Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, να μετατραπούν σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) όλα τα νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), σε περίπτωση που η ΝΔ κερδίσει τις εκλογές.
Αυτό, όπως εξηγεί, «δεν είναι εύκολη αλλαγή να γίνει, θα πρέπει να εφαρμοστεί πιλοτικά σε κάποια νοσοκομεία και επειδή εμείς πιστεύουμε ότι θα εξυπηρετηθεί καλύτερα ο πολίτης, ενδέχεται να επεκταθεί».
Ο ίδιος υποστηρίζει ότι με αυτόν τον τρόπο θα υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία στο ΕΣΥ και οι πολίτες θα εξυπηρετούνται καλύτερα.
Ως παράδειγμα ανέφερε ότι εάν θέλει ένας γιατρός από νοσοκομείο του εξωτερικού να πραγματοποιήσει μία εξειδικευμένη επέμβαση σε νοσοκομείο του ΕΣΥ, σήμερα είναι αδύνατο. Αν όμως το νοσοκομείο είναι ΝΠΙΔ με μοναδικό μέτοχο το Δημόσιο, όπως σχεδιάζει η ΝΔ, τότε η διαδικασία θα είναι πιο απλή.
«Άρα δεν αλλάζει ο δημόσιος χαρακτήρας, αλλά είναι μια νομική μορφή με πολύ μεγαλύτερη ευελιξία. Τα νοσοκομεία που πρόκειται να κάνει το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, θα τα κάνουμε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου», ξεκαθάρισε ο ίδιος.
Αναφερόμενος στη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ο κ. Πλεύρης είπε ότι «το γεγονός ότι επειδή έχουμε ράντζα, χρησιμοποιούμε ιδιωτικές δομές για να τα μειώσουμε, δεν είναι ιδιωτικοποίηση, αλλά εξυπηρέτηση του πολίτη, αφού δεν πληρώνει».
Άρα, είναι fake news το ζήτημα της ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ, τόνισε ο ίδιος.
Από την τσέπη τους πληρώνουν τη δημόσια υγεία πολλοί πολίτες
Την ίδια στιγμή, εμμέσως πλην σαφώς, παραδέχτηκε ότι η δημόσια υγεία με τη σημερινή της μορφή έχει ελάχιστα να προσφέρει στους πολίτες.
«Το 35% με 38% των πολιτών πληρώνει ιδιωτικά. Κάτι που σημαίνει ότι σήμερα έχουμε μία άτυπη ιδιωτικοποίηση όταν ο πολίτης δεν εξυπηρετείται», παραδέχθηκε ο υπουργός Υγείας.
Αναμονές για χειρουργεία και ΤΕΠ τα μεγαλύτερα προβλήματα του ΕΣΥ
Τα μεγαλύτερα προβλήματα στο ΕΣΥ αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, είναι ο μεγάλος χρόνος αναμονής τακτικών ιατρικών πράξεων, αλλά και η λειτουργία των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), ανάλογα με την κλινική και ανά νοσοκομείο.
«Η αναμονή παρουσιάζεται κυρίως σε τακτικά χειρουργεία, που το αντιμετωπίζεις προσπαθώντας να ανοίξεις παραπάνω χειρουργικές αίθουσες. Στα δε ΤΕΠ, η βασική παρέμβαση που κάνουμε είναι ένα οργανωμένο σύστημα Κέντρων Υγείας, όπου θα πηγαίνει το 60% με 65% όσων προσέρχονται στα ΤΕΠ των νοσοκομείων», τονίζει ο κ. Πλεύρης.
Διευκρινίζεται ότι το Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» δέχεται περίπου 1.000 άτομα στα ΤΕΠ κατά την εφημερία του και πραγματοποιούνται 150 με 200 εισαγωγές.
Άρα, αν λειτουργήσουν τα Κέντρα Υγείας, ο αριθμός αυτός αναμένεται να μειωθεί και να φτάσει στα 650 στα ΤΕΠ ανά εφημερία, κάτι που θα είναι καλύτερα διαχειρίσιμο από τους γιατρούς.
Αναφορικά με τα χειρουργεία και τις μεγάλες λίστες, ο κ. Πλεύρης είπε ότι «ήδη έχουμε έτοιμη την ηλεκτρονική παρακολούθηση χειρουργείων ώστε να δίνεται η δυνατότητα μέσω αυτής της λίστας, πέρα από τη διαφάνεια, να επιτυγχάνεται και ένας δεύτερος στόχος. Να βλέπουμε και να προτείνουμε στον πολίτη κλινικές οι οποίες ενδεχομένως έχουμε λιγότερο χρόνο αναμονής».
Όπως είπε, η ηλεκτρονική πλατφόρμα είναι έτοιμη και μπορεί να λειτουργήσει άμεσα, μόλις ολοκληρωθεί η επικαιροποίηση σε όλες τις λίστες χειρουργείων που υπάρχουν.
Το αποτέλεσμα από τις παρεμβάσεις για τα ράντζα
Όσο αφορά στα ράντζα, ο κ. Πλεύρης, σημείωσε πως αυτή τη στιγμή λόγω των παρεμβάσεων που έγιναν είναι στην καλύτερη κατάσταση των τελευταίων 15 ετών.
«Στην προχθεσινή εφημερία είχε 10 ράντζα όλο το λεκανοπέδιο. Το λεκανοπέδιο κινούνταν με 180 ράντζα στην εφημερία, τώρα κινείται με κάτω από 30 ράντζα που απορροφώνται άμεσα. Είμαστε σε συνεργασία με ιδιωτικές κλινικές και αν δεν μπορεί να τους απορροφήσει το ΕΣΥ, μεταφέρονται εκεί» κατέληξε ο κ. Πλεύρης.