Κατηγορίες
Διάφορα

Η πραγματική δύναμη του λαού : Ο Νετανιάχου «πάγωσε» τη δικαστική μεταρρύθμιση στο Ισραήλ υπό το φόβο εμφυλίου (vids)

Σε έκτακτο τηλεοπτικό μήνυμα προχώρησε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου, ενώ μαίνονται οι αναταραχές στη χώρα του για τη μεταρρύθμιση που προωθεί για το δικαστικό σύστημα και με την οποία η κυβέρνηση θα μπορεί, μεταξύ άλλων, να αναθεωρεί νόμους του Ανωτάτου Δικαστηρίου με απλή πλειοψηφία στην Κνεσέτ και να έχει τον κύριο λόγο στην επιλογή δικαστών.

Διχασμένος εμφανίζεται ο πολιτικός κόσμος του Ισραήλ για το νομοσχέδιο, που έχει πυροδοτήσει τις αντιδράσεις χιλιάδων πολιτών, με τις διαδηλώσεις να συνεχίζονται επί σειρά εβδομάδων.

Στο τηλεοπτικό του μήνυμα, ο Νετανιάχου ανακοίνωσε αυτό που είχε κάνει γνωστό νωρίτερα ο ακροδεξιός κυβερνητικός του εταίρος και επικεφαλής του κόμματος «Θρησκευτικός Σιωνισμός», Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, ότι δηλαδή θα ανασταλεί η προώθηση της μεταρρύθμισης για έναν μήνα. Ωστόσο, τυχόν απόσυρση του νομοσχεδίου μπορεί να οδηγήσει στην έξοδο του Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, όπως έχει ο ίδος άλλωστε προαναγγείλει, από το κυβερνητικό σχήμα -κάτι που μπορεί να επιφέρει μέχρι και πτώση του Νετανιάχου.

Στις δηλώσεις του, πάντως, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός μίλησε για δύο στρατόπεδα που έχουν δημιουργηθεί στη χώρα του και για μια κλιμακούμενη ένταση «που δεν πρέπει να συνεχιστεί».

Πρόσθεσε, δε , ότι ορισμένοι δεν αναγνωρίζουν την αξία των στρατιωτικών υπηρεσιών, κάτι που χαρακτήρισε «σοβαρό έγκλημα», ενώ τόνισε ότι το κράτος του Ισραήλ δεν μπορεί να μείνει χωρίς στρατό, προαναγγέλλοντας – σε αυτό το σημείο – αλλαγές και στην εθνική ασφάλεια χωρίς ωστόσο να δίνει λεπτομέρειες.

Υπογράμμισε ότι δεν θα αποδεχθεί ποτέ έναν εμφύλιο πόλεμο, ενώ παραδέχθηκε ότι το Ισραήλ αντιμετωπίζει μια πραγματική κρίση που μπορεί να διαταράξει την εθνική ενότητα.

Επανέλαβε, δε, ότι στην επόμενη συνεδρίαση της Κνεσέτ θα γίνουν οι εργασίες επί του νομοσχεδίου, ώστε να υπάρξει ευρεία αποδοχή.

«Βρισκόμαστε σε επικίνδυνα μονοπάτια» είπε συγκεκριμένα, ενώ συμπλήρωσε ότι «μια ομάδα εξτρεμιστών ετοιμαζόταν να διχάσει το έθνος».

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected