Κατηγορίες
Super League 1 - Μεταγραφές

Κι όμως, οι Αμερικάνοι παρακολουθούν τον Κούτσια από τα 17 του!

Ο άλλοτε πρωταθλητής με την ΑΕΚ και νυν ασίσταντ κόουτς των Σικάγο Φάιρ, Φρανκ Κλόπας εξηγεί στο SDNA τους λόγους που η ομάδα του προχώρησε στη μεταγραφή του Γιώργου Κούτσια από τον ΠΑΟΚ, αλλά και τις προσδοκίες που υπάρχουν από τον 19χρονο φορ.

Ο Φρανκ Κλόπας εκπροσώπησε την Ολυμπιακή ομάδα των ΗΠΑ στη Σεούλ (1988), ενώ λίγο αργότερα επί προεδρίας Στράτου Γιδόπουλου υπέγραψε συμβόλαιο στην ΑΕΚ, κατακτώντας μέσα σε μια πενταετία τρία πρωταθλήματα, ένα σούπερ Kαπ και ένα Λιγκ Καπ.

O παλαίμαχος Ελληνοαμερικανός επιθετικός, αποτελεί σεβαστή φιγούρα στους Σικάγο Φάιρ αφού από το 1998 μέχρι σήμερα υπηρετεί την αμερικανική ομάδα σε νευραλγικά πόστα.

Ο Κλόπας έχει θητεύσει στους Σικάγο Φάιρ ως παίκτης, head coach, αναλυτής, τεχνικός διευθυντής, πρεσβευτής του συλλόγου, τηλεσχολιαστής της ομάδας, ενώ το 2020 επανήλθε ως ασίσταντ coach. Μάλιστα, έπαιξε σημαίνοντα ρόλο στην απόκτηση του Γιώργου Κούτσια από τον ΠΑΟΚ από κοινού με τον Ελβετό αθλητικό διευθυντή, Τζορτζ Χάιτς για τον οποίο είχε γράψει σχετικά το SDNA.

Ο άλλοτε πρωταθλητής στην ΑΕΚ και νυν ασίσταντ των Σικάγο Φάιρ εξήγησε αποκλειστικά στο SDNA το σκεπτικό της μεταγραφής του Γιώργου Κούτσια.

– Φρανκ πως οδηγηθήκατε στην απόκτηση του Γιώργου Κούτσια; Πόσο καιρό τον παρακολουθούσατε;

«Ο αθλητικός διευθυντής μας, Τζορτζ Χάιτς ήξερε τον Κούτσια από την πρώτη στιγμή που βρέθηκε στο προσκήνιο με τον ΠΑΟΚ.

Τον παρακολουθούσε από τα 17 του. Προσωπικά επειδή παρακολουθώ το ελληνικό ποδόσφαιρο ήξερα πως πρόκειται για ένα νέο, ταλαντούχο ποδοσφαιριστή με πολλά θετικά στοιχεία.

Μιλήσαμε για το ταλέντο και το μέλλον του και παρακολουθούσαμε την εξέλιξη του. Θεωρήσαμε πως το τάιμινγκ ήταν ιδανικό, από την στιγμή που πριν από περίπου δύο μήνες πουλήσαμε τον επίσης νεαρό Τζον Ντουράν στην Άστον Βίλα. Έτσι άνοιξε μια θέση για να μπορούμε να υπογράψουμε ποδοσφαιριστή κάτω των 22 ετών επιλέγοντας τον Κούτσια».

– Θεωρείς το στιλ παιχνιδιού του Κούτσια ταιριάζει στο MLS;

«Νομίζω πως ο τρόπος παιχνιδιού του ταιριάζει στο MLS. Είναι έναν transitional πρωτάθλημα σε αντίθεση με το ελληνικό πρωτάθλημα όπου παρακολούθησα σε πάρα πολλά παιχνίδια τον Κούτσια και διαπίστωσα πως οι γραμμές βρίσκονται πολύ κοντά και δεν υπάρχουν ελεύθεροι χώροι.

Το ελληνικό πρωτάθλημα τακτικά είναι πιο οργανωμένο και τα ματς πιο κλειστά. Εδώ θεωρώ πως θα βρει χώρους για κινηθεί ανάμεσα στις γραμμές. Επίσης το MLS είναι ένα πρωτάθλημα που βασίζεται στη δύναμη και την φυσική κατάσταση των ποδοσφαιριστών.

Για κάθε νέο ποδοσφαιριστή εδώ ασφαλώς απαιτείται ένα διάστημα προσαρμογής. Ο Κούτσιας έρχεται διαθέτοντας καλή νοοτροπία ενώ δουλεύει σκληρά. Βρίσκομαι εδώ για να τον βοηθήσω σε κάθε βήμα του. Υπάρχει μια ομάδα καλών ανθρώπων εδώ που ξέρουν πως να τον διαχειριστούν. Το γεγονός επίσης πως μιλάμε και οι δύο ελληνικά θα τον βοηθήσει στην ομαλή μετάβαση του στο MLS. Νομίζω ωστόσο πως το αγωνιστικό στιλ του ταιριάζει στην ομάδα».

– Έχεις μιλήσει καθόλου μαζί του; Τι σου αρέσει στον τρόπο παιχνιδιού του;

«Δεν έχω μιλήσει με τον ίδιο, αλλά με τον θείο του και τον πατέρα του που είναι πρώην παίκτης. Επίσης έχω μιλήσει με αρκετούς ανθρώπους στην Ελλάδα τους οποίους γνωρίζω από την εποχή που αγωνιζόμουν στη χώρα και έχω διατηρήσει επαφές. Μου είπαν πολλά θετικά πράγματα για τον ίδιο ως χαρακτήρα, αλλά ασφαλώς και ως ποδοσφαιριστή.

Είναι ένας ταλαντούχος ποδοσφαιριστής, ένα κλασικό 9άρι. Μου αρέσει ο τρόπος που κινείται με την μπάλα, μπορεί να παίξει με πλάτη, αλλά και να εκμεταλλευτεί κενούς χώρους. Επίσης έχει πολύ καλά τελειώματα μέσα στην μεγάλη περιοχή όταν του παρουσιαστούν ευκαιρίες για να σκοράρει.

Επιπρόσθετα μου αρέσει η νοοτροπία του και ο χαρακτήρας που διαθέτει. Διαθέτει αυτοπεποίθηση κάτι που είναι σημαντικό για ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται σε αυτή τη θέση. Δεν έχει σημασία πόσες ευκαιρίες μπορεί να χάσεις, αλλά να διεκδικήσεις ξανά την μπάλα και να προσπαθήσεις. Νομίζω έχει αυτό τον χαρακτήρα στον αγωνιστικό χώρο».

– Τι περιμένεις από τον Κούτσια; Θεωρείς πως είναι έτοιμος να προσφέρει στους Σικάγο Φάιρ;

«Οι δικές μου προσδοκίες, αλλά και την ομάδας είναι πως μπορεί να προσφέρει άμεσα. Το να είσαι καλός δεν έχει να κάνει με την ηλικία σου.

Ο Κούτσιας βρίσκεται σε επαγγελματικό περιβάλλον εδώ και δύο χρόνια και γνωρίζω πως δεν είναι εύκολο να αγωνίζεσαι σε μια ομάδα όπως είναι ο ΠΑΟΚ.

Ακόμα και να μοιράζεσαι τα ίδια αποδυτήρια ή να προπονείσαι σε αυτή την ηλικία είναι μεγάλη υπόθεση.

Ερχόμενος στο MLS θα χρειαστεί λίγο χρόνο για να προσαρμοστεί, αλλά εμείς θεωρούμε και περιμένουμε πως μπορεί να προσφέρει στην τρέχουσα σεζόν».

– Πως σου φαίνεται το γεγονός πως δημιουργείται ελληνική παροικία στο MLS;

«Πλέον στο MLS έχουμε τρεις Έλληνες. Γιακουμάκη, Φούντα και Κούτσια. Ας ελπίσουμε πως θα ανοίξουν οι πόρτες για περισσότερους Έλληνες.

Ο Φούντας τα πήγε πολύ καλά πέρυσι, ιδιαίτερα στο ξεκίνημα της σεζόν. Είμαι ενθουσιασμένος που αποκτήσαμε τον Κούτσια, αλλά χαρούμενος και για τον Γιακουμάκη.

Ελπίζω να τα πάνε και οι τρεις καλά και ειδικά ο Κούτσιας που θα αγωνίζεται στην ομάδα μας να εξελιχθεί σε έναν σημαντικό παίκτη».

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected