Κατηγορίες
Διάφορα - Εργασιακά

Άντε και καλή μας…αρχή : Η Αυστρία μείωσε το ωράριο των καταστημάτων κατά μισή ώρα

Η απόφαση για νέο ωράριο λειτουργίας στα καταστήματα ελήφθη στην Αυστρία. Προκειμένου να εξοικονομήσουν ενέργεια, τα μαγαζιά έχουν αρχίσει να κλείνουν νωρίτερα και να περιορίσουν έτσι το κόστος.

Συγκεκριμένα, στο Γκρατς, το μεγαλύτερο πολυκατάστημα στο κέντρο της πόλης «Kastner & Eller» ανακοίνωσε ότι οι ώρες λειτουργίας θα μειωθούν κατά μισή ώρα από τη Δευτέρα έως την Παρασκευή. Αντί, δηλαδή, να κλείνουν στις 7 το απόγευμα, θα λειτουργεί μέχρι τις 6:30 το απόγευμα.

Όπως εξήγησε η εταιρία, το κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος έχει διπλασιαστεί και η μεγαλύτερη χρήση γίνεται για τον φωτισμό. Εξήγησε εξάλλου, ότι εκείνη την ώρα έρχονται λιγότεροι πελάτες.

Στην ίδια πόλη, και το ΙΚΕΑ ανακοίνωσε ότι θα λειτουργεί μιάμιση ώρα λιγότερη συνολικά τη μέρα. Αντί να ανοίγει στις 9 το πρωί και να κλείνει στις 9 το βράδυ, θα ξεκινά τη λειτουργία του στις 9:30 το πρωί και θα κλείνει στις 8 το βράδυ.

Τέλος, το εμπορικό κέντρο Vineland, στο Leibniz μείωσε το ωράριο του επίσης κατά μία ώρα.

Νέο ωράριο καταστημάτων στην Ελλάδα – Τι ισχύει

Την πρόταση έκανε πρώτος ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης και, μάλιστα, τη Δευτέρα ξεκίνησε και να εφαρμόζεται. Όμως, οι καταστηματάρχες γύρισαν την πλάτη από την πρώτη κιόλας ημέρα εφαρμογής του.

Η πρόταση του ΕΜΘ ήταν να διαμορφωθούν οι ώρες λειτουργίας ως εξής:

Δευτέρα-Τετάρτη-Σάββατο: 10:00-16:00
Τρίτη – Πέμπτη – Παρασκευή: 10:00-19:00

Προς το παρόν, η Αθήνα δεν φαίνεται να ακολουθεί τη Θεσσαλονίκη σε μειωμένο ωράριο. Εφόσον εφαρμοστεί την επόμενη εβδομάδα και ακολουθήσουν πολλά καταστήματα, δεν αποκλείεται να γίνει η αρχή και να λειτουργεί όλο το λιανεμπόριο της χώρας λιγότερες ώρες.

«Η συζήτηση αφορά μόνο το βραδινό κλείσιμο αν δηλαδή τα καταστήματα κλείνουν στις 8 ή στις 7 αντί να κλείνουν στις 9 όπως ισχύει έως τώρα» δήλωσε στην ΕΡΤ, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης, επισημαίνοντας πως αν και το αίτημα συζητείται περισσότερες από δύο εβδομάδες στον ΕΣΑ αλλά και στα όργανα που εκπροσωπούν τον κλάδο σε τοπικό ή πανελλήνιο επίπεδο, παραδέχθηκε πως είναι μία σύνθετη κατάσταση που μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού.

«Επειδή ακριβώς δεν νομοθετώ, δεν θα ήθελα σε καμία περίπτωση να βρεθεί με απόφαση δική μου που να καλεί τις εμπορικές επιχειρήσεις να κλείνουν νωρίτερα και το διπλανό κατάστημα να μένει ανοιχτό ή ακόμη χειρότερα να μένουν ανοιχτά όλα τα σούπερ μάρκετ ή μεγάλες αγορές ή malls ή οτιδήποτε. Θα δημιουργήσει συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού και θα πρέπει μετά να τρέχουμε για να διορθώσουμε τα λάθη μας».

*Pronews

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected