Υπό όρους θα επιστρέψουν στις μονάδες υγείας οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί από την 1η Ιανουαρίου, μετά από την απόφαση του ΣτΕ, που έκρινε αντισυνταγματική την παράταση έως το τέλος του χρόνου, του υποχρεωτικού εμβολιασμού των εργαζομένων στην Υγεία, διότι οι αρμόδιες υπηρεσίες όφειλαν να έχουν επαναξιολογήσει την αναγκαιότητα του μέτρου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Υγείας δέχεται εισηγήσεις για την κατάρτιση ενός αυστηρού πρωτοκόλλου επιστροφής τους, που μάλλον μοιάζει τιμωρία παρά τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας, μιας και όλοι ανεξαιρέτως (εμβολιασμένοι και μη) μεταδίδουν τον ιό…
Μεταξύ άλλων, προτείνεται η διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου (PCR ή Rapid Test) ίσως και δύο(!) φορές την εβδομάδα, που θα πληρώνουν οι ίδιοι οι υγειονομικοί που δεν έχουν εμβολιαστεί.
Επίσης η χρήση μάσκας θεωρείται απαραίτητη.
«Η απόφαση θα εφαρμοστεί, παρόλο που θεωρώ ότι είναι μία επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία απόφαση», ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Θ. Πλεύρης, εξηγώντας ότι θα υπάρξει ένα αυστηρό πρωτόκολλο για την προστασία της δημόσιας υγείας.
Επιπλέον οι υγειονομικοί διαμαρτύρονται πως το νομοσχέδιο που φέρνει το υπουργείο Υγείας επιτρέπει ουσιαστικά στους ιδιώτες γιατρούς να μπαίνουν στα δημόσια νοσοκομεία και να κάνουν ιατρικές πράξεις και το αντίστροφο.
Από την πλευρά του ο Θάνος Πλεύρης εξήγησε τις τρεις βασικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου.
Συγκεκριμένα:
- Μεσοσταθμική αύξηση κατά 10% στους μισθούς των γιατρών, ειδικότερα στους αναισθησιολόγους στις ΜΕΘ και όσους βρίσκονται στα ΤΕΠ
- Στις προκηρύξεις που βγαίνουν άγονες δίνεται η δυνατότητα της μερικής απασχόλησης στους γιατρούς
- Δίνεται η δυνατότητα σε όσους συμμετέχουν σε εφημερίες και κάνουν συγκεκριμένο αριθμό ιατρικών πράξεων να μπορούν μία φορά την εβδομάδα να ασκούν ιδιωτικό έργο
«Αυτό που ενδιαφέρει τον πολίτη είναι να πηγαίνει σε ένα νοσοκομείο και να βρίσκει γιατρούς. Δεν θα τους ρωτήσει εάν είναι επικουρικός ή με μπλοκάκι. Δεν μπορούμε να εθελοτυφλούμε, βγαίνουν προκηρύξεις και είναι άγονες», τόνισε.
*με στοιχεία από το DNews