“Καμπανάκι” για το μέλλον της ογκολογικής παιδιατρικής κλινικής του «Αγία Σοφία» κρούει η ΠΟΕΔΗΝ αναφορικά με το κυβερνητικό νομοσχέδιο ιδιωτικοποίησης της και ζητά από τους βουλευτές να μην το ψηφίσουν έστω και την τελευταία στιγμή.
Όπως αναφέρει το ieidiseis, λίγες μέρες μάλιστα μετά την τραγωδία των Τεμπών, η κυβέρνηση θα έπρεπε να είναι λίγο πιο προσεκτική σε θέματα ιδιωτικοποιήσεων στα δημόσια κοινά αγαθά, πόσο μάλλον σε θέματα υγείας, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος.
«Τμήματα και κλινικές που ασχολούνται με την αντιμετώπιση του παιδικού καρκίνου του Νοσοκομείου Παίδων Αγίας Σοφίας αυτονομούνται και ιδιωτικοποιούνται. Είναι η πρώτη φορά από την σύσταση του ΕΣΥ που διαχωρίζονται υπηρεσίες Δημόσιου Νοσοκομείου και μετατρέπονται σε νομικό πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου», αναφέρει σε άλλο σημείο η ΠΟΕΔΗΝ.
Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, η παιδιατρική ογκολογική μονάδα του «Αγία Σοφία» αποτελεί πρότυπο σε όλη την Ευρώπη και μοναδική στη χώρα μας με τόσο ολοκληρωμένο δίκτυο υπηρεσιών.
Για ποιον λόγο ιδιωτικοποιείται, διερωτάται η ΠΟΕΔΗΝ.
Στην ανακοίνωση, λόγος γίνεται και για τις εργασιακές σχέσεις όσων απασχολούνται στην εν λόγω μονάδα για την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων που έρχεται.
Το νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα στους εργαζόμενους του ογκολογικού κέντρου να επιλέξουν τον Ιούλιο εφέτος εάν επιθυμούν να μείνουν για δουλειά στο ογκολογικό κέντρο ως αυτόνομο Νομικό Πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου ή να γυρίσουν πίσω στο Αγίας Σοφίας.
Τέλος, ο κ. Γιαννάκος, κάνει αναφορά και στον «άκαρπο» διαγωνισμό των τριών νοσοκομείων (Σπάρτη, Κομοτηνή, Θεσσαλονίκη) και καταγγέλλει πως το κράτος παρακολουθεί αμήχανο.
«Τιμούμε και σεβόμαστε τους δωρητές. Με τις δωρεές στη Δημόσια Υγεία, ειδικά την περίοδο των μνημονίων και την πανδημίας σε ιατρικά μηχανήματα, ασθενοφόρα κ.α.λ. έσωσαν και σώζουν ανθρώπινες ζωές. Ποτέ οι δωρητές δεν έθεσαν όρους ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών που με τις δωρεές αναβάθμισαν τη λειτουργία τους», αναφέρει.
«Έχουμε επομένως την πεποίθηση ότι αυτά που συμβαίνουν με τις ιδιωτικοποιήσεις μέσω δωρεών δεν είναι απαίτηση των δωρητών, αλλά ιδεολογική πολιτική απόφαση της Κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση της Δημόσιας Υγείας», καταλήγει η ΠΟΕΔΗΝ.