτρεπαν. Η πρώτη τραβήχτηκε από τον ίδιο τον Κάρτερ.

περισσότερα στο pentapostagma.gr

moserlx-gif-1
coffee-banner
loading...
error: Protected