“Αποτύχαμε παταγωδώς στην επικοινωνία κινδύνου στην πανδημία, ζήσαμε και ακόμα ζούμε ψευδείς ειδήσεις” ανέφερε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας μιλώντας στην ημερίδα ΙΑΣΩ Γενική Κλινική με θέμα «Επιδημίες – Πανδημίες που συγκλόνισαν την ανθρωπότητα».
Ο καθηγητής προχώρησε σε μια συνολική παρουσίαση των επιστημονικών στοιχείων που συνδέονται με την πανδημία κορονοϊού στη χώρα μας αλλά και διεθνώς περιγράφοντας τέσσερα σενάρια για το μέλλον.
Ο καθηγητής σημείωσε χαρακτηριστικά: “Η επικοινωνία κινδύνου χρειάζεται ειδικούς, ομάδα, συνεργασία, να ανιχνεύεις τι πιστεύει το κοινό σου (public perception). Κάτι που αποτύχαμε. Παταγωδώς” και συμπλήρωσε: “Δεν ξέρω αν αποτύχαμε γιατί έφυγα εγώ από το προσκήνιο ή βγήκαν όλοι οι άλλοι; Αποτύχαμε γιατί σταματήσαμε να εμπιστευόμαστε την επιστήμη και εμπιστευόμασταν την ιδεοληψία μας. Το κύριο οικοδόμημα της επικοινωνίας κινδύνου χτίζεται πάνω στην εμπιστοσύνη απέναντι στο γιατρό, στον επιστήμονα, στον ειδικό οποίος θα αναλύσει την επικοινωνία κινδύνου. Ζήσαμε άπειρες ψευδείς ειδήσεις και ακόμα ζούμε”.
Από εκεί και πέρα, αναφέρθηκε στις συνέπειες του συνδρόμου “Long covid”, και την ανοσία της Όμικρον, ενώ τόνισε πως ο κίνδυνος για νέες πανδημίες είναι αυξημένος, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για ισχυρά, ολοκληρωμένα, βιώσιμα και ανθεκτικά συστήματα επιτήρησης.
Δείτε ολόκληρη την ημερίδα, καθώς και την ομιλία του Σωτήρη Τσιόδρα:
https://youtu.be/nMT6RGOjU0o