Το Πακιστάν και η Τουρκία συμφώνησαν να πραγματοποιήσουν εργασίες στο έργο του αγωγού φυσικού αερίου Stream από τη Ρωσία στο Ισλαμαμπάντ.
Σύμφωνα με το pentapostagma.gr, η συμφωνία ήρθε κατά τη διάρκεια συνάντησης μεταξύ του πρωθυπουργού του Πακιστάν Σεχμπάζ Σαρίφ (Shehbaz Sharif) και του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) στη Σαμαρκάνδη του Ουζμπεκιστάν.
Κατά τη συνάντηση, ο Πακιστανός πρωθυπουργός Σεχμπάζ Σαρίφ και ο Τούρκος Πρόεδρος συμφώνησαν για την προώθηση του διμερούς εμπορίου και την υλοποίηση έργων μεγάλης κλίμακας, συμπεριλαμβανομένης της προμήθειας φυσικού αερίου. Μιλώντας με την ευκαιρία, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σημείωσε ότι μέρος της υποδομής για το Stream Πακιστάν-Ρωσίας βρίσκεται ήδη σε λειτουργία στη Μόσχα, το Καζακστάν και το Ουζμπεκιστάν.
Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι θεωρεί το Πακιστάν ως τον προτιμώμενο εταίρο της χώρας στην Ασία, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τη θετική τροχιά των διμερών σχέσεων σε διάφορους τομείς. Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός Σεχμπάζ Σαρίφ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στον Ερντογάν και στον λαό της Τουρκίας για την αλληλεγγύη και τη γενναιόδωρη υποστήριξή τους στον απόηχο των καταστροφικών πλημμυρών στο Πακιστάν, που προκλήθηκαν από την κλιματική αλλαγή.
Υπογραμμίζοντας τους στενούς αδελφικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών, ο ίδιος υπογράμμισε τη σημασία των διάφορων διμερών θεσμικών μηχανισμών, ιδίως του Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου (HLSCC), το οποίο χρησίμευσε ως πλατφόρμα σε επίπεδο ηγεσίας για την παροχή στρατηγικής κατεύθυνσης σε αυτή τη διαρκή εταιρική σχέση.
Χαιρετίζοντας την πρόσφατη υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών, ο Πακιστανός πρωθυπουργός εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η βέλτιστη αξιοποίηση της συμφωνίας θα τονώσει το διμερές εμπόριο και θα λειτουργήσει ως καταλύτης για την περαιτέρω εδραίωση των διμερών οικονομικών και επενδυτικών σχέσεων.
Οι δύο ηγέτες αποφάσισαν να διατηρήσουν στενή επαφή και να συνεχίσουν τις ανταλλαγές υψηλού επιπέδου για να ενισχύσουν περαιτέρω τις πολυδιάστατες στρατηγικές σχέσεις μεταξύ Πακιστάν και Τουρκίας.
Μια μέρα νωρίτερα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Πακιστανός πρωθυπουργός Σεχμπάζ Σαρίφ συναντήθηκαν σήμερα στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) στη Σαμαρκάνδη του Ουζμπεκιστάν.
Ο Πούτιν λέει ότι οι προμήθειες φυσικού αερίου στο Πακιστάν είναι πιθανές
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε την Πέμπτη ότι η προμήθεια φυσικού αερίου στο Πακιστάν με αγωγό είναι δυνατή και ότι μέρος της υποδομής ήταν ήδη σε λειτουργία, μετέδωσε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο RIA.
«Ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε τη δέσμευση του Πακιστάν να συνεργαστεί στενά με τη Ρωσία για περαιτέρω επέκταση και ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών σε όλους τους τομείς αμοιβαίου οφέλους, συμπεριλαμβανομένων της επισιτιστικής ασφάλειας, του εμπορίου και των επενδύσεων, της ενέργειας, της άμυνας και της ασφάλειας», αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου του Σαρίφ.
Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συγκαλέσουν την επόμενη συνεδρίαση της Διακυβερνητικής Επιτροπής (ΔΚΔ) στο Ισλαμαμπάντ νωρίτερα, ανέφερε.
Ο αγωγός φυσικού αερίου με μεγάλη καθυστέρηση, ζωτικής σημασίας για την οικονομία της χώρας της Νότιας Ασίας, το έργο φυσικού αερίου του Pakistan Stream, γνωστό και ως αγωγός φυσικού αερίου Βορρά-Νότου, πρόκειται να κατασκευαστεί σε συνεργασία με ρωσικές εταιρείες.
Οι δύο χώρες συμφώνησαν το 2015 να κατασκευάσουν έναν αγωγό μήκους 1.100 km (683 μίλια) για την παράδοση εισαγόμενου υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από το Καράτσι στην ακτή της Αραβικής Θάλασσας σε σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής στη βορειοανατολική επαρχία Παντζάμπ.
Η σχεδιασμένη ετήσια χωρητικότητα του αγωγού ανέρχεται στα 12,4 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm), με δυνατότητα αύξησης στα 16 bcm.
Το έργο, που επρόκειτο να ξεκινήσει το 2020, καθυστέρησε αφού η Ρωσία έπρεπε να αντικαταστήσει τον αρχικό συμμετέχοντα, ο οποίος επλήγη από τις δυτικές κυρώσεις.
Ο Σαρίφ είπε τις τελευταίες εβδομάδες ότι η κυβέρνησή του ενδιαφέρεται επίσης να αγοράσει σιτάρι από τη Ρωσία, εάν προσφερόταν σε καλύτερες τιμές.
Ο προκάτοχός του, Ίμραν Χαν (Imran Khan), επισκέφτηκε τη Μόσχα τον Φεβρουάριο, την ημέρα που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία. Ο Χαν ισχυρίστηκε ότι η επίσκεψη εξόργισε τις Ηνωμένες Πολιτείες, τις οποίες αργότερα κατηγόρησε ότι συνωμότησαν για την ανατροπή της κυβέρνησής του. Η Ουάσιγκτον αρνείται τον ισχυρισμό.