Κατηγορίες
Διάφορα

Πολύ περίεργη δήλωση του δισεκατομμυριούχου Bill Ackman : «Πάρτε άμεσα μέτρα γιατί έρχεται μαζικό κύμα αναλήψεων την Δευτέρα»

Προειδοποίηση και μάλιστα σε δραματικούς τόνους απεύθυνε ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Bill Ackman για ένα τεράστιο κύμα αναλήψεων που μπορεί να σαρώσει τις αμερικανικές τράπεζες την Δευτέρα εκτός και αν η αμερικανική Διοίκηση πάρει άμεσα μέτρα, στις ελάχιστες ώρες που μεσολαβούν.

Κάτι που ενισχύει μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα μιας συνολικής οικονομικής κατάρρευσης, παγκόσμιας κλίμακας όπως αναφέρθηκε εκτενώς χθες σε διάφορα δημοσιεύματα.

Όπως αναφέρει το Pronews, ο Bill Ackman προειδοποίηση ότι διαφαίνεται μια «οικονομική κατάρρευση» τη Δευτέρα μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank την Παρασκευή.

Σε ένα περίεργο tweet και μίας παραγράφου το Σάββατο, ο δισεκατομμυριούχος προέβλεψε ότι οι ανασφάλιστοι πελάτες τραπεζών (που δεν έχουν ασφαλίσει τα χρήματά τους) θα σπεύσουν να κάνουν ανάληψη μετρητών τη Δευτέρα, εκτός εάν η αμερικανική κυβέρνηση παρέμβει για να εγγυηθεί τα κεφάλαιά τους και «διορθώσει ένα λάθος στον ελάχιστο δυνατό χρόνο ώστε να μην γίνει μη αναστρέψιμο.»

«Έχετε 48 ώρες μόνο», έγραψε το Σάββατο

Η SVB η 16η μεγαλύτερη τράπεζα στις ΗΠΑ, η οποία παρείχε χρηματοδότηση για ένα μεγάλο μέρος των εταιρειών τεχνολογίας και υγείας της χώρας, εξαγοράστηκε από την Federal Deposit Insurance Corporation την Παρασκευή, καθώς η μετοχή της κατρακύλησε λόγω ανησυχιών για τη ρευστότητα που συνδέονται με την αύξηση των επιτοκίων.

Σημείωσε τη μεγαλύτερη τραπεζική κατάρρευση από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 και καθήλωσε δισεκατομμύρια δολάρια που ανήκουν σε εταιρείες και επενδυτές, των οποίων οι καταθέσεις άνω των 250.000 δολαρίων δεν καλύπτονται από το FDIC.

«Απούσα η @jpmorgan@citi ή η @BankofAmerica να αποκτήσει την SVB πριν από το άνοιγμα της Δευτέρας μια προοπτική που πιστεύω ότι είναι απίθανη.

Ή η κυβέρνηση να εγγυηθεί όλες τις καταθέσεις της SVB, ή ο γιγάντιος ήχος που θα ακούσετε θα είναι η απόσυρση ουσιαστικά όλων των ανασφάλιστων καταθέσεων από όλες εκτός των «συστημικά σημαντικών τραπεζών» (SIB)», έγραψε ο Άκμαν.

Από την πλευρά της η αμερικανική κυβέρνηση έκανε γνωστό ότι αναμένεται να προβεί σε μία «ουσιαστική» ανακοίνωση σήμερα για να στηρίξει τις καταθέσεις στην τράπεζα Silicon Valley Bank (SVB), ώστε να αποτρέψει μία γενικότερη κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος, όπως δήλωσαν πηγές που έχουν λάβει σχετική ενημέρωση.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν εργάστηκαν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου για να αξιολογήσουν τις συνέπειες της δραματικής κατάρρευσης της τράπεζας SVB την Παρασκευή, καθώς πρόκειται για το μεγαλύτερο τραπεζικό επεισόδιο από την οικονομική κρίση του 2008.

«Αυτές οι αναλήψεις θα εξαντλήσουν τη ρευστότητα από κοινοτικές, περιφερειακές και άλλες τράπεζες και θα ξεκινήσουν την καταστροφή και αυτών των σημαντικών συστημικών ιδρυμάτων», δήλωσε ο Ackman, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Pershing Square Capital Management στο Μανχάταν.

loading...
error: Protected