Από ένα ημίχρονο μοιράστηκαν ΗΠΑ και Ουαλία, με τους Βρετανούς να πατούν…γκάζι στο δεύτερο 45λεπτο και να παλεύουν για τη μεγάλη ανατροπή.
Οι ΗΠΑ ήταν ανώτερες στο πρώτο ημίχρονο και προηγήθηκαν με γκολάρα του Γουεά, αλλά η Ουαλία ανέβηκε στο δεύτερο και χάρη σε πέναλτι που κέρδισε και εκτέλεσε ο Μπέιλ πήραν την ισοπαλία με 1-1.
Το… πήρε πάνω του ο Γκάρεθ Μπέιλ και κράτησε όρθια την Ουαλία στην πρεμιέρα του Παγκοσμίου Κυπέλλου! Με πέναλτι που κέρδισε ο ίδιος και μετέτρεψε σε γκολ, η ομάδα του Ρομπ Πέιτζ κατάφερε να σώσει τον βαθμό απέναντι στις ΗΠΑ που ήταν ανώτερες για μια ώρα στον αγώνα (1-1).
Ανύπαρκτη στο πρώτο μέρος η Ουαλία, ανέβηκε από το 60’ και έπειτα με την είσοδο του Μουρ να παίζει κομβικό ρόλο και να παίρνει την ισοπαλία που θα παίξει μεγάλο ρόλο για τη συνέχεια, με το γκολ του Μπέιλ να είναι το πρώτο για την χώρα του σε Μουντιάλ μετά το 1958.
Τρομερό ματς του Πούλισικ (που είχε ασίστ) αλλά δεν έφτανε, με τον Γουεά να σκοράρει για τις ΗΠΑ που αποδείχτηκαν φλύαρες και αναποτελεσματικές!
To φιλμ
Οι ΗΠΑ μπήκαν πιο δυνατά στο παιχνίδι και δημιουργούσαν συνεχώς φάσεις. Η πρώτη πολύ καλή στιγμή ήρθε στο 10ο λεπτό όταν ο Ρόντον λίγο έφτασε να βάλει αυτογκόλ, αλλά ο Χένεσι έδιωξε. Στην συνέχεια της φάσης, ο Σάρτζεντ έκανε τη γυριστή κεφαλιά αλλά η μπάλα σταμάτησε στο δεξί δοκάρι της εστίας. Τα λεπτά περνούσαν, η Ουαλία δεν μπορούσε να κρατήσει μπάλα στα πόδια, ενώ η υπεροχή των Αμερικανών μετατράπηκε σε γκολ στο 36ο λεπτό της αναμέτρησης. Ο Πούλισικ έκανε ωραία κάθετη στον Γουεά και εκείνος με άψογο τελείωμα νίκησε τον Χένεσι για το 1-0. Οι Αμερικανοί συνέχιζαν να απειλούν και για δεύτερο γκολ, ωστόσο δεν το βρήκαν και πήγαν στα αποδυτήρια με προβάδισμα (1-0).
Το μόνο που είχε να επιδείξει η Ουαλία στο πρώτο μέρος ήταν μία απελπιστικά άστοχη κεφαλιά του Ντέιβις από το ύψος της μικρής περιοχής, με τους “δράκους” να είναι ανύπαρκτοι επιθετικά στο πρώτο μέρος και να το ολοκληρώνουν με όλες και όλες δύο ενέργειες στην αντίπαλη περιοχή.
Στο δεύτερο μέρος οι Ουαλοί βελτίωσαν αισθητά την (απογοητευτική) εικόνα τους, βοηθούμενοι και από την είσοδο του Μουρ στο 46′, με τους Βρετανούς να κερδίζουν σιγά σιγά μέτρα στο γήπεδο και προσωπικές μονομαχίες και να αγγίζουν δύο φορές το γκολ μέσα σε δύο λεπτά.
Στο 64′ ο Ντέιβις υποχρέωσε τον Τέρνερ σε εξαιρετικά δύσκολη επέμβαση σε κόρνερ με καρφωτή κεφαλιά του ενώ στο 65′ ο Μουρ είχε νέα μεγάλη ευκαιρία, ξανά από αέρος, με την κεφαλιά του από το ύψος της μικρής περιοχής να φεύγει άουτ.
Οι φάσεις αυτές έδωσαν αέρα στους Βρετανούς που δεν έπαψαν να πιστεύουν και ανταμείφθηκαν στο 82ο λεπτό, με τον Μπέιλ να βάζει έξυπνα το σώμα του και να κερδίζει πέναντι σε άτσαλο μαρκάρισμα που δέχτηκε εντός αμερικανικής περιοχής από τον Ζίμερμαν, για να το εκτελέσει εύστοχα και να φέρει το ματς σε απόλυτη ισορροπία (1-1) με το πρώτο γκολ της Ουαλίας σε Μουντιάλ μετά από 64 ολόκληρα χρόνια.
Στη συνέχεια το ματς έγινε ακόμα πιο συναρπαστικό, με τον ρυθμό να γίνεται ακόμα πιο ξέφρενος και τις δύο ομάδες να τα δίνουν όλα για το πολυπόθητο δεύτερο γκολ, το οποίο δεν ήρθε και άφησε αμφότερες ζωντανές στη μάχη της πρόκρισης, με δεδομένο πως μοιράζονται την 2η θέση πίσω από την πρωτοπόρο του 2ου ομίλου, Αγγλία.
Συνθέσεις
ΗΠΑ (Γκρεγκ Μπερχάλτερ) : Τέρνερ, Ντεστ (74′ Γέντλιν), Ζίμερμαν, Ριμ, Ρόμπινσον, Μούσα (74′ Ακόστα), Άνταμς, ΜακΚένι (66′ Αάρονσον), Γουεά (89′ Μόρις), Σάρτζεντ (74′ Ράιτ), Πούλισικ
Ουαλία (Ρόμπερτ Πέιτζ): Χένεσι, Μέφαμ, Ροντόν, Ντέιβις, Ρόμπερτς, Αμπάντου (90+5′ Μορέλ), Ράμσεϊ, Γουίλιαμς (79′ Τζόνσον), Γουίλσον (90+3′ Τόμας), Μπέιλ, Τζέιμς (46′ Μουρ)