Κατηγορίες
Ποδόσφαιρο Κόσμος

Τι κρύβεται πίσω από τα κρούσματα καρκίνου στο ποδόσφαιρο της ελίτ;

Ο καρκίνος των όρχεων είναι ο πιο συχνός μεταξύ των νεαρών ανδρών και οι τελευταίες περιπτώσεις στην κορυφαία κατηγορία ποδοσφαίρου της Γερμανίας καθιστούν επιτακτική την ανάγκη ιατρικής επεξήγησης.

Εννέα μήνες μέσα στο 2022 και τέσσερις παίκτες της Bundesliga διαγνώστηκαν με καρκίνο των όρχεων, ένα πρόβλημα που αντιπροσωπεύει το 1% των νέων περιπτώσεων καρκίνου παγκοσμίως στους άνδρες και που είναι ο πιο συχνός όγκος μεταξύ αδρών ηλικίας 15 και 35 ετών σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο. Μέσα στα νούμερα και τα αυξανόμενα περιστατικά υπάρχει όμως ελπίδα αφού η θνησιμότητα είναι κάτω από το 0,05% των περιπτώσεων.

Στις 22 Σεπτέμβρη η Χέρτα ανακοίνωσε ότι ο Ζαν-Πολ Μποέτιους μετά από μια ουρολογική εξέταση διεγνώσθη με καρκίνο στους όρχεις. Ο 28χρονος Ολλανδός που είχε προλάβει να παίξει στις πρώτες επτά αγωνιστικές της σεζόν με την ομάδα του Βερολίνου είναι ο τελευταίος χρονικά παίκτης που μπήκε στη λίστα.

Η προτελευταία περίπτωση ήταν αυτή του Σεμπαστιέν Αλέ της Μπορούσια Ντόρτμουντ. Οι Βεστφαλοί στην μέση του καλοκαιριού με σχετική ανακοίνωση γνωστοποιούσαν ότι ο επιθετικός από την Ακτή Ελεφαντοστού ένιωσε έντονη αδιαθεσία σε μια προπόνηση με συνέπεια να προβεί σε ιατρικές εξετάσεις. Τα αποτελέσματα εντόπισαν όγκο στους όρχεις του πρώην επιθετικού του Άγιαξ ο οποίος το 2021/22 ήταν ο τρίτος σκόρερ στο Champions League, με 11 γκολ σε 8 αγώνες (1,3 ανά αγώνα), με ακόμη καλύτερο μέσο όρο από Καρίμ Μπενζεμά. Οι άλλοι δύο είναι ο Μάρκο Ρίχτερ της Χέρτα Βερολίνου και ο Τίμο Μπάουμγκαρτλ της Ουνιόν Βερολίνου.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Jean-Paul Boetius (@jpboetius5)

Ο Άλε διαγνώστηκε τον Ιούλιο και εξακολουθεί να αναρρώνει μετά από χημειοθεραπεία. Ο Ρίχτερ διαγνώστηκε τον Ιούλιο, υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση και επέστρεψε με γκολ την 5η αγωνιστική της Bundesliga που χάρισε στη Χέρτα την πρώτη νίκη αυτή τη σεζόν. Ο Μπάουμγκαρτλ ο οποίος έλαβε τη διάγνωση τον Απρίλιο, εμφανίστηκε ξανά στα γήπεδα την 7η αγωνιστική, έχοντας υποβληθεί σε χημειοθεραπεία.

Ο Γεράι Άλβαρεθ αμυντικός της Αθλέτικ Μπιλμπάο ήταν η τελευταία περίπτωση παίκτη κορυφαίου επιπέδου της Ισπανίας που διαγνώστηκε με καρκίνο. Η διάγνωση για τον Βάσκο έγινε τον Δεκέμβριο του 2016, λίγους μήνες μετά το ντεμπούτο του στην La Liga. Επέστρεψε στο γήπεδο δύο μήνες αργότερα, αλλά έπρεπε να υποβληθεί σε χημειοθεραπεία μετά από υποτροπή τον Μάιο του 2017. Νίκησε ξανά.

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected