Κατηγορίες
Διάφορα - Οικονομία

Κάποιος να πει στην Κύπρο ότι…χαλάει τη πιάτσα : 0% ΦΠΑ σε ψωμί, γάλα, αυγά, παιδικές τροφές και πάνες!

Όπως έχει επαναλάβει πολλάκις ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα αλλάξει πολιτική σε σχέση με το ΦΠΑ σε βασικά είδη. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι πολλές χώρες έχουν μειώσεις συντελεστές ως “ανάχωμα” στην ακρίβεια ενώ από χθες η Κύπρος οδηγείται σε μηδενικούς συντελεστές σε βασικά τρόφιμα.

Υπενθυμίζεται ότι σε δηλώσεις του, παρά την πίεση του Αλέξη Τσίπρα, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, αναφερόμενος στο γιατί δεν μειώθηκε ο ΦΠΑ στα τρόφιμα, απάντησε ότι “ένα παρόμοιο μέτρο έχει κόστος 1,4 δισ. ευρώ και άρα χρειάζονται τα αντίστοιχα δημοσιονομικά ισοδύναμα, ενώ ουδείς μπορεί να εξασφαλίσει ότι η μείωση αυτή θα φτάσει στον καταναλωτή. Και πρόσθεσε ότι “χρειάζεται υπομονή, επιμονή και στοχευμένη πολιτική σε αυτούς που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη.”

Στο μεταξύ, διάταγμα για τροποποίηση της νομοθεσίας για ΦΠΑ, ώστε να επιβληθεί μηδενικός συντελεστής ΦΠΑ στις παραδόσεις ψωμιού, γάλακτος, αυγών, παιδικών τροφών και παιδικών πανών, όπως και στα προϊόντα για τη γυναικεία υγιεινή προστασία και στις πάνες ενηλίκων ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο της Κύπρου στη χθεσινή (2/5) του συνεδρίαση.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το κυπριακό υπουργείο Οικονομικών, το μέτρο αυτό είναι προσωρινού χαρακτήρα και θα ισχύσει από την ημερομηνία δημοσίευσης του διατάγματος μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2023. Σκοπός του μέτρου είναι η ανακούφιση των νοικοκυριών στην αντιμετώπιση των αυξημένων τιμών σε βασικά προϊόντα που οφείλονται σε εξωτερικούς παράγοντες λόγω των αυξήσεων που έχουν επέλθει διεθνώς και των συνεχών κρίσεων που ταλανίζουν τις οικονομίες και επηρεάζουν αρνητικά τις εφοδιαστικές αλυσίδες. Το δημοσιονομικό κόστος για την εφαρμογή του εν λόγω μέτρου αναμένεται να ανέλθει περίπου σε 11 εκατομμύρια ευρώ.

*News247

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected