Διάφορα - Οικονομία

Οι Έλληνας “σήκωσαν” 1.4 δις από τις τράπεζες : Ακρίβεια και φόβος για το μέλλον οι αιτίες

Μεγάλη μείωση των καταθέσεων των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων σημειώθηκε τον Ιανουάριο, ενδεικτική των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν για να καλύψουν τις αυξημένες του υψηλού πληθωρισμού δαπάνες τους.

Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι καταθέσεις των νοικοκυριών μειώθηκαν κατά 1,419 δις. ευρώ, ενώ οι καταθέσεις των επιχειρήσεων μειώθηκαν κατά 3,091 δις. ευρώ και συνολικά του ιδιωτικού τομέα κατά 4,510 δις. ευρώ.

Τον Δεκέμβριο, οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα είχαν αυξηθεί κατά 5 δις. ευρώ, σε σημαντικό βαθμό λόγω της καταβολής του δώρου των Χριστουγέννων, αλλά η αύξηση αυτή αντιστράφηκε κατά το μεγαλύτερο βαθμό τον Ιανουάριο.

Ειδικότερα, οι καταθέσεις των νοικοκυριών είχαν αυξηθεί 3,213 δις. ευρώ τον Δεκέμβριο και των επιχειρήσεων κατά 1,790 δις. ευρώ.

Μεγάλη μείωση σημείωσαν και οι χορηγήσεις δανείων τον Ιανουάριο, με τη μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον ιδιωτικό τομέα να είναι αρνητική κατά 2,021 δις. ευρώ έναντι θετικής καθαρής ροής 2.838 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

*Πηγή : ΗΜΕΡΗΣΙΑ

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected